equilibrium

The art of life

Ion Iliescu, cercetat penal pentru crime împotriva umanităţii

Pedeapsa pentru Iliescu e una singură – condamnarea pe viaţă

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma spune că are o „mare satisfacţie” că dosarul mineriadei va fi redeschis, susţinând că pentru fostul preşedinte Ion Iliescu există o singură pedeapsă – „condamnare pe viaţă pentru crime împotriva umanităţii”. (Mediafax)

Prin decizia luată de Curtea Supremă, procurorii pot dispune reînceperea urmăririi penale față de Ion Iliescu, dar și față de fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Mihai Chițac (fost ministru de Interne, decedat), Victor Atanase Stănculescu (fost ministru al Apărării), generalul (r) Vasile Dobrinoiu (fost șef al Școlii de ofițeri de la Băneasa), Corneliu Diamandescu (fost șef al Poliției Române), generalul (r) Petre Petre (fost comandant al unității de jandarmi 0575 Măgurele) și Emil Dumitrescu (fost director al Direcției Cultură din Ministerul de Interne). (Agerpres)

Curtea Supremă a decis, luni, redeschiderea dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Instanţa a hotărât că procurorii pot începe anchetarea fostului preşedinte Ion Iliescu în acest dosar pentru crime împotriva umanităţii.

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 se redeschide. Magistraţii Curţii Supreme vor confirma astăzi reluarea anchetei în evenimentul care a şocat o lume întreagă. Opt oameni au murit, iar peste 700 au fost răniţi în acele zile tulburi, odată cu intervenţia minerilor.

După 25 de ani de bâlbe judiciare, se reia ancheta în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Magistraţii Curţii Supreme sunt chemaţi astăzi să confirme redeschiderea dosarului. Asta după ce procurorul general al României a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale, la solicitarea Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Oficial, conform evidenţei de la comisiile parlamentare de anchetă, opt oameni au fost ucişi prin împuşcare sau înjunghiere, iar 746 au fost răniţi în acele zile tulburi.

Mineriada din 13-15 iunie 1990 este de 25 de ani un stigmat pentru cariera politică a fostului preşedinte Ion Iliescu. Din înregistrările din acea perioadă reiese că însuşi Iliescu a chemat minerii să facă ordine în Piaţa Universităţii, unde aveau loc proteste faţă de regimul instaurat de Frontul Salvării Naţionale. (Fanatik)

După ce procurorii au cerut redeschiderea dosarului, Ion Iliescu spune că i se pare un lucru firesc.

”Oricine este liber să analizeze, să comenteze evenimente trăite, mai apropiate, mai îndepărtate, nu e nicio problemă (…) Aşa că e firesc ca toţi oamenii interesaţi, istorici, cei care vor să descifreze sensul evenimentelor, să se ocupe inclusiv de asemenea momente. Nu e nicio problemă”, a declarat Ion Iliescu, pentru agenţia Mediafax.

SURSE: Agerpres, Realitatea Tv, Mediafax, Fanatik, Digi24, Gandul Info, Ziare.com

Reclame

Martie 9, 2015 - Posted by | news | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: