equilibrium

The art of life

Proiectul România 5%

Convergenţa cu Occidentul, acum ori niciodată ‘ Viitorul României ca ţară este sub semnul întrebării dacă degradarea continuă ‘ Nu putem deveni asistaţii Europei, o anexă secundară de consum a Occidentului ‘ Prin acţiuni de creştere a competitivităţii trebuie să creştem PIB/capita şi să creştem valoarea adăugată rămasă în ţară.  Ziarul Financiar a dat startul proiectului „România 5% creştere economică“, prin care mobilizează clasa de business autohtonă – antreprenori şi companii private – pentru a crea o platformă de relansare economică a României. La 25 de ani de la Revoluţie, Româ­nia nu-şi poate permite să rateze convergenţa cu Occidentul. Dacă vom ră­mâ­ne în mlaştina unei creşteri economice mediocre sau chiar în recesiune, dacă degradarea va continua, viitorul Româ­niei ca ţară este sub semnul întrebării. Cu 7.000 de euro PIB per capita, faţă de 35.000 de euro PIB per capita mediu în vestul Europei, şi o creştere estimată astăzi la doar 2,2% pentru 2014 şi 2,4% pentru 2015, se pune tot mai mult problema dacă convergenţa Ro­mâniei cu Occidentul se va realiza vreodată sau niciodată.

Cateva idei si analize dezbatute in articol:

  • România este într-un proces de declin demografic, iar proiecţiile arată că vom ajunge la 15 milioane de locuitori. Imigraţia nu este o soluţie pentru România.
  • Singura soluţie pentru crearea de joburi vine din incurajarea investiţiilor.
  • Principalul motiv pentru care România nu se poate dezvolta este educaţia. Românii au cea mai proastă educaţie din Europa. Educaţia trage economia în jos. Românii sunt plătiţi mai prost decât nemţii sau cehii pentru că avem o productivitate mai slabă din cauza educaţiei mizerabile.
  • Ideea este ca nivelul de trai al populaţiei sa creasca şi ideea ca populaţia să aibă bani, pentru a-şi satisface nevoile proprii.
  • Dacă statul înţelege doar să aplice fiscalitatea prin lărgirea bazei de impunere fără să folosească fiscalitatea cu cap pentru a stimula anumite efecte de creştere economică, nu ajungem nicăieri.
  • Părinţii care au posibilităţi îşi trimit copiii la studii în afară şi foarte puţini se întorc înapoi.
  • Priorităţile sunt educaţia şi infrastructura.
  • România se află încă într-o fereastră de oportunitate, dar care în 10-15 ani se va închide: o structură demografică favorabilă, în care există o forţă de muncă tânără. Suntem a patra cea mai tânără ţară din Europa, dar în 20-25 de ani vom fi a patra cea mai bătrână.
  • Întrebarea este cum convingem politicul să acţioneze. Dacă nu schimbăm ceva în domeniul educaţiei, vom avea politicienii pe care îi avem, primarii pe care îi avem, care spun că „nu e nicio sfârâială” cand vine vorba de ce nu accesează fonduri europene. (ZF)
Anunțuri

Octombrie 22, 2014 - Posted by | business |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: