equilibrium

The art of life

OpenVote – aplicatie mobilă pentru corectitudinea alegerilor în România

Oricare dintre cei peste 18 milioane de români cu drept de vot poate fi observator electoral în alegerile prezidențiale de duminică, chiar dacă nu este acreditat pentru așa ceva. Posibilitatea vine după lansarea unei aplicații pentru dispozitivele mobile cu care să fie înregistrate incidentele și încălcările legii.

Singura interdicție este fotografierea sau filmarea în cabinele de vot, atrage atenția Institutul pentru Politici Publice, organizația care a avut această idee. În rest, legea nu interzice astfel de activități în secția de votare sau în jurul acesteia. Eventuale incidente, înregistrate cu telefonul mobil sau cu o tabletă prin aplicația OpenVote, vor fi trimise pe o platformă de centralizare.

Românii vor avea la dispoziţie cu ocazia alegerilor prezidenţiale de pe 2 noiembrie o platformă dedicată pentru dispozitivele mobile prin care pot raporta incidentele electorale. OpenVote este o platformă care are şi două aplicaţii, pentru telefoanele cu Android şi cele de la Apple, prin care oricine poate fotografia o ilegalitate în ziua votului şi o pune pe o platformă dedicată.

Potrivit reprezentanţilor Institututului de Politici Publice, aplicaţia a fost realizată pentru a deschide drumul către o iniţiativă colaborativă pentru români. Practic, cu ajutroul tehnologiei, platforma vrea să aducă transparenţă la alegeri prin centralizarea fiecărei ilegalităţi făcute în ziua votului.

De asemenea, orice cetăţean al României care are un smartphone conectat la internet poate deveni observator independent. Aplicaţia este disponibilă pentru a fi descărcată în magazinul de aplicaţii Play Store pentru cei care au telefoane sau tablete Android, dar şi pe iOS pentru cei care au iPhone sau iPad. Va trebui să-i permiteţi aplicaţiei să acceseze localizarea prin GPS, pentru a identifica locul fotografiei, dar şi acces la contacte.

Utilizatorii, care devin observatori electorali, pot să raporteze afişajul ilegal, campania murdară, propaganda în ziua votului, turismul electoral, fraude, mită electorale sau alte incidente pe care le consideră relevante.

Administratorii aplicaţiei vor putea realiza statistici în funcţie de informaţiile geografice publicate. De exemplu, vom putea şti unde au fost cele mai multe incidente electorale, dar şi tipul lor. (RFI Romania)

OpenVote.ro

Google Playhttps://play.google.com/store/apps/details?id=com.ics.OpenVote
Apple Storehttps://itunes.apple.com/us/app/openvote/id926325203?ls=1&mt=8

Reclame

octombrie 31, 2014 - Posted by | media |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: