equilibrium

The art of life

25 de romance, diagnosticate zilnic cu cancer la san

25 de romance, diagnosticate zilnic cu cancer la san. Romania, campioana Europei la mortalitate datorata cancerului
Concluzia campaniei de control mamar “Nu am facut destul 2015”, desfasurata in 7 judete din tara, sunt dramatice: 83,7% dintre cele 1.025 de femei consultate din mediul rural, nu mai facusera, anterior, nicun control medical la san! Dintre ele, 8,5% prezinta suspiciuni de cancer mamar!
Campania, derulata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studentilor din Medicina Bucuresti, trage un semnal de alarma in ceea ce priveste starea de sanatate a femeilor din Romania, potrivit evz.ro.
In tara noastra nu exista un program de screening mamar, iar cele mai multe paciente ajung la medic cu stadii avansate de boala. “Ca sa fie curabil, cancerul la san trebuie sa fie depistat intr-un stagiu pe masura, adica 1 sau 2, or daca ajungi la medic atunci cand te doare, déjà e prea tarziu”, a explicat dr. Catalin Costovici, de la de la Centrul Medical de Diagnostic Tratament Ambulatoriu si Medicina Preventiva al Academiei Romane.
“Suntem campioana Europei la mortalitate datorata cancerului. Nu avem acces la investigatii, nu avem acces la tratament, nu avem acces la molecule noi… Am ajuns sa ne cersim dreptul la sanatate. Asta in conditiile in care mortalitatea in Romania la pacientele cu cancer la san este de 36%, mai mare decat media europeana – 29% si decat cea mondiala, de 31%”, a explicat si Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor cu Cancer (FABC) din Romania.
Cum bugetul acordat Sănătății pentru anul viitor este, din nou, mult sub acel 6% recomandat de ani de zile de Uniunea Europeană, nu avem nicio șansă ca Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate să demareze și să finanțeze, în 2016, vreun program național de screening.
“La cât de gravă este situația, femeile ar trebui obligate să meargă la analize, pentru că altfel nu vom reuși să scădem mortalitatea datorată cancerelor. E valabil și în cazul bărbaților”, a mai spus dr. Cătălin Costovici.
SURSA: Evz.ro
Anunțuri

Decembrie 15, 2015 - Posted by | sanatate | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: