equilibrium

The art of life

Războiul din Ucraina, un epilog la Războiul Rece

Cu Ucraina, Rusia este Imperiul. Fără Ucraina, este un mare cnezat al Moscovei

Criza ucraineană, de fapt războiul din Ucraina, este mai degrabă un epilog la Războiul Rece? Nimeni nu stie cum se va încheia această criză, însă poate fi ultima zvâcnire a Imperiului care luptă pentru a se menține și a-și păstra pozițiile și influența. Dacă Rusia se resemnează cu abandonarea Ucrainei atunci este sfârșitul Războiului Rece, urmat de integrarea Rusiei în Europa. Deocamdată nu suntem la stadiul ăsta.

Gorbaciov caracteriza situația internațională, în puține cuvinte. „Există în clipa de față, spunea el anul trecut, o singură supraputere și situația aceasta se va mai prelungi mult timp – Statele Unite. În Sud-Estul Asiei se profilează a doua supraputere“, și aici insist eu, dacă Rusia se modernizează și Europa își găsește echilibrul și coeziunea, împreună vor putea constitui a treia supraputere.

Urmăresc cu atenție politica lui Putin, care într-un fel e foarte subtilă, într-un fel e brutală. De pildă, lucrează subtil la a îndepărta Europa de Statele Unite. Acest țel îl urmărește, pe de o parte, prin jocul economic al intereselor reciproce, al surselor de energie în primul rând, dar și prin investițiile occidentale în economia rusă, ceea ce este și un prilej de modernizare, pentru că Putin înțelege importanța modernizării, dar încearcă să o facă în chip contradictoriu. El vrea modernizarea Rusiei fără  abandonarea tradiției imperiale și a regimului de dominație.

De la anul americanii, Statele Unite, devin principalii producători de gaze și că în curând și de petrol. Or, asta e o lovitură mortală pentru sursa de putere a Rusiei.

Cu Ucraina, Rusia este Imperiul. Fără Ucraina, este un mare cnezat al Moscovei. Rusia a devenit imperiu când și-a integrat Ucraina și a ajuns la Marea Neagră. Acela este momentul imperial. Pierderea Ucrainei ar însemna sfârșitul Imperiului, revenirea la formula Marelui Cnezat al Moscovei, situație cu care oameni din conducerea rusă, cum cred că este Putin, nu s-au resemnat. Semnificativ e faptul că, după câte indicații putem avea privitoare la opinia publică rusă, majoritatea sprijină politica agresivă. După ultimele indicații, 60-70%.

Dacă Rusia redevine imperiu – nu cred, dar lucrăm cu ipoteze –, dacă redevine, atunci asta va influența și atitudinea Germaniei și a celorlalte țări europene.

Rusia se teme de China. Am auzit spunându-se că „Siberia va fi Crimeea Chinei“. Asta o știu și rușii, să se ferească de China. Ceea ce nu înseamnă că ei nu au încercat și încă mai încearcă să capteze Europa, să strângă legăturile cu diferite capitale pentru a-și realiza țelurile. În primul rând, modernizarea, pe care Rusia n-o poate face decât cu concursul Europei. Cred că, în cele din urmă, punctul de vedere american se va impune și rușii vor fi siliți să se integreze. Aștept mult să văd finalul acestei crize imperiale ruse, pentru că în funcție de asta vor evolua și relațiile între Europa și Statele Unite și cred că se vor consolida în urma acestei evoluții, care va fi cred sfârșitul Războiului Rece.

un interviu de Armand Gosu cu Serban Papacostea (istoric, membru corespondent al Academiei Române și membru al Academiei Ligure de Științe și Litere din Genova) – Revista 22

Reclame

August 12, 2014 - Posted by | politic | ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: