equilibrium

The art of life

1 kg de haine contine 3 kg de substante chimice

Stiati ca in hainele pe care le purtam zilnic exista zeci de substante chimice care ne afecteaza sanatatea?

Spre exemplu, la 1 kg de textile exista 3 kg de substante chimicee. Care este efectul asupra organismului nostru? orice producator vrea doar profit in urcare de la an la an, iar sanatatea noastra nu e luata niciodata in considerare. Atata timp cat se face profit inzecit de ce ar mai conta sanatatea celui care se chinuie uneori sa-si dea aproape toate veniturile pe haine.  Pentru a produce un kilogram de textile se folosesc aproximativ trei kilograme de substante chimice, si multe dintre acestea – de la conservanti la agenti anti-mucegai – provoaca alergii, potrivit Epoch Times care citeaza un studiu al Agentiei suedeze pentru Produse Chimice (Swedish Chemicals Agency). In raportul sau, Agentia suedeza pentru Produse Chimice a identificat 2.400 de substante.

Chimicalele din haine pot afecta sistemul hormonal sau chiar modifica ADN-ul uman

Aproximativ 10 la suta dintre acestea ar putea reprezenta o amenintare atat pentru oameni cat si pentru mediu. Unele produse chimice folosite pot cauza cancer, pot afecta sistemul hormonal sau chiar modifica ADN-ul uman, ca arilamina compusa din coloranti azoici. In textile sunt, de asemenea, nuantatori alergeni interzisi prin regulamentul Uniunii Europene.

”Multe substante chimice utilizate nu au fost evaluate din punct de vedere al sanatatii si, in mod constant, sunt introduse noi substante chimice, despre care stim foarte putin”, a declarat Marianne Jarl, Avocatul Poporului (ombudsman) al Asociatiei Suedeze pentru alergii si astm (Swedish Asthma and Allergy Association), un ONG suedez. “Textilele sunt in mare parte produse in afara Europei” – a afirmat Jarl – ”Acest lucru inseamna ca regulamentul obisnuit al UE pentru produse chimice nu a fost aplicat. In Asia, legislatia privind substantele chimice are lacune incredibile, iar tarile importatoare poate ca nu cunosc in totalitate tipul de substante chimice utilizate”.

Pentru prevenirea mucegaiului in timpul transportului maritim, hainele produse in China si Asia de Sud-Est sunt tratate cu formaldehida, expertii constatand ca nivelul acestui compus chimic, responsabil de aparitia unor reactii alergice, este de 900 de ori mai mare decat ar trebui. Unele dintre aceste substante chimice sunt indepartate cand hainele sunt spalate pentru prima data. “Cea mai mare problema cu privire la utilizarea substantelor chimice, o reprezinta practica dezvoltata in urma cu aproximativ o suta de ani, care prevede ca o substanta chimica ar trebui clasificata ca periculoasa inainte de a fi interzisa”, explica Marianne Jarl. (Retailers)

Anunțuri

Ianuarie 23, 2015 - Posted by | sanatate |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: