equilibrium

The art of life

Grafenul – materialul viitorului

Este mai dur decât diamantul, dar se întinde precum cauciucul. Este, practic, invizibil, dar conduce electricitatea şi căldura mai bine decât orice fir de cupru. În plus, are o greutate aproape de zero. Este vorba despre GRAFEN (video), un material uimitor, descoperit recent, care ar putea revoluţiona fiecare aspect al vieţii noastre, scrie Daily Mail. Unii cercetători susţin că ar fi cea mai importantă substanţă descoperită de la plasticul sintetic încoace. Dacă este, într-adevăr, pe atât de bun pe cât se spune, din grafen s-ar putea face telefoane mobile pe care să le „despachetezi” şi să le pui în spatele urechii sau televizoare cu ecrane subţiri cât o foaie de hârtie. Ar putea revoluţiona medicina, la fel cum ar putea înlocui siliconul ca material pentru cipurile de calculator. „Materialul miracol” a fost descoperit, în urmă cu şapte ani, de cercetătorii de la Universitatea din Manchester (Marea Britanie), fapt care le-a adus, anul trecut, premiul Nobel pentru Fizică. În plus, Ministrul economiei şi finanţelor George Osborne a promis o finanţare de 58,5 milioane de euro cui va produce tehnologii bazate pe această substanţă. În termeni economici, unul dintre cele mai interesante aspecte referitor la grafen îl reprezintă costul. În mod normal, când oamenii de ştiinţă creează un „super-material”, preţul este exorbitant. Dar grafenul este obţinut din procesarea chimică a grafitului, materialul folosit pentru mina creioanelor. Odată la câteva luni, cercetătorii găsesc o nouă metodă de procesare chimică a grafitului, mai ieftină ca precedenta. Unii cercetători au stabilit că producerea grafenului ar putea costa doar 10,4 euro pe kilogram.

Daily Mail scrie că, pentru un material care promite atât de mult, grafenul are o structură chimică incredibil de simplă. O „folie” de grafen reprezintă un singur strat de atomi de carbon, legaţi între ei în forma unui fagure. Asta îl face cel mai subţire material produs vreodată. Ar trebui puse trei milioane de „folii” de grafen una peste alta, pentru a obţine un strat cu grosimea de un milimetru. Este, de asemenea, cea mai puternică substanţă cunoscută: este de 200 de ori mai dură decât oţelul şi de câteva ori mai dură decât diamantul. O „folie” de grafen subţire cât una de plastic ar putea susţine greutatea unui elefant. În plus, pentru a sparge grafenul, un elefant ar trebui să se balanseze în vârful unui creion care să străpungă materialul. În ciuda tăriei sale, grafenul este extrem de flexibil şi poate fi întins la 120% din suprafaţă, fără a-l deteriora. Este, de asemenea, un foarte bun conductor de electricitate, mult peste cuprul folosit în mod obişnuit, şi este cel mai bun conductor de căldură cunoscut. Dar probabil cea mai remarcabilă caracteristică a grafenului este originea sa: provine din grafit, un mineral care se găseşte din belşug pe planetă, în special în mine din Chile, India şi Canada. Mina unui creion este făcută din milioane de straturi de grafen. Acestea au, însă, legături foarte slabe între ele, motiv pentru care alunecă unul de pe celălalt, în momentul în care creionul este mişcat pe hârtie. (Gandul Info)

Comisia Europeană a anunțat câștigătorii unui concurs de mai multe miliarde de euro dedicat tehnologiilor viitoare și emergente (FET). Inițiativele câștigătoare – „grafenul” și „creierul uman” – vor beneficia fiecare de un miliard de euro, finanțându-se astfel zece ani de știință de vârf la nivel mondial, la intersecția dintre știință și tehnologie. Fiecare inițiativă implică cercetători din cel puțin 15 state membre UE și aproape 200 de institute de cercetare. Proiectul „grafenul” va explora și va utiliza proprietățile unice ale acestui material revoluționar pe bază de carbon. Grafenul este caracterizat de o combinație extraordinară de proprietăți fizice și chimice: este materialul cel mai subțire și un conducător de electricitate mult mai bun decât cuprul; de asemenea, este de 100-300 de ori mai rezistent decât oțelul, având totodată proprietăți optice unice. În 2004, oameni de știință europeni au făcut posibilă utilizarea grafenului, iar substanța are potențialul de a deveni materialul minune al secolului al XXI-lea, așa cum a fost plasticul în secolul al XX-lea, inclusiv prin înlocuirea siliciului în produsele TIC.

Proiectul „creierul uman” va crea cea mai mare platformă experimentală din lume destinată elaborării celui mai detaliat model al creierului, pentru a studia funcționarea creierului uman și, în cele din urmă, pentru a dezvolta tratamente personalizate pentru afecțiunile neurologice și conexe. Această cercetare stabilește bazele științifice și tehnice pentru realizarea unor progrese medicale care ar putea îmbunătăți semnificativ calitatea vieții a milioane de europeni. (Comunic)

Comisia Europeana va investi un miliard de euro pe parcursul a zece ani in proiectul de cercetare vizand realizarea „grafenului”, un material revolutionar pe baza de carbon, au anuntat reprezentantii institutiei europene. Grafenul este cel mai subtire materialul (rezultat prin utilizarea nanotehnologiilor) si un conducator de electricitate (superior cuprului); de asemenea, este de 100-300 de ori mai rezistent decat otelul, avand totodata proprietati optice unice. Grafenul ar putea deveni pe termen lung la fel de important ca otelul sau plasticul. Pe termen scurt si lung, grafenul si materialele conexe au potentialul de a avea un impact profund in domeniul IT: integrarea componentelor din grafen cu componentele electronice bazate pe siliciu si inlocuirea treptata a siliciului sau dezvoltarea unor utilizări complet noi. Dincolo de IT, cercetarea grafenului va avea un impact semnificativ asupra energiei si transportului. Proiectul „grafenul” este condus de profesorul Jari Kinaret de la Universitatea Chalmers din Suedia. Initiativa implica peste 100 de grupuri de cercetare, cu 136 de cercetatori principali, inclusiv patru laureati ai premiului Nobel.    Finantarea sustinuta a proiectului de cercetare se va face pe baza programelor – cadru de cercetare ale Uniunii Europene, in principal a programului Orizont 2020, care este in prezent negociat in Parlamentul European si in Consiliu. Programul ar urma sa aiba o valoare totala de 80 de milierde de euro in intervalul 2014-2020. (Constructii Bursa)

Reclame

Februarie 1, 2013 - Posted by | stiinta |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: