equilibrium

The art of life

Miedul sau Hidromelul – Hrana Zeilor

HRANA ZEILOR: miere, apa pura si polen (Hidromelul-Miedul)

Exista, totusi, un produs, necunoscut multora dintre voi, desi dateaza de 4000-6000 de ani. Unii spun ca ar fi originar din Babilon, fiind cunoscut de acum 4000 de ani, iar altii, Medicina Ayurveda, sustin ca originile sale Mied - Hidromeldateaza de acum 6000 de ani, provenind, de fapt, din India. In epoca preistorica mierea a fost singura substanta dulce concentrata folosita pe scara larga in alimentatie iar din cercetarile arheologice hidromelul (miedul,vinul de miere) a fost prima bautura alcoolica fermentata cu mult inaintea bauturilor obtinute din fructele pomilor fructiferi,vita de vie si cereale. Pentru vikingi, miedul este cel ce a daruit omului inspiratia poetica. De asemenea, este bine-cunoscut ca Odin a facut din „hidromelul poetilor” o licoare magica, ce asigura puterea premonitiei. Odin l-a invins pe gigantul Suttung pentru a castiga hidromelul, pe care acesta-l pastra ascuns intr-o incapere subterana. In mod traditional, miedul era oferit la toate reuniunile solemne, iar actul de a bea impreuna asigura o legatura magica, nu doar intre cei prezenti, ci mai ales intre oameni si zei.

In urma numeroaselor studii apartinand unui institut londonez, s-a concluzionat ca acest amestec de miere, apa pura si polen este un adevarat cocktail de vitamine, enzime si hormoni naturali. Acesta este hidromelul – o bautura alcoolica slaba, obtinuta prin fermentarea mierii amestecate cu apa si polen, ce grabeste vindecarea ranilor. S-a discutat insa ca nu ar fi doar o simpla bautura alcoolica slaba, ci unul dintre cele mai vechi remedii, stimulente, reintineritoare si afrodisiace cunoscute, mergandu-se pana la a fi considerat elixirul tineretii, el redand pofta de mancare, pofta de viata si actionand contra sterilitatii. S-au facut referiri chiar la o tinerete vesnica, obtinuta prin consumarea in combinatii cu anumite ierburi care cresteau la poalele muntilor Himalaya.

Cum se prepara Hidromelul (Miedul):

  1. Se toarna un litru de apă (preferabil de izvor, pura, sau apa plata) intr-un recipient de sticla,
  2. Se pun 4 – 5 linguri de miere poliflora,
  3.  Se pune o lingurita de polen.

Acest ingredient se amesteca bine si se pune la soare, langa o sursa de caldura. Se agita de 3-4 ori pe zi. În vreo trei zile se acidulează şi se alcoolizează uşor, moment in care se poate consuma. Gustul este placut, curat, dulce – acrisor predominand mierea si polenul.

Miedul sau hidromelul, este cea mai veche băutură fermentată, apărută cu mult înaintea celor din viță de vie, cereale sau fructe. După unele cercetări, vechimea acestei băuturi preparată din miere ar avea 6.000 de ani. Miedul este perparat din miere, apă pură de izvor şi fermenţi (must de struguri sau drojdie). Dar există mied cu diverse arome: de afine, soc, mure, inclusiv lavandă. Are un gust deosebit de plăcut şi multiple indicaţii terapeutice, fiind bogat în vitaminele B, minerale, aminoacizi – cărămizile din care sunt construite proteinele – și monoxid de azot care susține sănătatea sexuală. Se crede că reduce anxietatea sexuală, inclusiv temerile de performanță inadevată.

Cuvântul românesc „mied” își are rădăcina etimologica în sanscritul „madhu” unde are sensul de miere sau dulce, dar totodată și de alcool.  Găsim aceeași rădăcină sanscrită și în alte limbi indo-europene: greacă „methy”,  slavonă „medŭ”, irlandeză „mid”, germană „met”, engleză „mead”, în daneză, norvegiană și suedeză „mjöd”, lituaniană „medus”.

Strămoşii noştri cunoşteau miedul şi îl consumau încă de pe vremea dacilor antici, ca unii ce aveau multă miere. Priscus (diplomat roman) scria prin sec. V d.Hr: „De acolo am călătorit pe un drum neted, aşezat într-o câmpie a Banatului şi am trecut peste mai multe râuri navigabile, dintre cele mai mari, după Istru, era aşa numitul Drecon, apoi Tigas şi Tifisas. Pe acestea le-am trecut în bărcile de care se foloseau locuitorii de pe malurile râurilor, iar pe celelalte le-am trecut pe plute, pe care barbarii le poartă în căruţe, deoarece locurile sunt mlăştinoase. Prin sate ni se aducea de mâncare, şi anume în loc de grâu, mei, iar în loc de vin, mied, după cum îl numesc localnicii”.

Despre consumul de mied al moldovenilor din secolul XVII, aflăm de la cronicarul și arhidiaconul sirian Paul de Alep (1627-1669): “…pentru noi domnul a pus să ni se dea, în zilele de miercuri și vineri din post și în timpul acestei prime săptămâni, bere și mied, căci în toată această țară nimeni nu bea apă goală, afară doar de câțiva.” Antonio Maria Gratiani nota, pe la 1564, despre moldoveni: „De vin nu duc lipsă, dar folosesc mult miedul, ca unii ce au miere multă”.

Hidromelul – doza necesara de vitamine si menerale

  • Hidromelul conţine vitaminele C, A, D, K,
  • complexul de vitamine B,
  • potasiu,
  • calciu,
  • magneziu,
  • fosfor,
  • selenium,
  • crom,
  • iod.

Beneficiile Hidromelului:

  • este bun vitaminizant
  • are enzime şi hormoni naturali
  • ajută în frigiditate
  • bun afrodisiac
  • ajută în impotenţa sexuală
  • bun tonic nervos
  • efecte uşor vasodilatatoare
  • bun pentru menopauza prematură
  • în lipsa poftei de mâncare
  • favorizează secreţia de sucuri gastrice
  • ajută în insomnii
  • calmant pentru tuse
  • diuretic şi purgativ
  • indicat în constipaţie, diaree
  • în colite de putrefacţie, arsuri la stomac, ulcere, gastrite
  • ajută în recuperarea de după infarct sau accident vascular
  • în cazul bolilor de inimă degenerative
  • ischemie cardiacă
  • sinuzită, rinită, bronşită, astm, pneumonie, TBC
SURSA: Doctor Info, Mied.ro, Mied Dacic, Apropo Tv, Ziare.com.
Anunțuri

Martie 16, 2015 - Posted by | cultura, sanatate | ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: