equilibrium

The art of life

1 octombrie – Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului la Sân

La 1 octombrie în lume este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului la Sân.În această zi, dar şi pe parcursul săptămânii ce urmează, specialiştii oncologi din Romania vor prezenta cetăţenilor informaţie referitoare la prevenirea şi depistarea acestei maladii.

Cancerul la sân poate fi identificat prin trei modalităţi simple: mamografie, examenul clinic al sânului şi autoexaminarea sânilor. Deci, cancerul mamar depistat precoce şi tratat la etapele incipiente duce la minimizarea suferinţei, măreşte cancer de sanşansa de supravieţuire şi reduce numărul de decese. Examinarea clinică a sânilor trebuie efectuată cel puţin o dată la trei ani, iar începând cu vârsta de 35 de ani – o dată în an. Mamografia este singura metodă eficientă pentru depistarea schimbărilor la sân, care pot genera în cancer cu mult înainte de a prezenta simptome perceptibile sau vizibile. Aceasta trebuie efectuată o dată la doi ani pentru femeile cu vârsta între 35-50 de ani şi o singură dată pe an pentru doamnele după 50 de ani. Autoexaminarea sânilor efectuată lunar pe parcursul întregii vieţi permite persoanei să-şi cunoască starea sânilor proprii şi să depisteze orice schimbare apărută. Vârsta medie de îmbolnăvire de cancer la glanda mamară este de 58 de ani. Însă sub incidenţa acestei boli pot fi femeile cu vârsta cuprinsă între 20-70 de ani.

Aceasta este o zi a prevenţiei, ziua în care femeile sunt invitate să se gândească la sănătatea lor. În lume, solidaritatea cu femeile care au fost diagnosticate cu această boală se exprimă prin purtarea unei fundiţe roz. Potrivit statisticilor, două treimi dintre femeile care au cancer la sân au peste 50 de ani, iar celelalte au între 39 şi 49 de ani. La fiecare trei minute, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân şi la fiecare 14 minute o femeie moare din cauza cancerului la sân, ceea ce înseamnă că una din opt femei din lume moare răpusă de această boală.

Cancerul la sân depistat în stadiu incipient poate fi însă vindecat în proporţie de peste 90%. Tocmai pentru a preveni această boală, 1 octombrie a fost declarată Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului la Sân. Cu acest prilej, în întreaga lume sunt organizate campanii de conştientizare a pericolului pe care îl reprezintă cancerul la sân şi de informare cu privire la modul în care pot fi depistate primele semne ale cancerului la sân.

Despre cancerul mamar
Cancerul mamar este o afectiune in care celulele care alcatuiesc sanii incep sa creasca anormal intr-o maniera necontrolata.Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la femei, desi cancerul pulmonar ramane cauza principala de deces atat la femei cat si la barbati. Aproximativ 1% din toate cazurile de cancer mamar apare la barbati adulti. Cauza exacta a cancerului mamar este necunoscuta. Hormonii feminini si varsta inaintata joaca un rol in determinarea cancerului mamar. Cancerul mamar este o boala frecventa la femeile in varsta de peste 50 de ani. Riscul de cancer mamar la femeile intre 30 si 40 de ani este de aproximativ 1 la 250 de femei, in timp ce pentru femeile intre 40 si 50 de ani este de 1 la 70. Cancerul mamar consta in cresterea anormala a celulelor de pe marginea ductelor si lobulilor unui san. Cancerul mamar este clasificat in functie de aspectul microscopic al celulor canceroase.
Stadiile indica raspandirea cancerului in interiorul sanului, in tesuturile invecinate si in alte organe. Medicii specialisti determina stadiul cancerului mamar cu ajutorul informatiilor furnizate de anumite teste, cum ar fi biopsia ganglionilor axilari, analize sangvine, scintigrafia osoasa si radiografii.

Prevenire
Stadiul cancerului este unul dintre cei mai importanti factori in functie de care se decide tratamentul optim.Cancerul mamar este legat uneori de anumiti factori de risc. Unii dintre acestia pot fi evitati, dar din nefericire, nu toti dintre acestia. Dieta a fost studiata ca fiind un factor de risc pentru cancerul mamar. Cresterea in greutate, in special dupa sau dupa varsta de 60 de ani, poate creste riscul de cancer mamar. Studiile au aratat ca femeile care au o dieta bogata in grasimi sunt mai susceptibile de a face cancer mamar fata de cele cu o dieta saraca in grasimi.Studiile sugereaza ca, fumatorii si persoanele care consuma bauturi alcoolice au o predispozitie mai mare de a face cancer mamar. Anumite modificari ale stimularii hormonale afecteaza riscul de mamar. Terapia de substitutie hormonala (administrata pentru ameliorarea simptomelor post menopauza) creste riscul de cancer mamar. Varsta primei menstruatii mai mica de 12 ani si debutul menopauzei dupa varsta de 55 de ani cresc riscul de cancer mamar. Studiile sugereaza ca varsta tanara la nasterea primului copil scade riscul de cancer mamar. Alaptarea scade riscul de cancer mamar. Beneficiul pare a fi mai mare la femeile care au alaptat mai mult de 12 luni sau care au alaptat mai multi copii. (Sfatul Medicului)

Reclame

Octombrie 1, 2014 - Posted by | sanatate | ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: