equilibrium

The art of life

Dependenta de alimentele nesanatoase

Uneori te intrebi de ce nu poti renunta la anumite alimente si bauturi, insa in spatele lor sta un plan bine gandit al producatorilor, cei care vor sa mananci si sa bei cat mai mult. Astfel, hrana consumata de noi ajunge sa dea dependenta, aspect la care contribuie mai multe elemente. Mirosul si aspectul sunt avantaje pe care producatorii stiu cum sa le exploateze in folosul lor. Problema este ca oamenii ajung sa ia in greutate din acest motiv si chiar sa faca boli grave, scrie salon.com. Grasimea reprezinta un ingredient extrem de important al unor produse, ea conferindu-le calitati ce stimuleaza dorinta consumatorilor. De exemplu, din cauza grasimii, oamenii tind sa mestece mai putin si sa inghita mai repede. In trecut, sustine expertul Gail Vance Civille, mancarea era mestecata de pana la 20 de ori pana sa fie inghitita, iar acum nu se mai intampla astfel. Majoritatea alimentelor sunt mestecate in prezent doar de 12 ori.

Glutamatul de sodiu este unul dintre aditivii alimentari cei mai periculoşi şi este folosit din abundenţă

Hamburgerii, pizza, pastele bolognese sau carbonara, hotdogul, shaorma – toate aceste preparate de tip fast-food au un gust nemaipomenit numai dacă sunt cumpărate de la restaurantele de profil. „Putem face şi aceste feluri de mâncare în propria bucătărie. Ingredientele se găsesc pe piaţă, dar nu vor avea acelaşi gust, miros şi culoare, ca cele cumpărate gata făcute. Specialiştii din domeniul fast-food adaugă anumite ingrediente secrete, precum prafuri sau condimente – compuşi care pot crea dependenţă”, spune Livia Nena, bionutriţionist. Mai mult, o alimentaţie care se compune în mod esenţial din hamburgeri, cartofi prăjiţi, băuturi gazoase, sarate şi zaharate şi produse de cofetărie industrială duce la alterarea metabolismului şi predispune consumatorii la un comportament antisocial, potrivit studiilor din domeniul alimentar realizate în Statele Unite ale Americii.

Glutamatul de sodiu este unul dintre aditivii alimentari cei mai periculoşi folosiţi din abundenţă de producătorii preparatelor de tip fast-food. Acesta mai este cunoscut şi sub denumirea de E 621. „Este des întâlnit în preparatele de tip chinezesc care «hipnotizează» prin simpla aromă”, adaugă biologul Nena. Glutamatul de sodiu este un intensificator al gustului folosit în foarte multe dintre produsele actuale, cu mare succes pe piaţă. Modul în care aditivul E 621 acţionează la nivelul organismului este foarte periculos, atrag atenţia specialiştii în nutriţie. Astfel, acest aditiv alimentar nu acţionează numai la nivelul gustului, ci şi al creierului uman. Rolul glutamatului este acela de a da creierului impresia că acel aliment este foarte gustos.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, afirmă că hrana tip junk-food îngraşă, pentru că furnizează organismului „calorii goale de slabă calitate şi produce un dezechilibru nutritiv„. Expertul în nutriţie spune că singurele preparate mai puţin dăunătoare sunt salatele, dar că ele nu trebuie însoţite de o porţie de cartofi sau de o bucată de pui. Expertul avertizează că mâncarea junk este principala cauză a supraponderalităţii şi a obezităţii. În România, una din două persoane are probleme cu greutatea (conştientizate sau nu) şi una din patru este obeză, arăta o cercetare realizată însă în urmă cu 10 ani. Mai mult, hidraţii de carbon simpli sau zaharurile simple (procesate industrial), pe care le conţin snackurile, au un efect energizant imediat, deoarece sunt rapid transformate în glucide, ulterior în calorii, spun medicii nutriţionişti. Specialiştii atrag atenţia că, după consum, se instalează moleşeala, adică efectul contrar celui scontat. Nutriţioniştii spun că atunci când procentul zaharului din sânge creşte rapid, organismul începe să producă insulină în exces, pentru a elimina surplusul din sistem. În consecinţă, odată cu scăderea rapidă a nivelului de zahăr din sânge, organismul intră într-o stare mai proastă decât cea pe care credeam că o combatem. În acelaşi timp, potrivit specialiştilor, mâncarea dulce, sărată şi grasă de la fast-fooduri ne face să mâncăm de şase ori mai mult faţă de necesarul real.

  • Popcornul pentru microunde – Mirosul emanat de acest produs atunci cand e pregatit este foarte intens. El provine de la substante precum diacetilul si pentanediolul, acestea fiind raspandite in aer in prezenta caldurii. Ele pot provoca afectiuni ale plamanilor. Unii producatori au renuntat la elementele chimice respective in urma unor semnale de alarma trase de expertii in domeniu. Un alt motiv pentru care trebuie sa renunti la popcornul pentru microunde este stratul care acopera punga pe interior, cel care poate fi, de asemenea, o amenintare la adresa sanatatii tale.
  • Produsele care amunda de sareSarea provoaca si ea dependenta, la fel ca zaharul. Chipsurile, cartofii prajiti, painea prajita si chiar cerealele au un continut ridicat de sare. In procesul de preparare, in ele se formeaza o substanta cancerigena denumita acrilamida. In plus, astfel de gustari au „densitate calorica”, adica o capacitate mare de a se topi in gura, spune specialistul Michael Moss. Aceasta calitate ne face sa credem ca alimentul respectiv nu are calorii si poate fi consumat in cantitate mai mare. Chipsurile ascund o combinatie de zahar, sare si amidon, cea care face glicemia sa creasca repede si sa determine creierul sa ceara mai mult.
  • Alimentele de tip fast-food – Parca nimic nu provoaca o pofta mai mare decat produsele de tip fast-food. Unele contin o substanta denumita dimetilpolisiloxan. Ea e folosita si pentru fabricarea asternutului moale folosit de practicantii de yoga. Alte substante folosite de producatori (Propilen glicol si extract de drojdie autolizata) sporesc in mod artificial gustul si ne fac sa consumam in exces din asemenea produse.
  • Bauturile racoritoareCofeina este ingredientul-cheie al dependentei pe care ele o dau. Drept consecinta, creierul compenseaza prin scaderea numarului de receptori la propriul sau stimulent, norepinefrina. Astfel, oamenii cauta in exterior o alta substanta. Uleiul vegetal brominat este si el responsabil de producerea mecanismului dependentei, iar producatorii incep sa renunte la el deoarece specialistii sunt tot mai ingrijorati de efectul pe care il are.

SURSA: Gandul Info, Ziare.com

Anunțuri

Iunie 26, 2014 - Posted by | sanatate |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: