equilibrium

The art of life

Ade – Carthago Delenda Est (album de colectie)

AVE legions! Ade reuseste cu acest album sa scoata si mai bine in evidenta povestea Romei. Legende, mituri, razboaie, interese, strategii, combinatii toate puse pe un sound extrem de bun ce aduce imediat aminte de americanii de la Nile doar ca ei se focusasera pe Egiptul antic in timp ce Ade au ales Roma antica. Totusi, din punct de vedere muzical sesizam imediat niste asemanari muzicale: extrem death metal cu influente folclorice, si da, din acest punct de vedere am spune ca ne aduc aminte si de canadienii de la Ex Deo. Si cu asta cam stim pe unde ne situat, asta daca nu am pus urechea pe albumele mai vechi si deja stim cate ceva despre ei.

Bătălia de la Cartagina a fost cea mai mare luptă dintre Republica Romană și Cartagina antică din timpul celui de-al treilea război punic. A constat dintr-un asediu roman al orașului începând undeva între 149 și 148 î.Hr. și terminându-se în primăvara anului 146 î.Hr. cu distrugerea completă a orașului Cartagina și cu anexarea teritoriului deținut de aceasta de către romani. De asemenea populația Cartaginei a fost omorâtă sau transformată în sclavi, existența independentă a Cartaginei luând astfel sfârșit. După ce o armată romană condusă de Manius Manilius a ajuns în Africa în 149 î.Hr., Cartagina s-a predat, dând romanilor ostatici și arme. Cu toate acestea, romanii au cerut predarea completă a orașului, dar, surprinzător pentru romani, orașul a refuzat, gruparea care era de acord cu acest lucru fiind răsturnată de la putere de o facțiune care era în favoarea apărării. Cartaginezii au pus oameni pe ziduri care au apărat orașul, sfidând astfel romanii, situație care a durat timp de doi ani. În această perioadă, 500.000 de cartaginezi din interiorul zidurilor au transformat orașul într-un uriaș arsenal. Aceștia au produs zilnic aproximativ 300 de săbii, 500 de sulițe, 140 de scuturi și 1.000 de proiectile pentru catapulte.” (fragment Wikipedia).

„Carthago Delenda Est” te absoarbe inca de la primele acorduri si te arunca direct in razboi. Forta, melodicitate, atmosfera, viteza extrema. Nu stiu daca in trecut ceea ce au mai realizat Ade a reusit sa va convinga dar pe mine albumele „Prooemvine Sangvine” (2009) si „Spartacus” (2013) au reusit sa ma puna in postura de ascultator fidel al produselor inregistrate de ei, ele fiind adevarate mostre istorice care dau o si mai mare eleganta odata cu muzica bine facuta, bine inchegata si foarte bine tintita pe subiect. Albumul e foarte fresh, viu, plin de substanta si vine cu un ritm ce reuseste sa te tina in priza. Intro-uri faine, preludii, atmosfera, solo-uri bombastice, sound apocaliptic. Se pare ca cei cinci luptatori metalici au suficienta inspiratie din moment ce si acest albumul cu numarul trei suna atat de bine. In general se intampla ca primele doua albume de la o formatie sa sune formidabil dupa care se schimba brusc ceva. Ori toata lumea se lasa pe tanjeala, ori unii vor altceva sau pur si simplu se schimba in totalitatea directia muzicala iar fanii dispar rand pe rand. Ei bine aici nu e deloc asa, din contra, Ade dau si mai mult si mai bun.

Sound-ul abunda de elemente etnice ce dau o nota aparte intregului. Se observa o afinitatea deosebita spre lucrurile autentice din cultura antica ele fiind scoase in fata ca elemente de baza si care atrag imediat orice ascultator exprimentat in ale classicului. Desi totul suna absolut infernal, in sensul pozitiv muzical, fiind inradacinati intr-un extrem simfonic foarte feroce, albumul ramane suficient de echilibrat fara a tinde inutil spre deathcore sau metalcore, liniar si plictisitor. Din contra, aici se poate observa inca o data diferenta death metal-ului de calitate prin compozitii pline de armonie, atmosfera, eleganta, sentiment, metal, extrem, simfonic. Sunt cateva elemente ce dau valoare si care patrund cu sensibilitate imediat in sufletul ascultatorului. Nimic nu e robotic, cibernetic, mecanic. Totul de invaluie, te patrunde, te misca, vibreaza in tine si reuseste sa te arunce exact in  povestea care poate fi o adevarata coloana sonora a razboiului antic. Sunt absolut convins ca acest album se va putea vedea printre primele zece albume ale anului 2016!

Ade sunt de origine din Lazio-Roma, Italia si au pus bazele trupei in 2007. Astazi in formatie ii avem pe Traianvs (vocals), Fabio (guitars), Nero (guitars), Caligvla (bass) si Commodvs (drums) si pana la aceasta ora au fost inregistrate trei albume si doua ep-uri alaturi de Casket Records, Blast Head Records si Xtreem Music.

Visit ADE: Bandcamp | Facebook | Myspace | Youtube |

Reclame

octombrie 7, 2016 - Posted by | music |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: