equilibrium

The art of life

Bistrita: Leoni și Rombat fac diferența in industria auto din lume

Unii dintre cei mai importanți constructori auto din lume importa din Romania sisteme de cablaje, dar și baterii pentru mașini, create de catre companiile din Bistrița: Leoni și Rombat. Avand in vedere ca Leoni produce sisteme de cablaje pentru Mercedes, BMW si Rolls Royce, iar Rombat exporta sute de mii de baterii pentru mașini din toata lumea, asta inseamna ca multe dintre autoturismele lumii au amprenta romaneasca. Companiile SC Leoni Wiring Systems RO SRL Bistrița și SC Rombat SA Bistrița conduc in topul cifrei de afaceri la nivel județean, dar reprezinta puncte de referința și in economia naționala, arata Agerpres.  Potrivit sursei citate, cel mai mare angajator din județul Bistrița-Nasaud este compania romano-germana Leoni, care are, de asemenea, și cea mai mare cifra de afaceri. Deschisa in urma cu 12 ani, fabrica Leoni de la Bistrița a ajuns sa produca echipamente și cabluri electrice pentru marci cunoscute din industria auto, cum ar fi Mercedes, BMW sau Rolls Royce. Potrivit datelor centralizate de Direcția Regionala de Statistica Bistrița-Nasaud, arata Agerpres, Leoni Bistrița a incheiat anul 2012 cu o cifra de afaceri de peste 763 milioane lei, avand un numar mediu de angajați de 3.142 persoane. In prezent, Leoni este in plina extindere.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Nasaud, Vasile Bar, declara recent, intr-un interviu acordat Agerpres, ca aceasta companie iși propune dublarea capacitaților de producție pana la sfarșitul anului 2015, iar ministrul delegat Doina Pana anunța anul trecut, in urma unor discuții avute cu conducerea companiei, ca se intenționeaza angajarea a inca o mie de oameni in viitorul apropiat.

Potrivit site-ului oficial al companiei-mama din Germania, Leoni este furnizor mondial de cabluri, fibra optica și sisteme electrice pentru industria auto, dar și pentru alte ramuri industriale. In anul 2013, vanzarile grupului s-au cifrat la 3,92 miliarde de euro, iar numarul angajaților a depașit 61.000 de persoane, mai scrie Agerpres. In Romania, Leoni mai are deschise unitați la Arad și Pitești. Potrivit datelor oferite de Agerpres, existența fabricii Leoni la Bistrița a facut ca și exporturile catre Germania sa creasca simțitor, aceasta țara devenind practic principalul partener extern al firmelor bistrițene. Datele statistice arata ca, din volumul de exporturi realizat in 2013 in județul Bistrița-Nasaud, care a atins 630 milioane euro, aproape 39% a mers catre Germania. De asemenea, mașinile, aparatele și echipamentele electrice realizate la Bistrița — nu doar de catre Leoni — și exportate in diverse țari s-au ridicat la valoarea de peste 334 milioane euro.  Leoni da dovada și de implicare sociala, compania susținand financiar mai multe evenimente culturale organizate in municipiul Bistrița, dar și cazuri sociale deosebite. In plus, Leoni Bistrița s-a implicat și in susținerea asociației Tașuleasa Social, un cunoscut ONG din domeniul protecției mediului, cu care organizeaza, de asemenea, tabere pentru copiii angajaților, in campusul asociației situate in Pasul Tihuța, mai scrie Agerpres.

Pe locul al doilea in topul firmelor bistrițene se afla Rombat SA, cu o cifra de afaceri, in anul 2012, de circa 300 milioane lei și un numar mediu de angajați de 559 persoane. Fabrica a fost inființata in anul 1980 ca și companie de stat și se numea Acumulatorul Bistrița, arata Agerpres. (Money Street)

Reclame

Iunie 12, 2014 - Posted by | bistrita, business | , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: