equilibrium

The art of life

OMS: Plan de luptă împotriva obezității infantile. Care sunt cele şase recomandări

Un raport complex elaborat de o comisie din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății recomandă statelor din toată lumea să ia măsuri pentru stoparea obezității infantile.

Comisia pentru stoparea obezităţii infantile şi-a finalizat raportul și l-a prezentat, luni, consiliului director al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o dată cu recomandările de luptă la nivel global pentru controlul acestei maladii.

Realizat pe o perioadă de doi ani, raportul conţine un set de recomandări pentru guvernele lumii în vederea stopării tendinţei către obezitate şi supraponderalitate a copiilor în vârstă de până la 5 ani.

Preşedintele Comisiei care a realizat raportul, Peter Gluckman, a atras atenţia asupra nevoii de implicare a factorilor decizionali la nivel politic pentru a susţine măsurile de combatere a obezităţii infantile.

„OMS trebuie să lucreze cu guvernele lumii pentru a implementa o serie amplă de măsuri ce vizează factorii de mediu implicaţi în apariţia cazurilor de obezitate şi supraponderalitate, ajutându-i pe copii să aiba şansa de a începe o viaţă sănătoasă”, a declarat Peter Gluckman.

Dr Sania Nishtar, membră în conducerea comisiei, atrage atenţia că „problemele cu greutatea apărute la vârste fragede au un impact direct asupra calităţii vieţii copiilor, care se confruntă cu o serie de blocaje în dezvoltarea fizică şi emoţională, antrenând şi multe alte probleme de sănătate. Şi asta în contextul în care obezitatea riscă să se menţină la copil până când ajunge la vârsta adultă, cu o serie alarmantă de consecinţe medicale şi costuri financiare inutile pentru bolnav, dar şi pentru familia sa, şi pentru societate în ansamblu”.

Potrivit raportului, mulţi copii trăiesc astăzi într-un mediu care încurajează creşterea în greutate şi obezitatea.

Globalizarea şi urbanizarea excesivă au determinat în ultimii ani înmulţirea factorilor obezogeni în ţările cu niveluri diferite de trai, din toate straturile socio-economice. Un factor alarmant identificat de specialişti este expunerea tot mai mare la mesajele publicitare care fac reclamă alimentelor nesănătoase şi băutorilor răcoritoare, în special în ţările în curs de dezvoltare.

Prevalenţa supraponderalităţii în rândul copiilor în vârstă de până la 5 ani a crescut între anii 1990 şi 2014 de la 4,8% la 6,1%., înregistrându-se astfel în ultimul sfert de secol peste 10 milioane de noi cazuri. Rata cazurilor de supraponderalitate a copiilor din ţările cu nivel mediu de trai aproape s-a dublat în perioada analizată de specialişti, de la 7,5 milioane la 15,5 milioane. În 2014, aproape jumătate dintre copiii supraponderali şi obezi ai planetei în vârstă de până la 5 ani erau locuiau în Asia şi un sfert în Africa. De altfel, în ţările de pe continentul african numărul cazurilor de obezitate infantilă s-au dublat din 1990 încoace, de la 5,4 milioane la 10, 3 milioane.

Potrivit statisticilor OMS, cel puţin 41 de milioane de copii din aceasta categorie de vârstă au probleme cu greutatea, cele mai multe cazuri înregistrându-se în ţările sărace şi în curs de dezvoltare.

Raportul comisiei care a fost înaintat conducerii OMS conţine şase recomandări principale pentru toate guvernele lumii:

  1. Promovarea consumului de alimente sănătoase – Este vorba de realizarea şi implementarea unor strategii şi programe naţionale care să promoveze beneficiile unei alimentaţii sănătoase şi reducerea aportului de alimente nocive şi a băuturilor răcoritoare îndulcite artificial în rândul copiilor şi a adolescenţilor prin măsuri drastice, cum ar fi, de exemplu, taxarea suplimentară a acestui tip de băuturi şi reducerea publicităţii la alimentele nesănătoase);
  2. Promovarea activităţii fizice – Implementarea unor programe naţionale care să promoveze mişcarea şi activităţile fizice, în paralel cu reducerea comportamentelor sedentare în rândul copiilor şi a adolescenţilor;
  3. Îngrijirea prenatală şi supravegherea femeilor gravide – Integrarea şi întărirea ghidului de prevenire a bolilor netransmisibile cu ghidul de îngrijire pre-concepţie şi prenatală (reducerea riscului de obezitate infantilă prin prevenirea naşterii premature, a naşterii unor nou-născuţi cu greutate mică şi a altor tipuri de complicaţii ale sarcinii);
  4. Atenţie la dietele şi activitatea fizică a copiilor de vârstă mică – Asigurarea unor ghiduri privind alimentaţia sănătoasă, odihna şi activitatea fizică în copilărie, dar şi promovarea unor obiceiuri sănătoase pentru educarea şi dezvoltarea corectă a copiilor (promovarea alimentaţiei la sân, limitarea consumului de alimente bogate în grăsimi, zahăr şi sare, şi asigurarea unei diete corecte şi a activităţii fizice în ingrijirea copilului în primii săi ani de viaţă);
  5. Sănătatea, alimentaţia şi activitatea fizică a copiilor de vârstă şcolară – Implementarea unor programe complete care promovează un mediu şcolar sănătos, cu activităţi sportive, cursuri de sănătate şi nutriţie în programa şcolară pentru copii şi adolescenţi, inclusiv stabilind anumite standarde pentru mesele de la şcoală şi eliminarea punctelor de comercializare a alimentelor şi băuturilor nesănătoase;
  6. Managementul greutăţii -Asigurarea unor servicii de consultanţă şi managementul greutăţii corporale pentru familiile cu copii şi tineri obezi. Comisia pentru stoparea obezităţii infantile îndeamnă Organizaţia Mondială a Sănătăţii să instituţionalizeze o abordare pe termen lung a măsurilor pentru stoparea obezităţii infantile. De asemenea, comisia identifică în acest amplu raport o serie de măsuri ce pot fi susţinute de organizaţiile neguvernamentale, care să militeze pentru conştientizarea importanţei obezităţii inflantile şi să facă lobby pentru îmbunătăţirea mediului. Totodată, chiar şi actorii importanţi din mediul privat sunt chemaţi să susţină producţia şi să îmbunătăţească accesul la alimente şi băuturi care contribuie la dietă sănătoasă.

SURSA: Romania Libera

Reclame

ianuarie 28, 2016 - Posted by | sanatate

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: