equilibrium

The art of life

14 noiembrie Ziua Mondiala a Diabetului – Prevenirea si controlul diabetului zaharat

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA DIABETULUI ZAHARAT– 2016 „Acţionează de azi, pentru sănătatea ta de mâine!”

Ziua Mondiala a Diabetului se sarbatoreste anual pe data de 14 noiembrie, iar cercul albastru, simbolul adoptat in 2007 de Federatia Internationala a Diabetului reprezinta, in toate culturile, viata si sanatatea.

Educatia si preventia sunt extrem de importante in diabetul zaharat. Diabetul de tip 1 este o boala autoimuna caracterizata prin distrugerea celulelor producatoare de insulina din pancreas, pe cand tipul 2 de diabet este marcat de insulinorezistenta, atingand aproximativ 90% din totalul pacientilor.

Aceasta boala poate fi prevenita si printr-o serie de masuri la indemana tuturor. Astfel, este foarte important sa adopti pentru tine si familia ta un regim de viata sanatos, care implica activitate fizica zilnica de 30-45 de minute si o alimentatie bazata pe fructe, legume, cereale integrale, lactate, fara bauturi dulci, carbogazoase, dar si fara exces de grasimi, in special de origine animala.

Miscarea si alimentatia echilibrata te vor mentine in forma, cunoscut fiind faptul ca obezitatea creste riscul aparitiei acestei boli. De asemenea, este indicat sa renunti la fumat si la consumul de bauturi alcoolice. Nu doar adultii sunt afectati de aceasta boala, ci si cei mici. De aceea, este vital sa iti educi copilul sa iubeasca alimentatia sanatoasa, in contextul in care, in ultimii ani, a crescut numarul cazurilor de diabet la copii.

Iti recomandam sa faci periodic analizele pentru ca astfel poti depista la timp diabetul. Diagnosticata si tratata corect, aceasta boala nu duce la complicatii grave precum accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic, orbire, amputatia membrelor sau boli renale.

Bolnavii de diabet duc o viata normala in zilele noastre, datorita cercetarilor medicale. Daca suferi de diabet este important sa urmezi cu rigurozitate tratamentul prescris de medic, precum si stilul de viata recomandat. Pe langa tratamentul medicamentos, medicul iti va spune ce trebuie si ce nu trebuie sa mananci si mai ales cand trebuie sa mananci. Cu ajutorul unui nutritionist si tinand cont de restrictiile impuse, poti alcatui un meniu personalizat, variat, plecand de la numarul de calorii, de carbohidrati pe care trebuie sa ii consumi zilnic, in functie de preferintele tale alimentare.

De asemenea, poti sa faci si sport pentru a-ti mentine greutatea sub control, cu conditia sa fii atenta la fluctuatiile de zahar din sange, pentru ca, in timpul efortului, glicemia scade in mod natural. Pentru a sti cu exactitate ce sport iti este recomandat, vorbeste cu medicul.

Nu uita sa iti faci periodic analizele medicale. Sunt recomandate bianual examene oftalmologice, EKG si teste de laborator, iar la fiecare trei luni, controale la medicul curant, in vederea stabilirii tratamentului adecvat, pentru atingerea tintelor terapeutice recomandate.

Zece alimente minune pentru prevenirea diabetului

Zece alimente minune – între care nucile, fasolea şi legumele cu frunze verzi – previn diabetul, scad riscul de infarct şi potolesc senzaţia de foame fără să îngraşe, conform site-ului zeenews.india.com.

Nucile şi alunele – Studii recente arată că includerea nucilor şi alunelor în dieta zilnică reduce riscul de diabet cu până la 21%. Un pumn de nuci, migdale şi caju pe zi face minuni, furnizând grăsimi sănătoase esenţiale şi potolind senzaţia de foame. În plus, cei care consumă alune şi nuci cu regularitate au un risc mai mic de boli cardiovasculare.

Fasolea – O porţie de fasole în fiecare zi îi ajută pe cei care au diabet de tip 2 să ţină sub control nivelurile de zaharuri din sânge şi reduce riscul de infarct. Fasolea este recomandată diabeticilor datorită indexului glicemic scăzut. Din cauza combinaţiei de carbohidraţi benefici, proteine slabe şi fibre solubile, fasolea reglează nivelurile de zahăr din sânge.

Fulgii de ovăz – Un mic dejun pe bază de fulgi de ovăz este benefic pentru diabetici, ţinând sub control nivelurile de zahăr din sânge. Un tip de fibră regăsită în ovăz, Beta-Glucan, face minuni pentru cei care suferă de diabet. Ovăzul este bun pentru inimă şi conţine fibre solubile ce încetinesc eliberarea glucozei în sânge, reglând astfel nivelul de zaharuri din organism.

Legume cu frunze verzi – O dietă bogată în legume cu frunze verzi reduce riscul de diabet de tip 2. Spanacul, napii, varza albă şi furajeră, broccoli, lăptucile – toate aceste legume sunt sărace în calorii şi carbohidraţi. Cel puţin o porţie şi jumătate de legume verzi pe zi reduce diabetul cu până la 14%.

Citricele – Conform celor mai recente studii, diabeticii suferă de carenţă de vitamina C, prin urmare citricele bogate în antioxidanţi sunt o idee excelentă pentru o gustare. Grepfrutul, portocalele, lămâile şi lămâile verzi au proprietăţi asemănătoare cu insulina, fiind benefice pentru cei care suferă de diabet de tip 2.

Albuşul – Ouăle sunt alimente perfecte pentru masa musculară deoarece conţin cele mai bune proteine. Albuşurile previn diabetul de tip 2, fiind bogate în proteine slabe şi sărace în carbohidraţi.

Iaurtul slab – Iaurtul ideal pentru diabetici este cel sărac în grăsimi şi zahăr. Aceştia pot savura iaurtul în care vor adăuga bucăţele de fructe şi îndulcitor artificial. De asemenea, iaurtul slab poate înlocui maioneza din sandvişuri.

Peştele – Cercetătorii afirmă că peştele sporeşte sensibilitatea la insulină din cauza conţinutului de acizi graşi omega 3. Sursă excelentă de proteine slabe, peştele reduce concentraţia de glucoză din sânge şi, astfel, riscul de diabet.

Somonul sălbatic – Somonul sălbatic, bogat în acizi graşi omega 3, contribuie la reducerea inflamaţiilor şi scade nivelurile de zahăr din sânge. Acizii omega 3 reduc de asemenea riscul bolilor cardiovasculare.

Ceaiul verde – Inflamaţiile cronice – cauzate de alimente bogate în grăsimi, de lipsa de mişcare şi de o dietă deficitară în fructe şi legume – creşte riscul de infarct şi scade capacitatea corpului de a absorbi zahărul din sânge. O soluţie simplă este consumul de ceai verde, bogat în flavonoizi ce combat inflamaţiile şi stimulează activitatea insulinei. O ceaşcă de ceai verde pe zi are efecte imediate.

SURSA: Mediafax | HelpNet

Anunțuri

Noiembrie 14, 2016 - Posted by | sanatate | ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: