equilibrium

The art of life

Nemurirea sufletelor individuale

” Adevaratul filozof este totodata un mistic, caci el se consacra iubirii de Dumnezeu si cauta adevarurile interioare ale religiei”.

Avicenna admite si prelungeste metafizica esentei elaborata de al-Farabi. Existenta este rezultatul Creatiei, adica al „gandirii divine gandindu-se pe sine, si aceasta cunoastere pe care Fiinta Divina o are etern despre ea insasi nu este alta decat Prima Emanatie, Primul nous sau Prima Inteligenta”. Din Inteligenta a doua deriva Sufletul care misca Primul Cer; din a treia, corpul eterat al acestui Cer si asa mai departe. Rezultatul sunt cele Zece Inteligente „heruvimice” si Sufletele Celeste, „care nu au nicidecum facultati sensibile, ci numai Imaginatie in stare pura”.

Pentru Avicenna, din a zecea Inteligenta purcede lumea „pamanteasca” si multimea sufletelor omenesti. Deoarece este o substanta indivizibila, imateriala si incoruptibila, sufletul supravietuieste mortii trupului. Pentru el, principala functie a religiei este asigurarea fericirii fiecarei fiinte umane. Insa adevaratul filozof este totodata um mistic, caci el se consacra iubirii de Dumnezeu si cauta adevarurile interioare ale religiei.

SURSA:

Reclame

Martie 16, 2016 - Posted by | spirith | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: