equilibrium

The art of life

La ce trebuie sa fiti atenti cand faceti shopping online

Cumparaturile online ne pot usura viata, dar pot, in acelasi timp, sa ne lase conturile goale, daca nu suntem atenti la site-urile pe care le utilizam in acest scop. Din pozitia cumparatorului, avantajele comertului online sunt legate de:

 1. Timp: consumatorul poate vizita mai multe magazine virtuale intr-un timp foarte scurt (mult mai scurt decat timpul pe care il implica prezenta fizica a unei persoane intr-un magazin real);
 2. Libertatea de a alege: datorita numarului mare de magazine pe care consumatorul le poate vizita, acesta va avea posibilitatea de a alege un produs in functie de un numar mult mai mare de optiuni (pret, data livrarii, culoare, etc.).
 3. Cum recunosti site-urile ilegale
 4. Daca observi ca datele tale apar pe site-uri unde tu nu ai permis afisajul lor, adreseaza-te celui care intretine site-ul.
 5. Daca datele acestuia nu sunt afisate, in Romania te poti adresa Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.
 6. In UE, te adresezi catre European Data Protection Superviser.
 7. In acest sens este si Legea nr. 677/2001, pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.
 8. Atentie la Spamuri.Efectuarea de comunicari comerciale prin posta electronica este interzisa, cu exceptia cazului in care destinatarul si-a exprimat in prealabil consimtamantul expres pentru a primi asemenea comunicari.

Comunicarile comerciale care constituie un serviciu al societatii informationale sau o parte a acestuia, in masura in care sunt permise, trebuie sa respecte cel putin urmatoarele conditii:

 1. Sa fie clar identificabile ca atare;
 2. Persoana fizica sau juridica in numele careia sunt facute sa fie clar identificata;
 3. Ofertele promotionale, precum reducerile, premiile si cadourile, sa fie clar identificabile, iar conditiile care trebuie indeplinite pentru obtinerea lor sa fie usor accesibile si clar prezentate;
 4. Competitiile si jocurile promotionale sa fie clar identificabile ca atare, iar conditiile de participare sa fie usor accesibile si clar prezentate;
 5. Orice alte conditii impuse prin dispozitiile legale in vigoare.

Intr-un recent studiu Eurostat, se arata ca in 2011, 73% din locuitorii Uniunii Europene aveau acces la Internet. In Romania doar 47% din locuitori au acces la Internet, de 3 ori mai mult decat in 2006. Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S.Romania – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

mai 30, 2013 - Posted by | business |

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: