equilibrium

The art of life

Cele 5 cauze principale ale imbolnavirii de cancer

Decesele cauzate de cancer au avut la bază cinci factori principali de risc, comportamentali si dietetici:

  1. un indice de masă corporală crescut,
  2. consumul redus de fructe si legume,
  3. lipsa exercitiilor fizice,
  4. fumatul,
  5. consumul de alcool.

Atentionare OMS – Organizatia Mondiala a Sanatatii: Numărul cazurilor de cancer va creste cu aproximativ 70% în următoarele două decenii.

Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze ale morbiditătii si mortalitătii la nivel mondial, cu aproximativ 14 milioane de cazuri noi si 8,2 milioane de decese cauzate de maladie în 2012, subliniază Organizatia Mondială a Sănătătii (OMS) într-un articol publicat pe site-ul său. Potrivit OMS, numărul cazurilor de cancer va creste cu aproximativ 70% în următoarele două decenii. Cele cinci tipuri de cancer cel mai frecvent diagnosticate în 2012 la bărbati au fost cancerul pulmonar, de prostată, de colon, de rect, de stomac si de ficat, în timp ce la femei, cele mai frecvente au fost cazurile de cancer de sân, de colon, de rect, de col uterin si de stomac. Per ansamblu, în acelasi an 2012, cele mai multe decese cauzate de cancer au fost cele provocate de cancerul pulmonar (1,59 milioane de decese), de cancerul la ficat (745.000 decese), de cancerul de stomac (723.000 decese), de cancerul colorectal (694.000 decese), de cancerul de sân (521.000 decese) si de cancerul esofagian (400.000 de decese).

De asemenea, aproximativ 30% din decesele cauzate de cancer au avut la bază cinci factori principali de risc, comportamentali si dietetici: un indice de masă corporală crescut, consumul redus de fructe si legume, lipsa exercitiilor fizice, fumatul si consumul de alcool.

Fumatul este cel mai important factor de risc, fiind cauza a aproximativ 20% dintre decesele cauzate de cancer si a circa 70% din decesele provocate de cancerul pulmonar.

În tările cu venituri medii si mici, infectiile virale sunt responsabile pentru circa 20% din decesele provocate de cancer. Spre exemplu, virusul hepatitei B (HBV), virusul hepatitei C (VHC) si anumite tipuri de papilomavirus uman (HPV) cresc riscul de a dezvolta cancer hepatic sau de col uterin, iar infectia cu HIV este responsabilă, la rândul său, pentru un risc crescut de cancer de col uterin.

Îmbătrânirea este un alt factor fundamental în dezvoltarea cancerului. Cercetătorii au observat o crestere dramatică a incidentei cancerelor odată cu înaintarea în vârstă, foarte probabil din cauza acumulării riscurilor de a dezvolta diferite tipuri de cancer de-a lungul vietii, combinată cu faptul că mecanismele de refacere ale organismului tind să îsi piardă din eficacitate. În ceea ce priveste repartizarea geografică, peste 60% din noile cazuri de cancer apar în Africa, Asia, America Centrală si America de Sud, regiuni unde se înregistrează 70% din decesele cauzate de cancer la nivel mondial.
De asemenea, potrivit OMS, se estimează că numărul de cazuri de cancer pe an va creste de la 14 milioane în 2012 la 22 de milioane în următorii 20 de ani.

Termenul generic de „cancer” — aminteste OMS — se aplică unui grup mare de boli care pot afecta orice parte a corpului. Una dintre trăsăturile caracteristice ale cancerului este proliferarea rapidă a celulelor canceroase, care pot invada alte părti ale corpului si se pot extinde la alte organe. Cancerul este atunci în faza metastazelor, acestea fiind, de altfel, principala cauză de deces a bolnavilor de cancer. Cancerul apare dintr-o singură celulă, iar transformarea unei celule normale într-o celulă tumorală este un proces în mai multe etape. Ulterior, există, de obicei, o evolutie spre o leziune precanceroasă si apoi spre o tumoare malignă, aminteste OMS. (Formare Medicala)

Reclame

martie 31, 2015 - Posted by | sanatate |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: