equilibrium

The art of life

SÓMA – viata fara de moarte

Soma (ambrozia, amrit) este considerata bautura zeilor. Ea le dadea viata eterna sau puteri iesite din comun. Bautura Soma, le dadea zeilor “viata fara de moarte”

Planta Soma este cunoscuta în arealul carpato-dunarean sub denumirea de „Palaria Sarpelui”(Amanita Muscaria). Soma a fost dusa în India arhaica în jurul anului 2000-1800 î. H. Planta este mentionata în imnurile vedice. Planta era culeasa si preparata dupa un ritual precis. Acestei plante i s-a atribuit statutul de planta sacra, chiar si acela de zeu, zeul Soma.

In zona vestica a României exista o serie de denumiri care se refera la cuvântul sanskrit „Soma”. Astfel, hidronimul „Somes” face trimiteri la radacinile de cuvânt sanskrite : -„Soma”- denumirea ca planta, „sa”-continuitate, curgere, însiruire. Denumirea s-ar traduce prin „cursul apei curgatoare Soma.“

Bautura sacra, numita Soma avea proprietati psihodelice. Sama Veda, sau “Veda Somei”, sau “Veda Odelor” contine versuri majoritatea din Rig Veda, impreuna cu notatii muzicale, ca un ajutor la efectuarea ritului sacru in timpul stoarcerii si prelucrarii bauturii Soma. Un ciclu de sarbatori diferite se însira de-a lungul anului, mai ales sarbatoarea de primavara, când se bea licoarea îmbatatoare Soma. Preotii foloseau descântece si bauturi vrajite ca sa pricinuiasca si sa vindece boli, sa asigure mostenitori sau reusita unei lucrari. Preotii veddici au trecut primii la vegetarianismul care azi e tipic pentru hinduism.

DEX: SÓMA2 s.f. Băutură alcoolică preparată din sucul unei plante exotice, considerată în vechea religie indiană ca băutură a zeilor. [< fr., sanscr. soma].

SURSA: Mitologie Vedica – Mircea Eliade (audio), Dacia.org, Hofigal, Istoria Indiei Antice, Mythologica,

Reclame

iunie 16, 2015 - Posted by | cultura |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: