equilibrium

The art of life

Dacă noi ramânem mediocri şi politicienii vor fi

Radu Mihăileanu: Oamenii politici sunt oglinda noastră. Dacă noi suntem mediocri şi ei vor fi!

Radu Mihăileanu, care a prezentat cel mai recent film al său în calitate de producător, „Caricaturistes – Fantassins de la démocratie”, la Les Films de Cannes à Bucarest, a declarat într-un interviu MEDIAFAX că politicienii sunt oglinda celorlalţi oameni – „dacă noi suntem mediocri şi ei vor fi”.

A nu mai crede în politică este un fenomen foarte periculos

„Asta pentru că cetăţeanul nu mai votează, nu îşi mai dă cu părerea, nu se mai bate pentru o societate a lui mai bună, pentru el, pentru copiii lui. Mi se pare fenomentul acesta foarte îngrijorător, chiar dacă oamenii politici, unii care ne înconjoară, sunt corupţi sau sunt foarte slabi, dar ei nu sunt decât o oglindă a noastră”, a completat cineastul.

Pe de altă parte, Radu Mihăileanu a spus că „toată lumea a devenit indiferentă” şi nu mai face politică, regizorul referindu-se „nu la politica aia mare”, ci „la politica din bunul simţ”. „(…) înseamnă că trăim în nişte societăţi în care toată lumea doarme şi mâine se vor scula şi vor spune «Aoleu, dictatura»”, a mai spus cineastul.

Din perspectiva sa, libertate înseamnă „diversitatea gândirii şi ca fiecare să fie tolerant„. „(…) să aibă o opinie, dar să fie tolerant faţă de opinia celuilalt şi să o asculte. Asta e baza libertăţii şi a democraţiei. Vedem că începe din ce în ce mai multă intoleranţă, integrism, fiecare crede iarăşi că are adevărul, că numai lui îi aparţine adevărul şi nu respectă adevărul celuilalt. În momentul acela, libertatea se duce. Şi libertatea se duce când nu mai facem nimic”, a mai spus acesta.

Din punctul său de vedere, întrebarea care ar trebui să şi-o pună oamenii este „de ce sub dictatură cerem lucruri mai inteligente şi de ce, cum avem democraţia (…), cerem lucruri superficiale şi inutile şi creierul nostru se dizolvă şi devine o băltoacă”.

„Oamenii sunt interesaţi de superficialitate. Uitaţi-vă la televizor. Cine sunt eroii din televizor? Ăla care s-a culcat cu aia, ăla care are un milion, care are un jet, ce ne învaţă pe noi chestiile astea? Ce semnificaţie?”, s-a întrebat Mihăileanu, precizând că o soluţie ar putea fi boicotarea televiziunii, iar oamenii să meargă la film, la teatru, să citească o carte, să vorbească între ei. „

Anunțuri

Octombrie 30, 2014 - Posted by | cultura, politic | ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: