equilibrium

The art of life

9 din 10 cazuri de cancer oral sunt cauzate de alcool si tutun

Potrivit statisticilor din 2014, in Romania se depistau cu 12,88% mai multe cazuri de cancer oral fata de anii precendeti, mortalitatea fiind de 8,2%. Tara noastra se clasa pe locul cinci in privinta ratei de incidenta a cancerului oral, fiind dupa Belgia (care are o rata de incidenta de 14% si cea de mortalitate de aproape 10%).

Aproape 9 din 10 cazuri de cancer oral, la persoanele cu varste de pana la 50 de ani, sunt cauzate de alcoolul in exces si de fumat, in paralel cu o dieta deficitara, arata un nou studiu.

Fumatul, bautul si alimentatia deficitara, din care lipsesc fructele si legumele, dubleaza incidenta cazurilor de cancer al gurii in cazul persoanelor tinere, avertizeaza un studiu finantat de Uniunea Europeana, relateaza Daily Mail.

Cercetarea, care s-a intins pe un interval de timp de 5 ani, s-a bazat pe monitorizarea a 750 de persoane, din care 350 au fost diagnosticate cu acest tip de cancer, din ce in ce mai intalnit la nivel mondial.

Cancerul oral poate aparea in orice zona a cavitatii bucale, iar numarul celor afectati de aceasta maladie este in crestere an de an.

„Cancerul oral reprezinta 2-5% din totalul tumorilor maligne. Desi procentul nu este mare, boala si tratamentul pot avea un impact grav (…) acest cancer avand de cele mai multe ori caracter mutilant”, explica intr-un interviu acordat Ziare.com doctorul stomatolog Mihaela Radulescu.

Este mai frecvent peste 40 de ani, cu o prezenta de doua ori mai mare la sexul masculin. In ultimul timp, s-a constatat o scadere a limitei de varsta si o frecventa in continua crestere.

Cauzele acestui tip de cancer sunt complexe si multe necunoscute, un rol important avandu-l factorii favorizanti oncogeni:

– iritatii locale, traumatisme mecanice produse de dinti, resturi radiculare, obturatii si lucrari protetice necorespunzatoare;
– tutunul si alcoolul concentrat;
– absenta igienei orale;
– agenti virali cu proprietati oncologice;
– ereditatea pare a fi implicata in procesul neoplazic;
– poluarea mediului;
– stresul;
– lipsa de educatie sanitara.

Preventia cancerului oral se realizeaza prin educatia sanitara a populatiei si controale oncologice preventive, periodice. Un control periodic la medicul stomatolog poate avea un rol decisiv in cazul tumorilor orale cu debut asimptomatic, insidios, crescand astfel rata de supravietuire.

SURSA:  Ziare.com 1 | Ziare.com 2

Reclame

Martie 28, 2016 - Posted by | sanatate

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: