equilibrium

The art of life

Cati preoti si cate manastiri sunt in Romania

In Romania exista 21.000 de şcoli şi 18.500 de biserici

În medie, anual, în România apar 90 de biserici noi. O biserica noua la fiecare 3 zile

In Romania sunt 18.500 de biserici si doar 425 de spitale

Biserica Ortodoxă Română este organizată ca Patriarhie şi cuprinde, în ţară, 6 Mitropolii, împărţite în Arhiepiscopii şi Episcopii, cu un total de 13.527 parohii şi filii, deservite de 14.513 preoţi şi diaconi, ce slujesc în 15.218 lăcaşuri de cult. Pentru românii ortodocşi din diaspora există 3 Mitropolii (constituite din 3 Arhiepiscopii şi 6 Episcopii) în Europa, o Arhiepiscopie pe continentul american şi o Episcopie a Australiei şi Noii Zeelande. Biserica Ortodoxă Română are 637 de mănăstiri şi schituri, cu peste 8.000 de monahi şi monahii. Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă Română dispune de 33 de Seminarii Teologice liceale11 Facultăţi de Teologie şi 4 departamente de teologie, incluse în cadrul altor  facultăţi, care fac parte din învăţământul superior de stat, având înscrişi 9.365 de studenţi, la mai multe specializări. Peste 10.000 de cadre didactice predau religia în şcolile publice. Pe lângă activitatea curentă din parohii, asistenţa religioasă este asigurată şi în armată, jandarmerie şi penitenciare, de către 143 de preoţi, spitale, centre sociale şi unităţi de învăţământ, de către 364 de preoţi. Instituţii sociale aflate sub directa îndrumare a Bisericii Ortodoxe Române: 121 de centre pentru copii; 35 de centre pentru vârstnici; 106 cantine sociale şi brutării; 52 de centre de diagnostic şi tratament, cabinete medicale şi farmacii sociale; 23 de centre de consiliere şi asistenţă a familiilor în dificultate; 2 centre pentru victimele traficului de fiinţe umane. (Timisoara Express)

După Revoluţie, s-au construit cinci biserici pentru fiecare şcoală nouă

În România, ritmul de creştere al bisericilor îl depăşeşte pe cel al şcolilor, chiar dacă numărul de clădiri nu diferă semnificativ: sunt în jur de 21.000 de şcoli şi 18.500 de biserici ale tuturor cultelor recunoscute oficial. Pentru fiecare şcoală nou construită în România după Revoluţie, au apărut însă peste 5 biserici noi. În medie, anual, în România apar 90 de biserici noi, şi acestea sunt doar cele ale ortodocşilor. După 1989 şi până în prezent, bisericile ortodoxe s-au înmulţit cu aproximativ 2.000 de lăcaşe de cult în toată ţara. În ce priveşte şcolile, media anuală este de doar 17 unităţi noi, dacă ţinem cont că, după 1989, s-au construit în România doar aproximativ 385 de şcoli noi. Astfel, raportul dintre biserici noi şi şcoli nou apărute după 1989 este de 5 la 1. (Mediafax)

In Romania sunt 18.500 de biserici si doar 425 de spitale

În România, în ultimii 15 ani, s-a inaugurat câte o biserica nouă la fiecare două zile, nota de plată fiind achitată, într-o măsură semnificativă, de bugetul de stat sau de către bugetele locale. În România, în aceeaşi perioadă, din cauza unui buget insuficient alocat Ministerului Educaţiei, s-au desfiinţat peste 21.000 de unităţi de învăţămînt – echivalent cu dispariţia a patru şcoli în fiecare zi a fiecărui an!”, se arată într-un comunicat la ASUR. (Cotidianul)

ianuarie 8, 2015 - Posted by | cultura |

Un comentariu »

  1. Biserica primeste de 2 ori mai putini bani decat frf si mult mai putin decat ministerul sanatatii.De ce nu se fac spitale? Ca se fura ca in codrul; banii aia exista.Biserica aduce in economie cam de 3 ori mai mult decat primeste (prin turismul facut la manastire), iar din ce primeste o treime merge catre spitale, azile de batrani, centre sociale etc. In timpul asta, Hrebenciuc de unul singur a furat un miliard de euro (defapt mai mult, cu atat l-au prins).Si biserica e problema? Aveti o problema a prioritatilor.

    Comentariu de Nistor Mihai | septembrie 23, 2015 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.