equilibrium

The art of life

Ce alimente conţin cei mai periculoşi aditivi alimentari

Aditivii alimentari sau E-urile sunt adăugaţi pentru a îmbunătăţi gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenţa la alterare a alimentelor sau băuturilor. Deşi unii asociază sintagma “E-uri” cu substanţe periculoase, trebuie să ştiţi că există şi aditivi care nu reprezintă un risc, dar nici nu este nevoie expresă de ei.“Aditivii nu sunt nici necesari organismului şi nici nu au o calitate nutriţională superioară produselor tradiţionale, naturale. Totuşi, majoritatea aditivilor alimentari sunt în general inofensivi însă consumul lor în cantităţi mari sau a celor cu proprietăţi toxice şi chiar cancerigene, poate determina alergii, stări de oboseală, greţuri, dureri de cap, palpitaţii, boli cardiovasculare şi alte afecţiuni grave”, atenţionează Mihaela Gribovschi, medic nutriţionist la Centrul Medical Unirea din Cluj-Napoca.De aceea, atunci când mergeţi la cumpărături citiţi cu atenţie etichetele alimentelor pentru a le evita pe cele care conţin E-uri periculoase sau cel puţin să limitaţi consumul lor.

Aditivii alimentari sunt împărţiţi în 24 de categorii, cele mai răspândite fiind: îndulcitori- care înlocuiesc zahărul, coloranţi – pentru a da o culoare mai apetisantă, acidifianţi – dau un gust uşor acid, corectori de aciditate – cresc sau diminuează aciditatea, emulsificatori – asigură un amestec omogen între apă şi grăsimile alimentare, conservanţi – întârzie sau impiedică alterarea alimentelor.Acestora li se adaugă corectorii de gust şi de miros care îmbunătăţesc mirosul şi gustul alimentelor, propulsorii – gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje, antioxidanţii – limitează oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul.

  • Cei mai periculoşi aditivi – Printre cele mai periculoase E-uri se numără E102 sau tartrazina, un colorant galben, foarte nociv, care se găseşte în băuturi, muştar şi gem. Acesta poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronşic.
  • Exoticul Sunset yellow sau colorantul galben E110 poate avea efect cancerigen. El se găseşte în dulciuri, prăjituri, budinci. Nici colorantul E120 nu este lipsit de vină, acesta fiind responsabil pentru provocarea alergiilor.
  • E124, un colorant roşu care se găseşte în mezeluri este un aditiv toxic, ce produce tumori pe glanda tiroidă.“Mezelurile, în special parizerul, crenvurştii, băuturile răcoritoare şi preparatele conservate cu substanţe chimice (în special supele la plic sau alimentele afumate) conţin cele mai multe E-uri din categoria celor periculoase”, explică nutriţionistul Mihaela Gribovschi.
  • Există şi substanţe incriminate ca având o contribuţie semnificativă la apariţia diferitelor tipuri de cancer.“Din categoria celor “răi” fac parte E131, E123, E142 (coloraţi), E211 (conservant) interzis în SUA, dar permis la noi. Cel din urmă se găseşte în unele băuturi răcoritoare, la fel ca E213, E214, E215. Şi potenţiatorii de gust şi aromă (rinoglucidele) întră în categoria aditivilor care influenţează apariţia cancerului, în special la nivelul tractului digestiv, al ficatului, căilor biliare sau al pancreasului”, avertizează nutriţionistul.
  • E-uri cu nivel mic de pericol – Lista aditivilor care au un grad mediu de periculozitate este mult scurtă, dar şi aici, cap de listă sunt tot coloranţii galbeni şi roşii, respectiv E110 şi E123.“Aceşti aditivi sunt folosiţi în sucuri, dulciuri, prăjituri, jeleuri, brânzeturi prelucrate prin topire, ei fiind consideraţi mai puţin periculoşi decât tartrazina şi eritrozina”, detaliază specialiştii Puia Negulescu şi Gheorghe Mencinicopschi în cartea lor “Alimente pentru o viaţă sănătoasă. Ghid de prevenţie şi terapeutică”. Acestora li se adaugă tiabendazolul (E233), folosit ca şi conservant în sucurile citrice.Există şi aditivi care nu afectează sănătatea organismului. Din această categorie face parte E306 sau vitamina E, un antioxidant natural sau de sinteză, cu rol bine determinat în protecţia antioxidativă a grăsimilor, pe care îl găsim în ficat, ouă, peşte, soia. Şi vitamina C sau lecitina sunt aditivi alimentari care nu au efecte negative asupra sănătăţii.

TOP E-uri pe care să le evitaţi:

 

  1. E110 – Sunset yellow – colorant galben. Cancerigen. Se găsesc în: dulciuri, prăjituri, budinci, sucuri
  2. E123 – Amarant – colorant roşu. Cancerigen, interzis în SUA şi Rusia. Dulciuri, jeleuri, branză topită
  3. E124 – Ponceau 4R – colorant roşu. Toxic, interzis în SUA. Mezeluri
  4. E127 – Eritrozina – colorant roşu. Provoacă cancer al tiroidei la animale, posibil şi la om. Alcool, îngheţată, prăjituri, bomboane, sucuri răcoritoare
  5. E128 – Roşu 2 G – colorant. Mutagen şi toxic. Interzis în SUA şi Australia. Carne de hamburgeri
  6. E211 – Acidul benzoic şi derivaţii săi. Posibil cancerigen, interzis în SUA, dar permis la noi in Romania. Unele băuturi răcoritoare
  7. E220/E228 – Sulfiţi – conservanţi. Provoacă alergii. Carne de hamburgeri, cartofi deshidrataţi, fructe confiate, prăjituri, bere, vin, oţet de vin
  8. E231 – Ortofenilfenol – conservant. Toxic, posibil cancerigen. Interzis în SUA şi Australia. Cirtice
  9. E233 – Tiabendazol – conservanţi. Toxic. Interzis în Australia. Citrice
  10. E249/E252 – Nitraţi şi nitriţi – conservanţi. Posibil cancerigen. Mezeluri şi alimente conservate prin sărare, brânză
  11. E320 – Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant. Posibil cancerigen. Conservant, cartofi deshidrataţi, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, gumă de mestecat
  12. E425 – Glucomanan – agent de textură. Toxic respirator. Jeleuri
  13. E621 – Glutamat monosodic MSG. Provoacă efecte neurotoxice. Condimente, supe concentrate
  14. E953 – Acetsulfam K – îndulcitor. Posibil cancerigen, interzis în SUA. Gumă de mestecat, produse zaharoase, băuturi răcoritoare
  15. E954 – Zaharină – îndulcitor. Posibil cancerigen. Gumă de mestecat, produse dulci, băuturi răcoritoare. (Doctorul Zilei)

octombrie 7, 2013 - Posted by | sanatate |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.