equilibrium

The art of life

Voi știți ce drepturi au copiii?

Astăzi este Ziua Universală a Drepturilor Copilului

La data de 20 noiembrie au fost emise două acte ce reglementează normele pentru protecţia copiilor din întreaga lume: Declaraţia Drepturilor Copilului (1959) şi Convenţia Drepturilor Copilului (1989).

Convenţia ONU privind drepturile copilului

Ideea elaborării unui document special care să cuprindă drepturile copilului îi aparţine lui Englatyne Jebb, care a fondat prima organizaţie Salvaţi Copiii în 1919, la Londra. Revoltată de consecinţele Primului Război Mondial şi ale Revoluţiei din Rusia (mii de copii mureau zilnic din cauza bolilor şi a foametei în toate ţările Europei), E. Jebb a luat decizia de a se dedica salvării şi îmbunătăţirii vieţii copiilor din întreaga lume. De aceea, scopul urmărit a fost de a crea o organizaţie internaţională puternică în măsură să intervină şi în zonele mai puţin cunoscute, unde protecţia copilului nu era aplicată, iar drepturile copilului nu erau respectate. Programele dezvoltate în acea vreme urmăreau în special combaterea foametei şi asigurarea asistenţei medicale copiilor.

“Este foarte clar că salvarea copiilor din întreaga lume nu reprezintă o imposibilitate inerentă. Acest lucru devine imposibil doar dacă refuzăm să-l realizăm.” Eglantyne Jebb

Astfel, prin perseverenţă şi implicare activă, EJ a conceput şi a reuşit adoptarea de către Liga Naţiunilor (astăzi, Organizaţia Naţiunilor Unite) a Declaraţiei Drepturilor Copilului, primul document internaţional în care „drepturile copilului” sunt menţionate şi promovate în mod unitar iar protectia copilului se impune de la sine.

Această Declaraţie, alături de forma sa extinsă din 1959, reprezintă sursele de inspiraţie folosite la redactarea Convenţiei Naţiunilor Unite privind Drepturile Copilului din 1989.

Importanţa Convenţiei

Conform prevederilor Convenţiei, copilul trebuie tratat cu respect, iar statul este obligat să îi asigure cele mai bune condiţii de dezvoltare, să respecte drepturile copilului şi normele de protecţie a copilului. Drepturile copilului conţinute în Convenţie trebuie să fie aplicate tuturor copiilor, fără discriminare. Astfel, fiecare copil are dreptul la viaţă, la educaţie şi la o dezvoltare armonioasă.

Drepturile fundamentale ale copilului cuprinse în Convenţie:
1. Dreptul la viaţă;
2. Dreptul la un nume şi o naţionalitate;
3. Dreptul la educaţie;
4. Dreptul de a-şi exprima liber ideile;
5. Dreptul la îngrijire medicală;
6. Dreptul de a fi protejat împotriva oricărei formă de violenţă, abuz sau neglijenţă;
7. Dreptul la joacă şi timp liber.

Interesul superior al copilului reprezintă unul din principiile fundamentale ale Convenţiei, cât şi al Legii 272/2004 privind protecţia copilului şi activitatea de a promova drepturile copilului.
România a fost printre primele state care au ratificat Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului, în anul imediat următor adoptării sale în cadrul Naţiunilor Unite, prin Legea nr. 18 din 28 septembrie 1990. După semnarea Convenţiei, România şi-a propus îmbunătăţirea situaţiei copiilor, asigurarea faptului că normele de protecţie a copilului şi drepturile copilului sunt respectate, asigurarea celor mai bune condiţii pentru ca ei să crească sănătoşi, să aibă o educaţie de bună calitate şi să participe activ la viaţa comunităţii.

Protecția copilului

Salvaţi Copiii a creat şi dezvoltat servicii specializate pentru protecţia copilului în familie şi în societate, având în vedere faptul că multe familii se confruntă cu riscul sărăciei şi lipsa locurilor de muncă. În aceste situaţii cei care au cel mai mult de pierdut sunt copiii.

Expunerea copiilor la violenţă în propriile familii, în mod regulat, prin asistarea la conflicte violente şi certuri între părinţi, încalca reglementările în vigoare cu privire la protecţia copilului şi pot afecta în mod grav bunăstarea acestuia, dezvoltarea personală şi interacţiunea socială în copilărie şi în viaţa de adult.

Programele ce promovează protecţia copilului, vin în sprijinul copiilor exploataţi economic sau în risc de exploatare şi familiile acestora, copiilor strazii şi a celor din comunităţile defavorizate – copii pentru care protecţia copilului nu funcţionează. Aceştia sunt copiii cu risc ridicat de a fi traficaţi, de a suferi sub diferite forme de exploatare şi în pericol de a li se încalcă în mod grav drepturile şi libertăţile specificate în Convenţia despre Drepturile Copilului.

Privind noile tehnologii, Salvaţi Copiii consideră că protectia copilului este foarte importantă şi în mediul online. Copiii trebuie să aibă o atitudine responsabilă privind utilizarea internetului şi a calculatorului, pentru a evita riscurile şi a depăşi situaţiile abuzive la care pot fi supuşi şi care încalcă normele în vigoare de protecţie a copilului.

Salvaţi Copiii răspunde situaţiilor de urgenţă cu care se confruntă oamenii afectaţi de calamităţi naturale şi urmăreşte cu prioritate ajutorarea copiilor provenind din familiile sinistrate.

Dreptul copilului la o familie nu se rezumă doar la a avea părinţi şi o casă. Copiii au nevoie de atenţie, iubire şi comunicare. Neglijarea copiiilor de către părinţi, nealocarea unui timp zilnic pentru a vorbi cu copiii, constrângerile pe care copiii le simt din partea părinţilor în ceea ce priveşte performanţa şcolară sunt factori care pot duce la plecarea voluntară a minorilor de acasă.

Salvaţi Copiii oferă servicii sociale şi educaţionale pentru solicitanţii de azil şi persoanele care au obţinut o formă de protecţie în România. Astfel organizaţia vrea să se asigure că drepturile copilului şi reglementările privind protecţia copilului sunt respectate pentru toţi copiii de pe teritoriul României.

Poti afla mai multe despre:
– protecţia împotriva violenţei
– combaterea traficului de copii
– siguranţa online
– despre intervenţia în situaţiile de urgenţă
– despre copiii dispăruţi
– despre copiii refugiaţi

SURSA: www.salvaticopiii.ro

Reclame

noiembrie 20, 2015 - Posted by | media |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: