equilibrium

The art of life

O generatie de surzi, cu tabletă si smartphone

Creste numărul copiilor cu tulburări de auz si de somn din cauza folosirii exagerate a unor gadgeturi. Copiii care au tablete si smartphone-uri în camera lor dorm în medie cu 21 de minute mai putin, comparativ cu copiii care nu au acces la aceste aparate. A asculta muzică la maximum, comportament obişnuit la tinerii din jurul nostru, este cauza unor tulburări severe, ireversibile de auz, atrag atenţia medicii specialişti.

A asculta muzică la maximum, comportament obişnuit la tinerii din jurul nostru, este cauza unor tulburări severe, ireversibile de auz, atrag atenţia medicii specialişti. “Gravitatea pierderii de auz depinde de cât de puternic este sunetul, cât de mult durează şi cât de des”, spun ORL-iştii. Într-un articol (publicat pe site-ul top sante), elaborat cu ocazia “Săptămânii auzului”, doctorul Alain Londero, specialist ORL la Spitalul Georges-Pompidou din Paris, explică consecinţele asupra auzului a expunerii la un volum sonor foarte ridicat. De fapt ce înseamnă volum sonor periculos? Zgomotul dintr-o braserie provocat de discuţia între consumatori, de pahare etc. este de aproximativ 80 de decibeli. O cameră liniştită are 35-40 de decibeli. Or, expunerea la peste 80 de decibeli, timp de opt ore zilnic, cinci zile din şapte este deja toxică pentru sistemul auditiv. Iar la peste 100 de decibeli, rezultatul poate fi un traumatism sever. Şi încă un reper: la unele concerte, volumul sonor poate depăşi 105 decibeli. De aceea, medicii ne sfătuiesc să ne luăm măsuri de protecţie şi mai ales să avem grijă de copiii mici al căror sistem auditiv este extrem de sensibil, deoarece nu e complet consolidat. Dacă un tânăr rămâne, după un concert, cu unele zgomote, este semnul că urechea lui e traumatizată, dar că există şansa recuperării, în sensul cicatrizării spontane a leziunii. Dar, dacă zgomotul persistă, există riscul foarte mare ca acesta să rămână definitiv. Se pregăteşte o generaţie surzi, spune dr. Alain Londero. El atrage atenţia că, dacă problemele cu auzul debutează pe la 18 ani, când ajunge la 80-90 de ani, persoana respectivă, care acumulează şi efectele îmbătrânirii, va fi total surdă. Ceea ce reprezintă o problemă de sănătate publică şi de costuri sociale majore.

Copiii care au tablete şi smartphonuri în camera lor dorm în medie cu 21 de minute mai puţin, comparativ cu copiii care nu au acces la aceste aparate, demonstrează un studiu publicat în revista Pediatrics. Acelaşi studiu mai arată că şi televizorul fură copiilor, în medie,18 minute de somn. “Aceste rezultate trebuie să atragă atenţia asupra accesului nelimitat la ecranele instalate în camerele copiiilor”, notează autorii studiului condus de Jennifer Falbe de la Institutul de Sănătate Publică de la Universitatea din California. (Jurnalul National)

Reclame

ianuarie 6, 2015 - Posted by | sanatate |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: