equilibrium

The art of life

APC: Bauturi energizante – mult zahar, taurina, aditivi si chimicale

APC Romania:  Studiu privind impactul băuturilor energizante asupra sănătăţii tinerilor. 10 linguriţe de zahăr într-o băutură energizantă! De la 2 la 9 aditivi alimentari într-o băutură energizantă.

Consuma urmatoarele alimente: alimentele vii precum apa de nucă de cocos, ciocolata neagră, ceaiurile naturale, sucurile de legume, batoanele raw-vegane, pudrele sălbatice de afine, acai, goji, merişoare, pudrele verzi de broccoli, moringa oleifloră, lucerna,spirulina, Chlorella, extractul de ceai verde, turmericul, extractul de bacopa, boabele de cacao crude sunt adevăratele izvoare de energie “vie” cerute cu insistenţă de organismul nostru.

Piața băuturilor energizante în România este de 250 milioane lei! In România se consumă anual 24 milioane litri de băuturi energizante!
10 linguriţe de zahăr într-o băutură energizantă!
250 kcal într-o băutură energizantă!
4 tipuri de îndulcitori artificiali (ciclamaţi de sodiu, zaharină, acesulfam K şi aspartam) într-o băutură energizantă!
De la 2 la 9 aditivi alimentari într-o băutură energizantă. Jumătate dintre produsele analizate conţin între 5 şi 9 aditivi alimentari!
Conţinutul de cofeină dintr-o băutură energizantă echivalează cu cel din 3 ceşti de cafea espresso!
Conţinutul de taurină per doza variază între 50 mg şi 2 grame!

Studiul privind impactul băuturilor energizante asupra sănătăţii tinerilor face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe tineri să înțeleagă eticheta produselor astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză. Totodată, Asociația Pro Consumatori (APC) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să atragă atenţia tinerilor cu privire la existenţa pe piaţă a unor băuturi energizante, care au un conţinut ridicat de zahăr, respectiv sunt îndulcite cu îndulcitori artificiali, colorate cu caramel amoniacal şi conservate cu conservanţi artificiali.

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 41 de băuturi energizante, care prin formă şi concepţia grafică a ambalajului urmăresc atragerea atenţiei tinerilor şi influenţarea acestora în privinţa alegerii şi consumului.

„Băuturile energizante cu zahăr sau îndulcitori, sunt realizate dintr-un amestec de apă, dioxid de carbon, arome artificiale și aditivi alimentari. Aceste produse sunt lipsite de nutrienți, generează impresii olfactive artificiale și nu au valoare biologică. În baza studiilor realizate în cadrul unor universități și instituții medicale de prestigiu, experții în nutriție și medicii atrag atenţia asupra afecţiunilor medicale generate de consumul pe termen mediu a unor astfel de produse. Din păcate, aceste produse, din cauza atractivităţii ambalajului şi a accesibilității date de preț, sunt achiziţionate de către tineri, care, nefiind informaţi cu privire la asocierea acestor băuturi cu alcoolul, riscă să-şi pună viaţa în pericol.” conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC

„Când băutura respectivă este una la modă, se înțelege că este vorba de consumatorul compulsiv și demonstrativ, cu un statut în perpetuă formare, cu puțină cunoaștere de sine, dependent de orice și de toate, aproape sigur stresat, anxios și singur.Între multele băuturi care sunt la modă pentru consumul demonstrativ în ultimii ani, un loc special îl ocupă băuturile energizante. Aceste lichide conțin variate combinații de carbohidrați (zahăr, alte substanțe dulci), vitamine și minerale (extrase din plante sau alte surse naturale, dar și preparate în industria farmacautică) și adaosuri (aminoacizi – cafeină, taurină și glucuronolactonă) care stimulează fizic și mental corpul consumatorului.Sortimentul actual de băuturi energizante cuprinde un segment de băuturi explozive „Energy shot“, în doze mici (50 ml), dar care conțin tot atâta încărcătură de efect cât dozele standard (circa 250 ml), pe care o eliberează instant. Studiile de piață arată că marii consumatori de băuturi energizante sunt tinerii, îndeosebi în perioadele de solicitare fizică și de stres: a devenit normă purtatul în rucsac al uneia sau mai multor recipiente cu băuturi energizante când se merge la sala de forță, când se pregătește un examen sau o lucrare ca obligație studențească.Sunt relativ bine cunoscute efectele componentelor care intră în alcătuirea unei băuuri energizante, dar amestecul acestor componente poate crea situații necunoscute: dacă se pun alături două componente diuretice (cafeină și alcool, de exemplu), băutura va avea un puternic efect deshidratant; totodată, aceleași substanțe, din care una este stimulatoare (cofeina) iar cealaltă depresivă (alcoolul), amestecul va transmite mesaje contradictorii, care vor tulbura sistemul nervos și vor genera anomalii în funcționarea inimii (palpitații, ritm neregulat – tahicardie), anxietate, fobii.” Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București.

„Băuturile energizante au apărut pe piaţă acum aproximativ 30 de ani. Sunt foarte controversate din cauza compoziţiei lor: zahăr în cantitate mare, cafeină şi taurină. Pe lângă acestea conţin mulţi stabilizatori, coloranţi şi alte bazaconii.

„Sunt de părere că accesul minorilor la aceste băuturi energizante ar trebui reglementat în sensul restricţionării totale, pe considerentul că un copil nu poate să facă o alegere informată, atât timp cât societatea nu-i aduce la cunoştinţă care sunt riscurile reale asociate deciziei de achiziţie a unor băuturi care conţin substanţe posibil nocive. Consider că promovarea consumului băuturilor energizante ar trebui interzisă în spaţiile publice intens frecventate de către copii şi adolescenţi. Adolescenţii reprezintă un segment cheie pentru piaţa băuturilor energizante, de aceea cred că ar fi utilă şi conceperea unei campanii de informare desfăşurate în incinta şcolilor şi liceelor, în scopul conştientizării tuturor riscurilor legate de consumul acestor băuturi. Alimentaţia nesănătoasă bogată în alimente procesate şi în zahăr, lipsa exerciţiului fizic şi stresul pun presiune enormă pe rezervele noastre de energie, alimentând de multe ori şi îndoiala. Alimentele vii precum apa de nucă de cocos, ciocolata neagră, ceaiurile naturale, sucurile de legume, batoanele raw-vegane, pudrele sălbatice de afine, acai, goji, merişoare, pudrele verzi de broccoli, moringa oleifloră, lucerna, Chlorella, extractul de ceai verde, turmericul, extractul de bacopa, boabele de cacao crude sunt adevăratele izvoare de energie “vie” cerute cu insistenţă de organismul nostru.” Nutriţionist Dumitru Balan, http://www.vindecadai.ro

SURSA: APC Romania

Anunțuri

Februarie 8, 2017 - Posted by | sanatate | ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: