equilibrium

The art of life

Capitalismul dezlantuit – noua tiranie

Modelul capitalist promovat de SUA parea in 1989 un sistem ideal de implementat si in Romania, dupa esecul experimentului comunist. La aproape un sfert de secol de la caderea fostului regim, descoperim insa tot mai multe hibe ale economiei de piata. Cum a ajuns democratia brevetata de americani sa dauneze propriului popor?

Tot mai multi analisti si personalitati influente avertizeaza de cativa ani asupra efectelor nocive si limitelor atinse de capitalism. Analistul economic Bogdan Glavan explica intr-un articol pe blogul sau cum a ajuns acest sistem sa-i afecteze pe americanii de rand. „Se pare ca si pe americani i-au ajuns comploturile (nu blestemele) comunistilor care tin fraiele guvernarii. Tiparirea necontrolata de bani din ultimii ani poate ca nu se vede in indicele general al preturilor, dar a crescut costul vietii, al traiului cotidian, care presupune sa cumperi mancare, benzina si diverse servicii reglementate sau oferite in regim monopolist de stat”, mentioneaza analistul.  Acesta adauga ca s-a ales praful de bancnota de 1 dolar si daca vrei sa cumperi ceva, orice, trebuie sa platesti 5 dolari.

Glavan considera ca o tara bogata este aceea in care oamenii de rand isi permit sa iasa in fiecare weekend cu familia la o petrecere sau la un meci sau la un spectacol de teatru sau la muzee. „Daca ar proceda asa, (americanii de rand – n.r.) ar trebui sa scoata din buzunar circa 1.000 de dolari doar pentru aceste distractii, adica aproape un sfert din toti banii pe care ii castiga”, puncteaza analistul.  In aceste conditii, el se intreaba daca America mai este o tara bogata. „Cat de bogata este o tara in care tinerii locuiesc cu parintii in acelasi procent ca dupa Cel De-al Doilea Razboi Mondial? Cat de bogata poate fi o tara in care activitatea antreprenoriala si initiativa privata se sufoca? Cat de bogata este o tara in care gratie hatisului institutional cvasi-fascist (cu privilegii acordate clientelei politice, comenzi de stat, bail-out, copyright etc.) profiturile marilor companii si in special ale bancilor cresc masiv in vreme ce salariile stagneaza? Judecati voi insiva”, conchide analistul.

Capitalismul dezlantuit – noua tiranie

Un inamic redutabil al capitalismului este insusi Papa Francisc care a inceput sa critice acest model economic din toamna anului trecut.  Suveranul Pontif a catalogat capitalismul dezlantuit drept o noua forma de tiranie si i-a indemnat pe liderii globali sa combata saracia si inegalitatea in crestere din lume. Papa Francisc mai ataca idolatrizarea banilor, ii implora pe politicieni sa le garanteze tuturor cetatenilor accesul la munca, educatie si asistenta medicala demne si le cere bogatilor sa-si imparta averea cu cei saraci. “Asa cum porunca ‘Sa nu ucizi’ stabileste o limita clara intru protejarea valorii vietii umane, astazi trebuie sa spunem ‘sa nu’ unei economii a excluderii si a inegalitatii. O astfel de economie ucide. Cum se poate sa nu fie o stire faptul ca o persoana fara adapost in varsta moare din cauza frigului, dar sa fie stire faptul ca bursa de valori pierde doua puncte?”, a scris Suveranul Pontif intr-un documentul apostolic publicat marti, 26 noiembrie. Inegalitatea economica este una dintre cele mai mari preocupari ale Suveranului Pontif. Acesta cere revizie generala a sistemului financiar si avertizeaza ca distribuirea inegala a avutiei conduce in mod inevitabil la violenta. Discursul papal impotriva capitalismului a continuat in acest an cu noi atacuri lansate in vara. Papa Francisc a criticat din nou modelul economic actual care „incurajeaza cultura excluderii” ce afecteaza considerabil in special tinerii si persoanele in varsta. Papa s-a declarat ingrijorat in special de cresterea somajului in randul tinerilor in Europa, cum este cazul Spaniei, unde mai mult de jumatate dintre tinerii activi nu au un loc de munca.

Despre limitele capitalismului a vorbit si economistul american Noriel Roubini inca de acum trei ani. „Marx a spus-o bine. La un moment dat, capitalismul se poate autodistruge, pentru ca nu poti transfera venituri dinspre forta de munca spre capital fara sa se inregistreze un exces de capacitate de productie si lipsa unei cereri agregate. Asta se intampla acum”, a spus Roubini. „In ultimii 2-3 ani a avut loc o mare redistribuire a avutiei dinspre forta de munca spre capital, dinspre salarii catre profituri. Inegalitatea veniturilor si avutiei a crescut”, a adaugat economistul american. El a aratat ca economia nu se regleaza singura. „Am crezut ca pietele functioneaza, dar nu este asa. Fiecare firma vrea sa supravietuiasca, asa ca reduce costurile cu forta de munca si mai mult. Costurile cu forta de munca sunt venitul salarial si consumul altuia. Din cauza asta este un proces autodistructiv”, afirma Roubini. Economistul american spunea atunci ca SUA nu se afla inca in aceasta situatie, insa pericolul este major. Si fostul presedinte Nicolae Ceausescu estima inca din anii ’80 ca intrarea tarilor in curs de dezvoltare, printre care si Romania, sub umbrela capitalismului va aduce o accentuare a diferentei dintre tarile bogate si cele sarace. 30 de ani mai tarziu, datele Bancii Mondiale si ONU confirma estimarile fostului dictator. (Daily Business)

Anunțuri

August 26, 2014 - Posted by | business, politic |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: