equilibrium

The art of life

Anual 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer

  • Câte persoane sunt diagnosticate anual cu cancer? –  În fiecare an, la nivel mondial, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer. Peste 60% dintre bolnavi provin din Africa, Asia, America Centrală şi America de Sud. La nivel mondial, este estimată o creştere a îmbolnăvirilor ajungând la 19,3 milioane de cazuri (pe an) în 2025, comparativ cu 14,1 milioane în 2012.
  • Ce tipuri de cancer sunt cele mai frecvente? – Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 100 de tipuri de cancer au fost descoperite până în prezent. În cazul bărbaţilor, cele mai frecvente sunt cancerul la plămâni, la stomac, la ficat, cancerul colorectal şi cancerul la esofag.  În cazul femeilor, cele mai întâlnite tipuri de cancer sunt la sân, la plămâni, la stomac, cancerul colorectal şi cancerul cervical.
  • Ce tip de cancer provoacă cele mai multe decese? – Dintre toate tipurile de cancer, cel de plămâni provoacă cele mai multe decese anual. Un raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, din cele 8,2 milioane de decese provocate de cancer în anul 2012, 1,59 de milioane au survenit ca urmare a diagnosticării cu cancer la plămâni.
  • Cine a folosit pentru prima dată cuvântul „cancer”? – Potrivit Societăţii Americane de Cancer, originea cuvântului „cancer” îi este atribuită lui Hipocrat, considerat astăzi părintele medicinei. Iniţial, acesta a folosit termenii „carcinos” şi „carcinoma” pentru a descrie formarea tumorilor maligne pe seama ţesuturilor epiteliale. Mai târziu, Aulus Cornelius Celsus a introdus cuvântul „cancer”, o traducere în limba latină a termenilor lui Hipocrat.
  • Câţi bolnavi de cancer sunt în România? – Conform estimărilor Alianţei Pacienţilor Cronici din România, realizate în lipsa unui registru naţional de cancer, în România trăiesc astăzi aproximativ 520.000 bolnavi de cancer, dintre care 98.000 primesc tratament în mod activ.În România apar anual 78.800 noi cazuri de cancer, iar 50.000 de oameni mor din cauza maladiilor oncologice, potrivit celui mai recent raport al Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului – GLOBOCAN 2012. Prevalenţa pe ultimii cinci ani (numărul total de pacienţi) este de 178.400 de cazuri. Cancerul de plămâni este cel mai frecvent tip de cancer în România, urmat de cel colorectal, de sân, de prostată şi de col uterin. (Gandul Info)
Anunțuri

August 29, 2014 - Posted by | sanatate |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: