equilibrium

The art of life

Romania postcomunista 1989-1991 – de Alex Mihai Stoenescu

Alex Mihai Stoenescu se naşte la 2 octombrie 1953 la Bucureşti, într-o familie de intelectuali cu veche tradiţie militară. Tatăl său, ofiţer inginer de aviaţie, îi oferă o educaţie germană, din care nu lipsesc lectura organizată (pe curente literare, genuri, specii) şi preocuparea pentru istorie. Din 1979 începe să scrie proze scurte, care nu văd însã lumina tiparului. După 1990, publică mai multe romane, printre care: Patimile Sfântului Tommaso d’Aquino, Noaptea incendiului, Misiunea dominicană, Armata, mareşalul şi evreii.  Cărţile sale cu mare succes la public sunt, pe lângă acestea, şi cele cu subiect istoric şi politic: Interviuri despre Revoluţie, Istoria loviturilor de stat (4 vol.), Din culisele luptei pentru putere 1989–1990, apărute la Editura RAO.

Romania postcomunista 1989-1991 (RAO 2008)Comunismul era, si este, atat de ofertant pentru istorici, incat merita o atentie speciala. Tenacitatea lui Stoenescu l-a transformat pe acesta intr-un veritabil guru al istoriografiei recente. „Romania postcomunista 1989 – 1991” (RAO 2008) – este la feld e impresionanta ca „Istoria loviturilor de stat din Romania”, cu cele 5 volume ale sale. „Romania postcomunista”este, de fapt, o incursiune captivanta in comunism. Comunismul sclerozat, de pana la 22 decembrie 1989, si comunismul remanent, care a facut ravagii in 1990 – 1991. Revolutia a topit unele structuri comuniste, insa altele s-au perpetuat, bine mascate de puterea gorbaciovista. Stalpii dictaturii nu au devenit peste noapte pionierii democratiei. Este exact deea ce demonstreaza, cu probe zdrobititoare, cartea de peste 650 de pagini a lui Alex Mihai Stoenescu. (adevarul.ro – 3 octombrie 2009)

Poate ca timpul prea scurt trecut de la consumarea evenimentelor din decembrie 1989 nu permite perceptia sintetica si nici intelegerea deplina de catre cetateanul obisnuit a felului in care a marcat aceasta ultima revolutie europeana destinul natiunii, insa consecintele sale sunt percepute si intelese activ de istoricul care se apleaca asupra lui cu instrumentele analizei istoriografice. Dincolo de opera de cercetare a istoricului, economistul, sociologul, juristul sau omul politic au si ei posibilitatea de a constata efectele pe care le-a dezvoltat modul in care s-a produs eliberarea natiunii romane de sub regimul comunist asupra reconstituirii autoritatii statului, a atributelor sale definitorii, precum si asupra felului in care a fost configurata entitatea statala romana actuala.

comanda cartea de la Editura RAO

Anunțuri

Iulie 2, 2014 - Posted by | books |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: