equilibrium

The art of life

Ce mâncăm în Post?

Greşeli de alimentaţie în post

Prima greşeală se referă la consumul în exces. Deoarece mâncărurile de post nu sunt prea săţioase, avem tendinţa să le consumăm în cantităţi mari. Astfel se explică faptul că, deşi ţin tot postul, multe persoane se îngraşă în această perioadă. O altă capcană este consumul de ulei şi sare. Întrucât mMâncarea de post nu are gust, este tendinţa de a adăuga mai multă sare şi mai mult ulei. „Deşi este vegetal şi sănătos, uleiul se consumă sub un anumit imperativ care se cheamă cumpătare. Este un aliment nobil din punct de vedere religios, dar şi o sursă de îngrăşare, astfel că trebuie să-l consumăm cu măsură. De fapt, cumpătarea este cuvântul-cheie pentru toată perioada postului”, ne informeaza nutriţionistul clujean Nicolae Hâncu. Acesta mai afirmă că postul nu trebuei privit ca o modalitate de slăbire şi nu trebuie confundată această perioadă cu o cură de slăbire. Prof. dr. Nicolae Hâncu atrage atenţia şi asupra produselor de post din supermarketuri sau de tip patisserie care sunt periculoase pentru organism şi nu respectă condiţiile de bază tradiţionale a ceea ce înseamnă, de fapt, postul. Astfel, cea mai bună mâncare de post este cea preparată acasă. „Abecedar de Nutriţie” este o carte realizată de prof.dr. Nicolae Hâncu, în colaborare cu dr. Cristina Niţă şi dr. Anca Crăciun, volum girat de Academia Română.

Regula de bază este de a şti în ce cantitate şi cum să consumi alimentele de origine vegetală în aşa fel încât alimentaţia să ofere un aport caloric echilibrat, care să nu îngraşe, dar nici să nu slăbească, anunţă nutriţionistul clujean Nicolae Hâncu.

  • Mic dejun. Putem înlocui lactatele cu iaurturi şi lapte din soia, fie optăm pentru fulgi cu ceai şi pâine prăjită. Tot la micul dejun, putem alege salată de vinete, zacuscă sau humus, evident în cantitate adecvată şi cu un adaos de ulei minim. Nu trebuie să lipsească fructele, însă atenţie la calorii: nu se vor depăşi 3-4 fructe pe zi.
  • Prânz. Masa de prânz ne oferă cea mai mare varietate de alimente şi în perioada postului. Pot fi gătite ghiveciuri de legume, mâncare de mazăre şi fasole sau preparate pe bază de orez cu legume. Este exclusă ceapa prăjită în pregătirea lor. Tot pentru prânz, sunt recomandate şi legumele la grătar sau fierte. Nutriţionistul Nicolae Hâncu atrage atenţia la modul în care sunt preparaţi cartofii, unul dintre alimentele de bază pentru post. Acesta recomandă consumul de cartofi copţi sau fierţi, în schimbul celor prăjiţi, care conţin de 3-4 ori mai multe calorii, în aceeaşi cantitate.
  • Cina. Salate, în diverse combinaţii, asezonate pentru gust cu condimente şi brânză din soia. Cel mai indicat este tofu natural, nu cel în ulei sau foarte sărat.
Postul poate aduce numeroase beneficii sănătăţii. Însă pentru asta, este bine să ştii cum să alegi şi să prepari alimentele. Din dorinţa de a ne curăţa sufleteşte şi fizic, mulţi dintre noi începem Postul Paştelui, dar cădem ulterior tentaţiei mâncărurilor de frupt. Ce să mănânci în cele 40 de zile? Legume, legume şi iar legume. Nimic variat, am fi tentaţi să spunem.Iată că există mâncăruri delicioase, sănătoase şi variate şi în rândul celor de post. Important este să ştii să le alegi şi să le combini ca să te saturi şi să primeşti tot necesarul de vitamine şi de minerale.

Combină fasolea cu porumb

Fasolea uscată, năutul şi mazărea sunt leguminoase valoroase în perioada postului, a căror proteină o poate substitui pe cea din carne. În plus, aceste leguminoase au un efect benefic asupra inimii şi a arterelor. Cea mai sănătoasă este fasolea iahnie sau sub formă de ciorbă, nu bătută. Boabele de fasole pisate au un indice glicemic mai mare decât cele rămase întregi. Adică după ce mănânci fasolea bătută, glicemia îţi creşte mult mai repede decât după iahnie.Un indice glicemic mare înseamnă şi kilograme mai multe. Ca să te saturi, poţi combina leguminoasele cu porumb, cartofi sau cu paste (alimente care conţin carbohidraţi-amidon). În această combinaţie, protei­na din fasole este mai bine asimilată în organism.

Ciupercile, cel mult 2 zile la frigider

Alimente hrănitoare în post sunt şi ciupercile, care au o proteină aflată la graniţa dintre cea animală şi cea vegetală. Ciupercile sunt şi bogate în vitaminele A şi D. În plus, pot fi consumate în porţii mari, pentru că au puţine calorii. Cele mai bune sunt cele proaspete, care conţin enzime bune pentru tranzitul intestinal. Ai grijă însă la durata de viaţă, deoarece ciupercile învechite devin toxice. Nu le păstra mai mult de două zile în frigider. Dacă alegi ciuperci în conservă, evită-le pe cele care conţin E-uri.

Soia, sub formă de lapte şi de brânză

Soia este o alegere bună în post şi nu numai. Studiile au arătat că la bărbaţi previne bolile de prostată, iar la femei inhibă apariţia osteoporozei. Ca şi fasolea, soia este toxică în stare crudă sau dacă nu este preparată corespunzător. Atunci, de ce să depui efort cu fiertul, când în comerţ se găseşte soia sub diverse forme: şniţele, cuburi. De asemenea, poţi opta şi pentru laptele de soia ori pentru brânza tofu. O alegere nesănătoasă sunt salamul şi cârnăciorii de post, care conţin o suită de E-uri. Atenţie! Foarte mulţi aditivi sunt şi în soia modificată genetic, aşa că alege produsele de soia care au menţiunea bio. Soiurile modificare genetic nu au menţiunea aceasta pe etichetă. Zilnic, poţi consuma până la 200 de grame de soia.

Halvaua bună, din pastă de susan

Halvaua este un produs de care ne aducem aminte preponderent în post. Specialiştii atrag atenţia că este foarte bogată în calorii, aşa că nu mânca mai mult de 100 de grame pe zi.Şi această cantitate, preferabil în prima parte a zilei, ca să-i lăsăm timp organismului să digere glucidele şi grăsimile până ne culcăm.Nu contează dacă optezi pentru sortimentul de vanilie sau cel de cacao, important este să fie halva din pastă de susan, care conţine grăsimi mai sănătoase decât varianta din seminţe de floarea-soarelui. Deoarece este bogată în grăsimi, păstrează halvaua la frigider, altfel râncezeşte.

Pate vegetal? Da, dar nu e neapărat de post!

E 452, E 412, E 407, E 470, E 621, E 150… Incredibil, dar toate aceste E-uri, care se traduc prin coloranţi, agenţi de îngroşare, stabilizatori şi emulgatori, sunt ingredientele unui pate vegetal.Astfel de produse mai conţin zahăr, sare şi grăsimi de care o persoană cu colesterol sau cu diabet ar trebui să ţină cont. În plus, unele pateuri vegetale pot conţine şi colagen, o proteină de origine animală! Deci vegetal nu înseamnă mereu de post.

SURSA:  Adevarul, Click Sanatate
Reclame

martie 24, 2015 - Posted by | sanatate |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: