equilibrium

The art of life

Painea zilelor noastre este dusmanul sanatatii

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a decis sa interzica folosirea E-urilor in cazul produselor de panificatie, astfel incat romanii vor consuma in curand paine fara coloranti. Reprezentantii ANPC se vor intalni cu patronatele si vor stabili forma finala a proiectului, asa ca noua reglementare ar putea intra in vigoare saptamana viitoare, potrivit Digi24. Acest lucru inseamna ca producatorii de paine nu vor mai putea folosi niciun fel de colorant, in afara de zaharurile si caramelul pentru painea din malt, care este cel mai folosit colorant din industria alimentara.Mai mult decat atat, ANPC va modifica si dimensiunea produselor: painea nu poate cantari mai putin de 300 de grame, in timp ce specialitatile de panificatie trebuie sa aiba minimum 150 de grame. Painea este alimentul de baza al romanilor, insa nutritionistii recomanda ca acest produs sa fie consumat cu moderatie, pentru ca poate cauza probleme de sanatate, din cauza aditivilor alimentari.

Painea zilelor noastre este dusmanul sanatatii.

Painea este alimentul de baza al romanilor. Fiecare roman consuma anual 97 de kilograme de paine, ceea ce ne situeaza pe primul loc in UE in aceasta privinta.Marea majoritate a romanilor – circa 80% dupa statistici – prefera painea alba, franzela. O cumpara de la hypermarket sau de la magazinul de la parterului blocului. Este ieftina, proaspata, alba si pufoasa, si in goana treburilor zilnice, cine isi mai bune problema cat este de sanatoasa? Insa iata ca Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor vine aproape in fiecare an cu studii, ale caror concluzii sunt ingrijoratoare. Conform ultimului studiu, aproape toate hypermarket-urile vand paine cu E-uri.Deci se pare ca nevinovata paine alba, atat de iubita de romani, este mai periculoasa decat se pare. Pe langa faptul ca faina alba este extrem de saraca in nutrienti, mai apare si problema acestor E-uri. Pentru afanare, pentru gust, pentru imagine, pentru incadrarea painii intr-un pret accesibil, se pare ca E-urile sunt adaugate din belsug in procesul de fabricatie.

Si problema nu se limiteaza numai la painea alba. Urmand sfaturile nutritionistilor, unii romani aleg painea integrala. La prima vedere, este o alegere buna, deoarece painea integrala este mai sanatoasa. Controale anterioare ale Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor au scos la iveala faptul ca ceea ce cumparam ca fiind painea neagra sau integrala poate fi de fapt un amestec de faina alba si caramel, sau cenusa de vatra.Tot legat de painea integrala, putem fi satisfacuti ca mancam o paine plina de seminte si fibre pentru accelerarea tranzitului, iar odata cu semintele si painea, introducem in organism si o serie de aditivi si grasimi hidrogenate, care ne incarca sistemul digestiv de toxine.Medicii atrag atentia ca deoarece painea se consuma zilnic, si E-urile din paine devin mai daunatoare deoarece sunt consumate frecvent.

Ce alternative avem? Ce se poate face in aceasta situatie? In asteptarea unor reglemenari din partea statului care sa oblige producatorii sa fabrice o paine sanatoasa si accesibila ca pret, se pare ca romanilor le revine sarcina de a se descurca pe cont propriu. Fie cumpara acele sortimente de paine care conform etichetei nu contin E-uri, fie cauta cauta brutariile ecologice, care sunt putine la numar si care practica preturi ridicate. Mai ramane varianta prepararii painii in casa, insa din pacate in zilele noastre nu exista timp. Pregatirea painii in mod traditional este anevoioasa si necesita timp. Multi romani si-au achizitionat masini de facut paine, deoarece preturile sunt accesibile, insa de obicei, dupa cateva utilizari, acest obiect electrocasnic este abandonat. Exista foarte multe retete, pe toate gusturile, si pe langa traditionala faina de grau, se pot folosi si cele de ovaz, secara, sau germeni de grau, tarate,seminte. Toate acestea imbogatesc painea in principii nutritive, si se poate obtine o paine de calitate, din punct de vedere al continutului. O paine de calitate trebuie sa furnizeze organismului urmatoarele elemente: proteine, glucide si lipide, calciu, potasiu, fosfor si magneziu, precum si vitaminele B1, B2, B6, E.Desi consumul de paine a scazut in ultimii 20 de ani, de la 130 la 97 de kilograme consumate anual de catre fiecare roman, este clar ca acest produs ramane unul de baza. Cum alimentatia este factorul principal de care depinde sanatatea noastra, sa fim atenti la calitatea painii care o punem in fiecare zi pe masa. (ziare.com)

ianuarie 14, 2014 - Posted by | sanatate |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.