equilibrium

The art of life

Festivalul Celtic Transilvania V – 20-21-22 iulie 2018 (Beclean, BN)

In acest an printre invitati se numara: IRDORATH (Belarus), ALTAR OF OBLIVION (Danemarca), AETHER (Polonia), NIBURTA (Ungaria), ANDREW MCGUINNES (Irlanda), PLEMYA (Belarus), VRANI VOLOSA (Bulgaria), SELFISH MURPHY (Romania), HTETHEMETH (Romania), SYN ZE SASE TRI (Romania), AN THEOS (Romania) si multi altii. (Stiri din Beclean).

Festivalul Celtic Transilvania a ajuns în 2018 la cea de-a V-a ediție, iar organizatorii au anunțat faptul că evenimentul care a căpătat deja o anvergură internațională se va desfășura în perioada 20-21-22 iulie 2018.

Locul de desfășurare va fi tot pe platoul de lângă Băile Figa, la Beclean, la fel ca și în ceilalți ani. Locația de vis și activitățile potrivite tuturor vârstelor recomandă Festivalul ca fiind unul „pentru întreaga familie”.

„Festivalul Celtic Transilvania este un eveniment complex, unic în România, şi chiar în estul Europei, în care se combină armonios activitățile de reconstituire istorică a perioadei celtice a Transilvaniei, cu muzica folk, rock si metal. Acesta este un eveniment pentru întreaga familie, de la nepoți la bunici. Daca iubesti muzica folk, rock si metal, reconstituirea istorica, in special din perioada celtica a Transilvaniei (La Tene), iti place sa stai la cort in mijlocul naturii, urasti sa asculti artistii preferati in spatii inchise sau ingradite, sa stai la cozi imense, urasti sa fi departe de scena si nu poti intra in contact cu artistii atunci FESTIVALUL CELTIC TRANSILVANIA este exact ceea ce cauti! In fiecare dintre cele 3 seri ale festivalului veti avea parte de concerte ale unor trupe sau artisti valorosi.

Doar aici poti fi aproape de scena sau sa interactionezi cu artistul la o bere, intr-un cadru natural, amical. De asemenea, in cadrul acestui eveniment ne propunem să aducem în atenția publicului, printr-o atmosferă inedită, aspecte mai puțin cunoscute ale vieții celților si a altor civilizatii antice care între sec. VI. I.Hr. – IV D.Hr. au trăit în imediata apropiere a orașului nostru. Ai ocazia sa vezi pe viu istoria care ai citit-o in carti, sau sa afli lucruri noi, inedite. Pentru editia a V-a vom incerca sa tinem cont de sugestiilor voastre din chestionarul de feedback lansat dupa editia a IV-a, in alcatuirea line-up-ului, cat si in programul de reconstituire istorica. Cei veniți din alte localități pot campa la cort în imediata vecinatate a locației noastre, se pot caza la cabanele din satul de vacanță Băile Figa sau la multitudinea de pensiuni din zona. Deci nu uitați, în perioada 20-21-22 iulie 2018 pregatiți-vă să petreceți 3 zile şi 3 nopți de neuitat, la un festival unic, intr-o atmosfera unica! Vă aşteptăm!”, au transmis reprezentanții Asociației Celtic Transilvania printr-un comunicat de presă.

PROGRAM PROPUS 2018

1.Reconstituire istorica

Publicul va avea parte de o serie de activitatide reconstituire istorica legate de specificul perioadei care dorim sa o aducem in discutie si vor fi structurate astfel incat sa fie pe placul tuturor categoriilor de varsta .

1. Activități demonstrative:

 • expoziții îmbrăcăminte celtică;
 • demonstrații de lupte 1 la 1, 2 la 2;
 • demonstrații de tir cu arcul;
 • demonstrația cavaleriei dacice;
 • demonstratii de lupta ale celtilor;
 • lupte de gladiatori;
 • prezentari de arme.
 • prezentare viata militara garnizoana romana
 • organizare si tactica militara romana
 • lupte intre barbari si romani
 • activitati artistice romane si barbare ( dansuri, muzica)

2. Activități interactive cu publicul (copii și adulți):

 • de tir cu arcul;
 • aruncarea cu sulița;
 • jocuri dacice;
 • jocuri celtice
 • atelier de țesut la razboi;
 • atelier de prelucrare a lemnului;
 • atelier de confecționare a camășilor din zale de fier;
 • atelier de confectionat podoabe;
 • atelier de fierarie.

Aceste activitati vor fi sustinute de catre trupe de reenactment din tara si strainatate, alcatuite in principal din specialisti, arheologi si istorici, pentru o reconstituire istorica cat mai apropiata de realitate. Reconstituirile se vor desfasura pe baza informatiilor si datelor stiintifice provenite din cercetari. Dintre reenactorii care vor participa la editia a V-a, 2018 nominalizam trupele „ Geto-dacii din Moldova” , FurorGetorum, Historia Renascita, Terra Taurina, etc.

2. Concerte folk/rock

Pe lângă activitățile demonstrative și interactive in editia a V-a un loc important îl ocupă și activitățile concertistice grupate pe genuri muzicale (folk, celtică și rock), activități cărora li se voraloca câteva ore în fiecare seară a festivalului. Concertele vor fi susținute de artiști în vogă ai genurilor alese, atat din Romania cat si din strainatate, invitați pe criterii valorice nu comerciale.

Din numeroasele solicitari de la diverse trupe si artistiatat din Romania cat si din strainatate am ales cateva conform unor criterii valorice si pe baza preferintei publicului.

Artistii alesi sa concerteze la editiia a – V-a, 2018, sunt :

 1. IRDORATH( Belarus) – fantasy folk – una dintre trupele in voga in Europa fiind invitatipermanenti la marile festivaluri de profil
 2. ALTAR OF OBLIVION(Danemarca) – maestrii danezi ai genului epic doom metal
 3. PLEMYA (Belarus) – experimental etno metal – trupa descoperita si lansata de catre noi la editia 2017 a festivalului celtic, in prezent cea mai in voga trupa pe segmentul genului
 4. VRANI VOLOSA (Bulgaria) – cea mai titrata trupa din Europa a genului pagan metal
 5. SELFISH MURPHY (Romania) – celtic punk. Trupa romaneasc care da lectii de muzica celtica chiar si irlandezilor. Se vede acets lucru din calendarul incarcat el turneelor europene sustinute in fiecare an
 6. BEAUTY AND THE RAT(Romania) – alternative/grunge
 7. ERA DIVINA(Romania) – simfonic metal
 8. AETHER(Polonia) – melodic death metal – trupa descoperita si lansata de catre noi la editia 2017 a festivalului
 9. HTETHEMETH(Romania) – experimental metal – ceam mai originala trupa din Romania, a reprezentat tara noastra la vestitul festival Wacken din Germania
 10.  ZNICH( Belarus) – folk metal –  o trupa cu peste 20 de ani vechime, maestrii folk metalului din Belarus
 11. HAMYRIS(Romania) – melodic death metal– trupa descoperita si lansata in 2016 la festivalul celtic
 12. SYN ZE SASE TRI(Romania) – simfonic black metal – cea mai titrata trupa e genului din Romania. Pe ultimul lor album au fost invitate sa cante cele mai mari nume ale scenei rock din Romania, Nicu Covaci, Kempes, Aura, etc.
 13. CORBU(Romania) – etno rock
 14. OPEN ACCES(Polonia) – simfonic folk metal
 15. NIBURTA(Ungaria) – folk core metal – Cea mai titrata trupa a genului din Ungaria
 16. HOK-KEY (Belarus) – folk metal – alaturi de Znich sunt consideratiparintii folk metalului din tara lor
 17. ANDREW MCGUINNES(Irlanda) – irish folk rock – politician si rocker ijnacelasi timp a fost primarul orasuluiKilkenny si unul dintre cei mai infocatipromoteri ai Romaniei in strainatate. Andrew va fi la a 4 –a lui prezenta in cadrul festivalului celtic
 18. HIRAETH(Romania) – melodic death metal
 19. THERMAL FAULT(Romania) – heavy metal
 20. VERONICA FIZESAN(Romania) – simfonic/opera metal – primsoprana a Operei Romane din Cluj, Veronica va pregati special pentru festivalul celtic cateva bijuterii ale genului metal intr-o alta maniera interpretativa
 21. CELTIC FAIRIES (Gina & Veronica)(Romania) – lied/opera/rock/metal – un proiect care a luat nastere la initiativanoastra si va fi o surpriza pentru public. Proiectul este un duet intre Veronica Fizesan soprana a operei din Cluj si Gina vocalista in trupa black metal Ethernus.
 22.  AN THEOS (Romania) – folk metal – pionierii genului in Romania
 23. SYMPHRESS (Romania) – progresiv rock
 24. GAV (Romania) – heavy metal

3. TARGURI SI EXPOZITII

În cadrul festivalului vor fi organizate standuri cu produse de artizanat la care vor fi invitați artizani și meșteșugari populari să își expuna/vândă creatiile, standuri cu produse tradiționale alimentare, standuri cu produse ale sponsorilor, standuri informative, etc.

4. ACTIVITATI SPORTIVE

In cadrul editiei din acest an publicul va avea parte si de intreceri sportive, respectiv un cros organizat in colaborare cu o asociatie sportiva. Traseul crosului va fi stabilit in perioada premergatoare evenimentului si se va desfasura in imediata vecinatate a Bailor Figa. Ne propunem ca acest traseu sa porneasca de la intrarea in Bai si sa continue prin padura Figa inspre localitatea Rusus de Jos si retur. Concureenti vor fi recompensati cu diverse premii.

PUBLICUL TINTA

Principalul public tintail dorim un segment cât mai larg din populația judetului, în principal ne dorim prezența tinerilor, a familiilor cu copii, parinti  si bunici, deoarece evenimentul a fost gandit ca o manifestare inedita pentru intreaga familie si pentru categorii largi de varsta.

Festivalul Celtic Transilvania etaleazamanifestări inedite și cu o capacitate semnificativă de asimilare a informațiilor transmise în cadrul acestui eveniment, cu scop educațional. În acest scop vom adapta mijloacele de mediatizare în așa fel încât ele să aibă o rată de impact cât mai mare în rândul segmentului de public vizat.

Alta categorie tintita este publicul pasionat de istorie și reenactmentdin intreaga tara si iubitorii de traditii arhaice.

Am lasat la urma categoria cea mai mare de participanti pe care ii atrage festivalul Celtic Transilvania, fani ai muzicii folk, rock si celtic din intreaga tara si din tarile vecine.

Imbinarea activitatilor este inedita dar binevenita, oferind publicului care vine pentru muzica o portie buna de istorie pe viu, iar cei care vin pentru partea istorica festivalul le ofera bonus o paleta larga de concerte din diverse genuri.

AVANTAJELE EVENIMENTULUI

Festivalul CELTIC TRANSILVANIA, un festival unic la nivel national, este o oportunitate de a face cunoscut orașul nostru și atracțiile sale turistice Baile Figa, Herghelia, castelele si conacele Bethlen, Cimitirul Bethlen, Cimitirul evreiesc si alte locuri frumoase din imprejurimi, unui public care în alt context nu ar fi venit la Beclean si nu ar fi cunoscut aceste atractii. Ne referim aici la pasionații de istorie dintre publicul țintă și de fani ai muzicii și formațiilor din oferta concertistică a festivalului.

De asemenea turistiiveniti in localitatea noastra si implicit la Baile Figa vor avea o alternativa in plus pentru a se simti bine impreuna cu familia.

Considerăm că o bună promovare a obiectivelor turistice în perioada festivalului va face ca o mare parte dintre participanți să revină la Beclean și în alt context, pur turistic, sau să facă cunoscută oferta turistică rudelor, prietenilor, etc., acest lucru însemnând un câstig pentru bugetul local și imaginea orașului.

Acesta este un fapt concret deoarece o mare parte dintre cei prezenti special la festival ne-au semnalat faptul ca s-au intorsimpreuna cu familia sau prietenii pentru relaxare la Baile Figa.

Deci luand pe ansamblu, Festivalul Celtic Transilvania reprezinta un plus pentru orasul nostru in principal si pentru judetulBistritaNasaud in general atat din punct de vedere al impactului turistic cat si cel economic.

Impactul turistic genereaza implicita si castiguri economice. Facand un simplu calcul dupaeditia 2017 din cei peste 3500 persoane public fidel sa consideram ca acestia cheltuit fiecare in medie 100 lei pe zi (cazare, acces la Baile Figa, mancare, bautura, suveniruri) de aici reiese ca in cele 3 zile de festival acestia au lasat in Beclean 1 050 000 lei, deci aproximativ 235 000 euro. Aceste venituri sunt impartite intre administratia locala prin contravaloarea biletelor de acces la Baile Figa, si comerciantii locali prin plata serviciilor de cazare si a produselor cumparate de catreparticipanti.

Putem spune ca in acest fel cheltuielile de sustinere a festivalului sunt recuperate si genereaza profit pentru comunitatea locala, in plus genereaza si imagine pozitiva orasului Beclean si judetului nostru.

Concertele vor fi filmate cu mai multe camere fixe si mobile de catre un car TV si proiectate pe doua ecrane led montate in lateralele scenei.

De asemenea concertele vor fi transmise live pe internet pe pagina de facebook a Asociatiei Celtic Transilvania si pe pagina festivalului.  (comunicat)

Lista trupelor şi programul complet al Festivalului Celtic Transilvania 5 de la Baile-Figa BN

UPDATE: 11 iulie 2018 Organizatorii festivalului Celtic Transilvania anunţă programul complet al concertelor ediţiei din 2018, care va avea loc la Băile Figa de lângă oraşul Beclean, în judeţul Bistriţa-Nasaud.

PROGRAM
Activitatile festivalului se vor desfasura in 3 zone distincte:
Zona scenei – unde se vor avea loc concertele, “Satul Celtic” – unde se vor desfasura activitatile de reconstituire istorica si zona de expozitie cu vanzare de produse mestesugaresti si artizanat.

ZONA DE EXPOZITIE
Vineri-Sambata-Duminica
09.00-22.00 – Expozitie cu vanzare, ateliere mestesugaresti interactive.

PROGRAM ZONA SCENEI
VINERI
12,30-18.00 – Probe de sunet
16.30-17.00 – Deschiderea oficiala; Conferinta de presa
17.00-17.30 – Lansare carte. “Celtic. O poveste de iubire” de Calin Ioan Acu. Prezentarea cartii de catre autor, sesiune de autografe.
18.00-00.10 – Concerte
18.00 – 18.35 ​ERA DIVINA (RO)
18.50 – 19.25 ​BEAUTY AND THE RAT (RO)
19.40 – 20.20​ OPEN ACCES (PL)
20.35 – 21.20​ HTETHTHEMETH (RO)
21.30 – 22.15​ E-AN-NA (RO)
22.30 – 23.15​ SYN ZE SASE TRI (RO)
23.30 – 00.10​ GAV (RO)

SAMBATA
13.00-14.00 – Paradă moto. Parada consta in defilarea pe traseul Baile Figa – Beclean (intersectia Podul Melesului) si retur a unei coloane de motociclete pe care se vor afla cate un motociclist si un razboinic antic.
12.00-17.00 – Probe de sunet
17.00-01.00 – Concerte
17.00 – 17.25​ THERMAL FAULT (RO)
17.40 – 18.10 ​SYMPHRESS (RO)
18.25 – 18.55​ CELTIC FAIRIES (RO)
19.10 – 19.45 ​HARMASAR (MD)
20.00 – 20.45 VRANI VOLOSA (BG)
21.00 – 21.45​ IRDORATH (BY)
22.00 – 22.45​ ALTAR OF OBLIVION (DK)
23.00 – 23.45​ AETHER (PL)
00.00 – 00.45​ PLEMYA (BY)

DUMINICA
12.00-17.00 – Probe de sunet
17.00-00.00 – Concerte
17.00 – 17.40​ CORBU (RO)
17.50 – 18.20​ HALMYRIS (RO)
18.30 – 19.00​ ADAIRIA (RO)
19.10 – 19.45​ AEON SUN (RO)
20.00 – 20.45​ HOK-KEY (BY)
20.45 – 21.00 TOMBOLA – extragerea biletelor castigatoare
21.00 – 21.45​ SELFISH MURPHY (RO)
22.00 – 22.45​ AN THEOS (RO)
23.00 – 23.45​ TENEBRES(RO)

PROGRAM SATUL CELTIC
Vineri 20 iulie
14-18 – Sosirea participanților, instalare tabere, pregătire echipamente.
18.00 – 20.00 – Pregătirea atelierelor din interiorul taberei.
20.00 – Deschidere oficială a Satului Celtic, prezentarea participanților.
20.00 – 21.00 – Activități comune cu publicul, foc de tabară.

Sâmbătă 21 iulie
13.00 – 14.00 – Paradă în orașul Beclean. Parada consta in defilarea pe traseul Baile Figa – Beclean (intersectia Podul Melesului) si retur a unei coloane de motociclete pe care se vor afla cate un motociclist si un razboinic antic.
16.00 – Parada grupurilor de reconstituire istorică în interiorul Complexului Turistic Băile Figa.
16.30 – Începerea activităților din Satul Celtic, ghidaj de prezentare a organizațiilor participante.
17.00 – Prezentarea asociației Terra Celtica din Polonia- prezentare îmbrăcăminte celtică masculină și feminină, atelier de bijuterii.
17.30 – 18.30 Deschiderea atelierului de făurit bijuterii celtice – Latene Art din Cehia; deschiderea atelierului de tir dacic și roman – Castrum Novis Sibiu și Asociația Culturală Geto-dacii din Moldova; Deschiderea atelierului meșterului dac Tarbus și demonstrații de fierărit antic.
18.30 – 19.00 Activități meșteșugărești în interiorul Satului Celtic.
19.00 – Prezentare de echipamente dacice – nobili și războinici daci, istoricul dacilor din Moldova, armele dacilor – Asociația Culturală Geto-dacii din Moldova.
19.30 – Gladiatorii asociației Virtus Antiqua și lupte între aceștia.
20.00 – Prezentare de echipamente celto-dacice, istoricul celților în Transilvania, armele celților și dacilor – Asociația Culturală Omnis Barbaria Satu-Mare.
20.30 – Marea confruntare dintre celti si aliatii lor dacii împotriva armatelor romane.
21.00 – Prezentarea asociației Amicii Muzeului Zalău.
21.30 – Ultimul ghidaj al Satului Celtic și prezentarea participanților .
22.00 – Închiderea activităților din cadrul Satului Celtic.

Duminică 22 iulie
16.00 – Prezentarea asociației Castrum Novis Sibiu – garda pretoriană, aliații daci și sarmați.
16.30 – Deschiderea atelierului de pielărie – Castrum Novis Sibiu
17.00 – Prezentare grupurilor de reenacment Amicii Muzeului Zalău – LEGIO VII GEMINA FELIX PIA FIDELIS, LUPII DACIEI, MAGNA SARMATIA.
17.30 – 18.30 – Jocurile celtice – Cei mai iscusit arcas – concurs de tras cu arcul; Jocurile celtice – Cel mai puternic celt – concurs de aruncat bușteni, concurs de tras cu frânghia.
18.30 – Gladiatorii asociației Virtus Antiqua și lupte între aceștia.
19.00 – Vizită pentru publicul larg în satul Celtic și prezentarea participanților.
19.30 – Demonstrații de luptă: confruntare 1 x 1 între diferiți războinici.
20.00 – Bătălia de pe Limes-ul Roman – Confruntarea dintre armatele celto-dacice și armata romană.
20.30 – 21.30 – Accesul liber al publicului în cadrul Satului Celtic.
22.00 – Închiderea activităților din cadrul Satului Celtic.

Nu uitati accesul publicului este GRATUIT la toate activitatile. Va asteptam cu drag!”, au transmis organizatorii printr-un comunicat de presă.

Despre ─ Festivalul Celtic Transilvania

Asociatia Celtic Transilvania va propune ca in perioada 20 iulie – 24 iulie 2018 sa luati parte la cea de-a V-a editie a “Festivalul CELTIC TRANSILVANIA”. Organizat din dorinta de promovare a patrimoniului istoric, cultural, arheologic si natural din zona Transilvaniei, evenimentul se va desfasura pe parcursul a trei zile si va avea ca principal scop prezentarea modului de viata din perioada epocii La Téne.

Eforturile arheologilor si istoricilor din bazinul Transilvanean au scos la iveala, in ultimii ani, dovezi incontestabile ale prezentei Celtilor in aceata zona. Si pentru ca o concentratie mare a datelor indica localizarea celtilor intre secolele VI i.Hr – IV d.Hr chiar in apropierea orasului Beclean, s-a vazut necesara organizarea unor actiuni care sa reconstituie aceasta perioada istorica.

Unic in Romania, Festivalul Celtic Transilvanean va combina o serie de activitati si ateliere specifice poporului celtic cu reprezentatii ale artistilor de calitate din sfera muzicala.

Calatoria in timp, pe care v-o propunem, va fi posibila datorita workshop-urilor organizate, pe parcursul carora puteti observa si insusii arta mestesugurilor practicate de vechii celti. Pe langa acestea nenumarati artizani si mestesugari populari isi vor prezenta lucrarile pe care le vor propune si spre vanzare. Veti avea posibilitatea sa admirati nenumarate obiecte de arta, dar pentru cei mai pofticiosi dintre voi, organizatorii au pregatit si standuri cu produse traditionale alimentare. Si ca sa va simtiti cu adavarat prinsi in mrejele istoriei, puteti lua parte si la activitati demonstrative de lupta, unde puteti admira agilitatea si straiele vechilor celti.

Fiecare zi de festival se va incheia cu muzica, pe gusturile ficaruia: folk, celtica, folclor si rock.

Accesul la festival este gratuit.

Reclame

februarie 5, 2018 - Posted by | bistrita, cultura |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: