equilibrium

The art of life

Campania de prevenire a cancerului de col uterin

Fiti intelepti, acordati atentie prevenirii si diagnosticarii precoce a cancerului!

Direcţia de Sănătate Publică a Judetului Bistrita Nasaud, în colaborare cu Societatea Romana de Cancer, Asociatia „Clubul Amazoanelor Bistritene”, Asociatia „Ascendent”, Cabinetul Judetean de Planificare Familiala si Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Bistrita Nasaud, organizează în perioada 21 ianuarie – 31 martie 2016, o campanie de informare – educatie – comunicare (IEC) pentru prevenirea cancerului si stimularea participarii femeilor la programul de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Cancerul de col uterin este o importanta problema de sănătate publică în Europa şi în România, tara care continua sa aiba una dintre cele mai înalte rate de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin.  Cancerul de col uterin este a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar si prima în rândul femeilor tinere, între 15 şi 44 de ani.

La nivelul judeţului Bistrita Nasaud, prevalenta (numarul total de cazuri aflate in evidenta) este in continua crestere, atat pentru cancerul de col uterin (de la 633 de cazuri in 2013, la 654 in 2014, respectiv 671 cazuri la sfarsitul anului 2015), cat si pentru cancerul de san (de la 718 cazuri in 2013, la 759 in 2014, respectiv 802 cazuri la sfarsitul anului 2015).

În ceea ce priveşte programul de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin prin testarea gratuita a femeilor cu varste intre 25 si 64 de ani, desi a debutat promitator in judetul nostru (in august 2012), rata de participare a femeilor a scazut de la an la an: 7202 femei testate in 2012; 4947 femei testate in 2013; 913 femei testate in 2014 si doar 523 femei testate in 2015. Astfel, in ciuda alocarii de catre Ministerul Sanatatii a bugetului necesar acestui program (anual au ramas fonduri neutilizate!), in cei trei ani si jumatate doar 16,88% dintre femeile eligibile din judetul nostru au participat la testare.

O cauza ar fi insuficienta informare a femeilor privind importanta prevenirii si depistarii precoce a cancerului de col uterin prin testare in cadrul programului de screening. Dar, oare personalul medical (in special din reteaua de medicina de familie si din asistenta medicala comunitara) este suficient de “dedicat” activitatilor de informare si consiliere pentru prevenirea cancerului, in general, si al celui de col uterin, in special?!

În conditiile in care, aproape fiecare caz de cancer de col uterin ar putea fi prevenit prin screening cervical și vaccinare împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV), actuala campanie urmareste îmbunătăţirea nivelului de cunoaştere si conştientizare a acestei probleme de sănătate, prin implicarea cat mai multor actori, institutii si organizatii sau simple “persoane intelepte”. Pentru ca, “Perla Înțelepciunii” este simbolul Campaniei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Principalele activităţi propuse pentru perioada 21 ianuarie – 31 martie 2016, sunt:

  • studiu privind barierele in participarea la programul de screening pentru depistarea cancerului de col uterin (chestionare si focus grup);
  • intalniri cu personalul din asistenta medicala primara si din asistenta medicala comunitara;
  • formarea unor voluntari (din institutii si ONG-uri locale) ca promotori ai “perlei inteleciunii”;
  • activitati informative in institutii, intreprinderi, unitati de invatamant;
  • activitati de animatie stradala si organizare punct informativ pe pietonalul “L. Rebreanu” (21 ianuarie, ora 14);
  • realizarea si distribuirea unor materiale informative si promotionale (pliante, calendare intime, insigne si martisoare “Perla Intelepciunii”)

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii din cadrul Directiei de Sanatate Publica.

Contact: telefon 0263/ 217337, website: DSPBN

Reclame

Ianuarie 21, 2016 - Posted by | bistrita, sanatate | ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: