equilibrium

The art of life

Germania + Franta = Mereu combinatoare ?

„Pentru Germania si Franta a fost întotdeauna politica „Rusia pe primul loc”

” Georgia si-a dorit intotdeauna o integrare rapida in UE si NATO din cauza presiunii destabilizatoare pe care Rusia o avea intotdeauna asupra tarilor ex-sovietice, insă am întâlnit rezistență din partea unor țări din Occident, precum Franța sau Germania, ce se opuneau ca alte state din fosta Uniune Sovietică să se alăture Uniunii Europene. Nu și-au dorit niciodată să ia în calcul perspectiva europeană a acestor țări, pentru că se opuneau mult prea ferm extinderii Uniunii Europene, în ciuda tuturor problemelor pe care le-am avut cu Rusia. Poate pentru că întocmai aveam probleme cu Rusia, unele țări – în special cele din Europa de Vest – nu au dorit să ne includă în planurile viitoare de extindere (a blocului comunitar, n.r.)”.

Aceste conflicte, fără implicarea și provocarea directă a Rusiei, nu s-ar fi întâmplat niciodată

” Rusiei nu îi pasă de recunoașterea primită din partea altor state. Ceea ce Kremlinul dorește este influența geopolitică și militară, perturbarea procesului de integrare europeană sau euro-atlantică a fostelor state sovietice și înlocuirea, eventual, a guvernelor din Georgia, Moldova și Ucraina cu o conducere pro-Rusia pentru ca aceste țări să nu mai fie pe placul Occidentului”.

” La fel a fost și cu NATO. În NATO, argumentul folosit de Franța și Germania împotriva apartenenței Georgiei la alianță a fost ‘aveți probleme teritoriale cu Rusia, așa că nu putem permite țărilor cu probleme teritoriale să ni se alăture’. Și chiar atunci când Georgia sau Ucraina discutau despre o posibilă limitare a aplicării articolului 5 pe teritoriul controlat de guvernele ambelor țări (excluzând regiunile autonome, n.r.), răspunsul lor a fost foarte evaziv și neclar. Din nou, a fost întotdeauna politica „Rusia pe primul loc”. Am văzut unde ne-au dus aceste politici pentru că acum cred că este prea târziu, dar consecințele acestei politici de a tăcea în fața Rusiei în urmă cu mai bine de un deceniu sunt uriașe și afectează inclusiv ceea ce se întâmplă acum în Ucraina”. (Thornike Gordadze a fost ministrul Integrării Euro-Atlantice în perioada august-octombrie 2012 în Georgia)

SURSA: Romania Europa Libera

mai 5, 2022 - Posted by | politic | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.