equilibrium

The art of life

Cum ne protejăm de gripă și răceală – E mai bine să previi decât să tratezi

Şapte cazuri noi de gripă şi peste 85.000 de cazuri de infecţii respiratorii, în ultima săptămână

Şapte cazuri noi de gripă au fost confirmate în ultima săptămână, din 24 octombrie fiind înregistrate în total 17 cazuri, dintre care 16 de tip AH3N2 şi unul de tip B. Numărul cazurilor de infecţii respiratorii în ultima săptămână a fost de 85.000, cu aproape 35% mai mare faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Cele şapte cazuri de gripă sunt de tipul AH3N2 şi au fost confirmate în perioada 5-11 decembrie, potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi gripei au fost confirmate în laborator 17 cazuri de gripă, dintre care 16 de tip AH3N2 şi un caz de tip B. Printre cele 85.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute înregistrate în ultima săptămână au fost şi 32 de cazuri de gripă clinică, trei infecţii respiratorii acute severe şi primul caz de infecţii respiratorii acute severe confirmat cu virus gripal tip A, subtip H3N2.

Morbiditatea prin infecţii respiratorii acute a fost mai crescută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă şi s-a încadrat în intervalul aşteptat, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Până în 11 decembrie au fost vaccinate antigripal, prin programul gratuit al Ministerului Sănătăţii, 427.619 persoane din grupele la risc.

E mai bine să previi decât să tratezi. Cum ne protejăm de gripă și răceală

De la începutul toamnei până la sfârșitul iernii, cazurile de gripă și răceală sunt mult mai frecvente. Odată cu scăderea temperaturilor, virusurile din aer pot cauza neplăceri dacă sistemul imunitar nu este destul de puternic încât să lupte cu ele. Dureri de cap și de gât, tuse, strănut, scurgeri nazale, frisoane și chiar febră – toate sunt simptome ale gripei și răcelii.

Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și, în special, prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate și expunerea prelungită la frig. Respectarea unui regim de viață sănătos (alimentație bogată în proteine, legume și fructe, odihnă și mișcare, mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse) este esențială pentru menținerea unui corp sănătos.

Minerale și vitamine pentru imunitate

Fitoterapeuții recomandă cât mai multe alimente cu efect antibiotic și antiviral, ca: usturoi, ardei iute, ceapă sau praz, dar și cât mai multe fructe și legume proaspete, evitând alimentele procesate și pe cele bogate în grăsimi. Mineralele și vitaminele pe care le conțin întăresc imunitatea și protejează împotriva răcelii. Nu trebuie ignorată nici hidratarea: ceaiuri calde cu lămâie, de preferat neîndulcite, apă la temperatura camerei sau sucuri naturale.

Pe lângă o dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume și săracă în grăsimi animale, suplimentele alimentare pot ajuta la întărirea sistemului imunitar. Printre cele mai cunoscute este echinacea, care poate fi luată pe toată durata sezonului rece. Mai au efecte benefice produsele apicole, mai ales lăptișorul de matcă și polenul crud, suplimentele cu usturoi, vitaminele B, C, D și ceaiul verde, care are un puternic efect antioxidant.

Un stil de viață activ ne ferește de boală

Chiar dacă este iarnă, nu trebuie să găsim scuze și să devenim sedentari. Sunt suficiente plimbările în parc, un abonament la sală sau exercițiile simple acasă! Dacă ne simțim obosiți, lipsiți de vlagă sau am început să tușim, să avem dureri de cap și de gât ori nasul înfundat, trebuie să ne tratăm până nu se instalează gripa sau răceala. Siropuri precum cele de brad, de măceșe ori de cătină pot fi un adevărat remediu benefic în caz de gripă ori de răceală.

Antibioticele, periculoase pentru copii

Medicul de familie Elena Lascu spune că cea mai frecventă greșeală pe care o fac părinții atunci când copilul se îmbolnăvește este să-l trateze „după ureche“. „Este foarte important ca el să fie consultat de un medic pentru a-i prescrie un tratament adecvat. Medicamente precum aspirina ori algocalminul pot avea ca reacţie secundară şocul anafilactic, o urgenţă medicală cu complicaţii potenţial fatale. În cazul copiilor, unele antibiotice pot fi extrem de toxice pentru aparatul auditiv (pot da hipoacuzie) şi pentru aparatul vestibular (provocând tulburări de echilibru), afectările fiind uneori ireversibile“, spune ea.

SURSA: Adevarul.ro | Cotidianul.ro

Reclame

decembrie 16, 2016 - Posted by | sanatate | ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri au apreciat asta: