equilibrium

The art of life

Influenta Americii in Romania va fi foarte mare

Initiatorul RomaniaOne, Don Lothrop, afirma, intr-un interviu pentru HotNews.ro ca influenta americana in Romania va fi foarte mare in contextul tendintei Rusiei de a-si recupera sferele de influenta in Europa de Est. „America a parasit regiunea in 2006, a pasat-o UE.  Ne intoarcem”, a spus Lothrop. RomaniaOne este o initiativa menita sa sustina dezvoltarea societatii civile in Romania.  Lothrop, care este si un influent om de afaceri american, este convins ca Victoria Nuland s-a referit inlcusiv la Romania cand a criticat recent lideri din Europa Centrala.

cateva idei selectate din interviu:

  • ” Romani, suntem impreuna, acum si pentru totdeauna, pentru ca libertatea voastra e si libertatea noastra; Romania nu va fi niciodata singura. Cu tot haosul unor alegeri, cu toate ca Americii ii ia multa vreme sa se miste, aceasta este o declaratie care poate duce la un veac de pace si prosperitate aici”. (presedintele Barack Obama)
  • SUA sa se implice din nou in aceasta regiune, mai ales in Romania si Polonia. Ne implicam din nou si in Baltice. America a lasat efectiv Europa Centrala si de Est in 2006, a lasat-o in grija Uniunii Europene. Si noi – cand spun noi nu ma refer la guvernul SUA, dar am fost la cateva conferinte unde acest lucru mi-a fost confirmat – noi a trebuit sa spunem ca democratia a esuat in Irak si Afganistan, am irosit mii de miliarde de dolari acolo, ce vom face acum? Iar informatiile sunt foarte clare: Rusia va recastiga tot ceea ce a pierdut in 1989, daca America nu o opreste.
  • Romania are nevoie de o societate civila care sa responsabilizeze guvernul. In Romania nu e democratie.
  • Democratiile sunt caracterizate de birocratii foarte eficiente:  fara perioade lungi de asteptare; cu o infrastructura foarte buna, care iti permite sa te misti; cu sisteme judiciare de mare incredere; cu sisteme politice deschise, unde e usor sa infiintezi un nou partid; cu o societate civila care incurajeaza gandirea; cu institutii de invatamant foarte bune. Nu gasim aceste lucruri in Romania, inca. Dar aceasta este legatura intre democratie si prosperitate.
  • Obama a spus cuvinte grele, ca „libertatea voastra e si libertatea noastra”, iar acele cuvinte se vor sustine prin fapte in Romania.
  • Romanii au votat, cu o majoritate de 88%, dar Parlamentul ignora votul. Asta nu e o democratie. Astfel de lucruri devin evidente pentru America in acest moment, cand ne intarim angajamentul fata de aceasta tara.
  • Influenta Americii in Romania va fi foarte mare.
  • Oamenii trebuie sa inteleaga mai intai ce inseamna democratia: un grup de cetateni – ne spunem societate – care stiu multe lucruri si care-si asuma responsabilitatea sa vina cu solutii pentru probleme si sa responsabilizeze guvernul.
  • Ce le spun eu romanilor este ca nu sunteti suflete reci si timide, sunteti un popor rezistent, pasionat, ridicati-va, implicati-va. Si sunt pe deplin convins ca tinerii de 20 de ani din aceasta tara o vor face.
Anunțuri

Octombrie 20, 2014 - Posted by | cultura, politic | ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: