equilibrium

The art of life

Omul Cuantic – Lawrence M. Krauss

Realitatea trebuie să aibă întâietate în faţa relaţiilor publice, fiindcă natura nu poate fi păcălită. (Richard P. Feynman, 1918–1988)

Richard Feynman a fost figura cea mai pregnantă a fizicii din a doua jumătate a secolului XX; a devenit un simbol al Omul Cuantic - Lawrence M. Kraussştiinţei, aşa cum fusese Einstein la începutul secolului. Celebritatea lui Feynman se explică prin contribuţiile sale fundamentale la dezvoltarea fizicii teoretice, prin capacitatea de a sesiza esenţialul în probleme ţinând de un spectru formidabil de larg – informatică, inginerie, biologie –, prin talentul de a explica simplu şi neconvenţional lucruri care pentru alţii rămân de nepătruns şi, nu în ultimul rând, prin forţa magnetică a personalităţii sale. Urmărind biografia ştiinţifică a lui Feynman, Omul cuantic spune povestea fizicii din a doua jumătate a secolului XX, de la crearea electrodinamicii cuantice până la intrarea în scenă a cuarcilor. În cartea lui Lawrence Krauss, aventurile cercetărilor lui Feynman se împletesc cu aventurile vieţii sale nonconformiste, dominată de refuzul tranşant de a urma cărările bătătorite.

Ştiinţa este un mod de a lămuri felul în care ceva necunoscut devine cunoscut, în ce măsură lucrurile sunt cunoscute (căci nimic nu e cunoscut în mod absolut), cum trebuie operat cu îndoiala şi incertitudinea, care sunt regulile demonstraţiei, cum să concepem lucrurile astfel încât să putem emite judecăţi, cum să deosebim adevărul de escrocherie şi de spectacol. (Richard Feynman)

LAWRENCE M. KRAUSS, cunoscut cosmolog şi autor de cărţi de popularizare a ştiinţei, este directorul proiectului „Origins“ de la Universitatea de Stat din Arizona. A publicat peste o sută de articole de specialitate, precum şi şapte cărţi, între care The Physics of Star Trek.

comanda cartea de la Editura Humanitas

Reclame

octombrie 24, 2016 - Posted by | books | ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: