equilibrium

The art of life

Bistritenii au renuntat total la sistemul centralizat de incalzire

Din 41 de judete, noua au renuntat total la sistemul centralizat de incalzire (Alba, Bistrita, Braila, Dambovita, Ialomita, Maramures, Salaj, Caras Severin si Satu Mare).

„Sistemul centralizat de termoficare a pierdut in ultimii 14 ani aproape jumatate din abonati, ajungand la 1,27 de milioane de beneficiari, fata de 2,2 milioane de locuinte cate au centrale. ”Sistemul centralizat este invechit, fiind creat in anii ’50, nu a beneficat de prea multe investitii in retehnologizare, iar in acest moment are o eficienta scazuta, de circa 40%. In plus, acesta a fost creat pentru a deservi un numar mare de apartamente si o industrie care, in acest moment, nu mai exista”, explica directorul Ariston Thermo Romania, potrivit News.ro.

Mai exact, daca in 2002 cifrele oficiale aratau aproximativ 2,5 milioane de apartamente deservite de sistemul centralizat de incalzire, adica peste 84% din totalul locuintelor la nivel urban, in martie 2016 numarul lor era cu circa 49% mai mic, scazand pana la 1,27 milioane de locuinte bransate. In acest context, sistemul centralizat este ”supradimensionat, pierderile in reteaua de distributie fiind majore. Sunt judete intregi din tara unde sistemul centralizat a disparut de mult si alte judete unde debransarile au fost foarte mari in ultimii ani”, spune Catalin Draguleanu.

Eliminarea subventiilor la incalzire la nivel central a dus la cresterea debransarilor. Din peste 320 de municipii si orase, doar in 67 mai exista acum sistem centralizat de termoficare, potrivit unei analize realizate de Ariston, pe baza datelor raportate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) si de Institutul National de Statistica (INS). Concret, din 41 de judete, noua au renuntat total la sistemul centralizat de incalzire (Alba, Bistrita, Braila, Dambovita, Ialomita, Maramures, Salaj, Caras Severin si Satu Mare).

La polul opus, cel mai mare numar de abonati il au Constanta, Bihor si Timis. Pe primul loc, insa, conduce detasat Bucurestiul. ”Harta debransarilor este foarte pestrita. Din cei bransati, 560.000 sunt in Bucuresti, unde veniturile sunt mai mari decat in restul tarii, dar, paradoxal, costurile cu gigacaloria sunt printre cele mai mici. Aici a fost mai dificil sa te debransezi… RADET are peste 4.000 de angajati, este un subiect social important si autoritatile au incercat sa pastreze sistemul centralizat”, precizeaza Draguleanu.

SURSA: Wall-street.ro

Reclame

mai 24, 2016 - Posted by | bistrita, business |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: