equilibrium

The art of life

OMS: 16 milioane de vieţi pot fi salvate anual prin măsuri preventive

Aproape jumătate din decesele provocate de boli netransmisibile, precum cancerul sau diabetul, ar putea fi evitate prin măsuri preventive, sustine Organizatia Mondială a Sănătatii (OMS), într-un raport prezentat luni, la Geneva, informează France Presse. ‘Investind între unul si trei dolari pe an de persoană, tările ar putea diminua puternic numărul pacientilor si al deceselor cauzate de aceste maladii netransmisibile’, a declarat Margaret Chan, directoarea OMS, la prezentarea raportului. Conform documentului, bolile netransmisibile provoacă în fiecare an 38 de milioane de decese si 16 milioane dintre acestea pot fi evitate.

În 2015, fiecare tară ar trebui să-si stabilească obiective pentru punerea în aplicare de măsuri preventive, fără de care “milioane de vieti vor fi din nou curmate prea curând”, a continuat dr. Chan. În anul 2000, 14,6 milioane de oameni au murit prematur de boli netransmisibile, din lipsa preventiei. Această cifră a crescut si a depăsit 16 milioane în 2012, spune OMS. Decesele premature cauzate de boli netransmisibile ar putea fi evitate prin politici antitutun, antialcool si în favoarea activitătilor fizice ti sportive.

OMS încurajează în special tările cu venituri medii să promoveze astfel de politici, în aceste state numărul deceselor cauzate de boli netransmisibile fiind mai mare decât al celor determinate de boli infectioase.
Sase tări înregistrează rate de decese premature foarte mari: Afganistan, Fiji, Uzbekistan, Kazahstan, Mongolia si Guyana. În plus, aproape trei sferturi din totalul deceselor cauzate de boli netransmisibile survin în tările cu venituri mici si medii. OMS a lansat în 2013 un plan de actiune ce are ca scop reducerea cu 25% între 2013 si 2020 a numărului de decese premature.

Unele tări au obtinut deja rezultate punând în aplicare acest plan. În Turcia, numărul fumătorilor a scăzut cu 13,4% între 2008 si 2012, în urma cresterii preturilor la tutun si a avertismentelor cu privire la pericolele fumatului, pe pachetele de tigări. De asemenea, consumul de băuturi îndulcite a scăzut cu 30% în medie în Ungaria, care a denuntat pericolele pe care le reprezintă zahărul pentru sănătate, iar Argentina, Brazilia, Chile, Canada, Mexic si Statele Unite au lansat campanii pentru a reduce continutul de sare din alimente. Campaniile care au scop reducerea numărului deceselor premature sunt estimate de OMS la 11,2 miliarde dolari pe an, ceea ce reprezintă o investitie anuală de unul până la trei dolari de persoană.

Bolile netransmisibile sunt cancerul, diabetul si afectiunile cardiace, pulmonare si respiratorii. Tutunul ucide sase milioane de oameni pe an, alcoolul — 3,3 milioane, lipsa de exercitii fizice — 3,2 milioane, iar excesul de sare în alimentatie — 1,7 milioane. OMS este îngrijorată si de efectele negative ale obezitătii în rândul copiilor, care dezvoltă si boli cardiovasculare, hipertensiune arterială sau boli asociate cu artroza. În prezent, la nivel mondial, 42 de milioane de copii cu vârste sub cinci ani sunt obezi. (Agerpres)

Anunțuri

Ianuarie 28, 2015 - Posted by | sanatate |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: