equilibrium

The art of life

Cynic – Focus (album de colectie)

Cynic - Focus (1993)Din momentul in care am ascultat death metal (1990-1991) am fost intotdeauna fascinat de sunetul progressiv din muzica extrema. Face cumva trecerea de la materie la spiritual, de la carnal la metafizic, de la pamantesc la ceva de departe…cosmic…universal…infinit. Totul a inceput in acel moment in care o mana de oameni extrem de profesionisti au vrut sa dea un alt impuls acestui gen. Sa il modeleze in asa fel incat sa straluceasca si mai mult. Asa se face ca incet, dar sigur, si zona extrema a fost cu grija modelata spre un sound mai sofisticat, mai elevat, mai perfectionist. Privind in urma, pionierii progressive death metal-ului sunt destul de multi. Cumva gogoasa se sparge undeva pe la inceputul anilor ’90 pe cand foarte multe formatii care nu se mai regaseau in zona speed sau thrash metal incercau ceva altceva, inedit, ceva nou dar mult mai extrem, si uite asa apare death metal-ul. Imi aduc aminte pe la inceputuri de Atheist, Believer, Death, Pestilence, Nocturnus, Obliveon, Sadist, Dan Swano si nu in cele din urma Cynic. Cu siguranta e destul de greu sa gasesti „vinovatul” pentru acest stil foarte interesant mai ales ca in multe din aceste trupe au oscilat diferiti muzicieni care au emigrat cand la un band cand la altul, asa doar de dragul artei, sau din cauza ca nu se mai intelegeau muzical. Cert e ca nu exista cineva ca sa fi inventat acest sound. Toata lumea a venit cu ceva nou de fiecare data si incet a luat o forma, a inceput sa se dezvolte ceva nou si inovator.

Prima data cand am pus urechea pe un produs Cynic a fost odata cu aparitia primului album din 1993 „Focus”. A fost ceva incredibil. Momentul ala in care iei contact cu ceva atat de din alta galaxie incat iti trebuie ceva vreme sa te obisnuiesti si sa intelegi pe deplin mesajul. Era ceva dincolo de tot ce se putea crea pana in acel moment. Tinand cont ca in acea perioada familia dm era cam anti-comercial, va dati seama ca aplicand sonoritati progressive si jazz pe un album unde membrii sai proveneau din zona underground a fost pentru multi ca un bumerang. Inca de la inceput sound-ul a prins foarte bine iar presa de specialitate a avut doar cuvinte de lauda. Era acel ceva de care piata avea nevoie iar acel ceva era nu doar nou, dar in primul rand atragea prin calitatea lui superioara.

Acest ceva altceva purta numele de Cynic inca din 1987 si avea deja radacini bine infipte prin thrash & death metal Made in Florida. Cu un Paul Masvidal (ex: Master, Death) Sean Reinert (ex: Death) sau Mark Van Erp (ex: Malevolent Creation, Monstrosity) cred ca prea multe prezentari sunt inutile. Insa daca totusi sunt necesare pentru ascultatorii ceva mai noi din peisaj, atunci le putem spune ca ei sunt la nivelul unor super maestrii, guru, profesori in ale ‘dm music. In istoria classic death metal-ului am observat si apreciat mai mereu aceasta competitie prietenoasa. Adica, avem cativa prieteni de scoala care pun de o trupa, iese ceva spectaculos apoi desi nu se mai inteleg muzical se divid in alte parti si formeaza mereu alte si alte proiecte fara sa existe acel aer greu de respirat dintre trupe. Fiecare merge cu lejeritate mai departe si isi gaseste stilul propriu fara a incerca sa copieze vechiul band si aducand ceva nou care in timp devine istorie.

„Focus” este genul de album care a venit cumva din viitor si care a influentat, influenteaza si va mai influenta multe generatii. Dupa cele patru demo-uri (1988-1991) construite pe thrash death, intregul ansamblu prinde acum o cu totul alta forma. Revelatorul „Focus” vine de undeva de pe o planeta indepartata cu idei noi, un sunet ce fascineaza si o aura ce reveleaza. Vocile tind spre un sound electro-robots cu o tenta de metalic-voice (prin teava) cumva spatial, cosmic, martian. Avem din ce in ce mai multe elemente jazz, fusion si progressive de cea mai buna calitate dar nu lipsesc nici fazele dm. Totul pare precum un zbor la bordul unei nave spatiale, ritm, melodie, mister, avantgarda. Elementele de chitara sunt absolut fantastice. Sunetul de keyboards este pur si simplu naucitor iar ritmul tobelor aproape se desprind de realitate. Un album revolutionar, complex, tehnic, melodic, inspirativ. Un deschizator de drumuri. E albumul perfect in care nu mai trebuie adaugat nici macar un bob de sare. Echilibrul continuu. E acel zbor spre infinit. Avem suficient de mult death metal, avem jazz si in aceasi masura progressive de calitate superioara. E dincolo de zilele noastre chiar daca a fost inregistrat de mai bine de douazeci de ani si cred ca ramane un cult album si in urmatorii douazeci de ani pentru ca asa ceva se poate realiza doar o singura data intr-o viata planetara. „Focus” este 100% classic – cult – legendar!

Reclame

martie 18, 2016 - Posted by | music

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: