equilibrium

The art of life

Parc Industrial Bistrita-Sud

Lucrarile la primul parc industrial din municipiul Bistrita, finantat in proportie de 50% din fonduri europene, ar putea incepe in vara acestui an, a declarat viceprimarul Andrei Rusu. Proiectul depus de municipalitate la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest a fost declarat castigator si a trecut de faza de evaluare, urmand sa fie semnat Parc Industrial Bistrita Sudcontractul de finantare, sustine Rusu. Pana in prezent s-au aratat interesate de parcul industrial trei firme, dintre care una in domeniul serviciilor din Romania si doua din Spania si China, din industria auto, respectiv industria textila. Parcul industrial Bistrita Sud va fi construit in extravilanul municipiului, la intersectia DN 17, care face legatura cu judetul Cluj, si DN 15A, spre judetul Mures, si va ocupa o suprafata de 30 de hectare. Valoarea estimata a proiectului se ridica la 31,5 milioane de lei, din care 50% vor fi fonduri europene nerambursabile, restul sumei fiind suportat prin accesarea unui credit bancar pentru investitii de catre Primaria Bistrita. Proiectul prevede ca parcul industrial sa fie impartit in circa 60 de parcele, iar lucrarile sunt estimate sa fie finalizate in doi ani. „Aceasta investitie va fi cuplata cu o alta, demarata in acest an, prin realizarea studiului de fezabilitate pentru un parc energetic fotovoltaic care va asigura integral necesarul de energie electrica pentru functionarea in viitor a utilitatilor din parcul industrial si care va fi depus pentru finantare 98% din fonduri nerambursabile pe proiectia bugetara 2014-2020”, a mai spus Rusu. (Finantistii)

Realizarea Parcului Industrial Bistriţa Sud urmăreşte creşterea atractivităţii zonei prin realizarea unor investiţii private, care să ducă la crearea de noi locuri de muncă pentru bistriţeni. Proiectul în valoare totală de 31 de miliarde de RON va fi finanţat 50 la sută din fonduri nerambursabile iar diferenţa va fi suportată de la bugetul local, prin accesarea unui credit de investiţii. Parc Industrial Bistrita Sud va fi finalizat în aproximativ 18 luni, termenul maxim de finalizare fiind de 24 de luni. Parcul Industrial Bistriţa Sud este localizat în extravilanul municipiului, pe 30 de hectare, în dreptul localităţii Viişoara, cu acces auto, în prezent, din Sărata. Se vor amenaja mai multe loturi, 34 de parcele pentru industrie şi servicii, 3 parcele pentru investiţii şi servicii, 5 parcele pentru logistică, 5 parcele pentru echipamente edilitare, 11 parcele pentru industrie medie. De asemenea, se va realiza infrastructura pentru circulaţie, cu sensuri giratorii, carosabil cu două benzi, trotuare şi piste de biciclişti. Întreaga zonă va fi racordată la reţelele de gaz şi de electricitate, la telefonie şi internet. Pana la aceasta ora 3 mari investitori, unul din România, unul din China şi unul din Spania, investitori din domeniile serviciilor, auto şi prelucrări textile şi-au manifestat intenţia de a-şi dezvolta afacerile în Bistriţa. Viceprimarul Andrei Rusu spune că acest lucru va fi posibil la finele anului 2013 şi crede că, după ce se va finaliza, Parcul Industrial de la Sărata va atrage mulţi investitori.

PUZ – Parc Industrial Bistrita-Sud (proiect in pdf)

Proiectul este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional,  Axa prioritară 4 – „Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local”, Domeniu major de intervenție 4.1 – „Dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanta regionala si locala”.

Valoarea totala a proiectului: 35.170.442,56 lei
Durata de implementare: 30.01.2013  –  30.05.2014

UPDATE: 26 martie 2014 Oficial, miercuri (26 martie 2014) a fost dat startul lucrărilor de amenajare a singurului parc industrial public din Bistriţa-Năsăud. Constructorul a primit terenul cu o suprafaţă de 30 de hectare, urmând ca în aprilie să se apuce de lucrările propriu-zise. După aproape patru ani de la depunere, proiectul de finanţare a Parcului Industrial Bistriţa Sud a fost aprobat, contractul fiind semnat în data de 29 ianuarie 2013. La mai bine de un an distanţă s-a găsit şi un constructor, care se va apuca de treaba în luna aprilie.

Miercuri, primarul Ovidiu Creţu a predat terenul cu o suprafaţă de 30 de hectare situat la doar câţiva kilometri de Bistriţa, în Sărata, firmelor care se vor ocupa de lucrări: Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări Cluj şi Serbis Bistriţa. Cele două firme vor avea la dispoziţie un an pentru a finalize lucrările. Valoarea totală a contractului este de 35 de milioane de lei, proiectul fiind finanţat în proporţie de 50% din fonduri europene, iar 50% de către Primăria Bistriţa care a contractat un credit în acest sens. Compania care va administra parcul industrial va angaja 18 persoane. De asemenea, primarul Ovidiu Creţu se aşteaptă ca în parcul industrial să fie angajate de către investitorii privaţi 200 de persoane. Suprafaţa de teren care va fi pusă la dispoziţia investitorilor este de aproape 200.000 de metri pătraţi, în timp ce 100.000 de metri pătraţi sunt destinaţi infrastructurii de proiect. Lucrările vor presupune amenajarea străzilor de incintă, a unui drum de acces, a unei piste de ciclişti, a spaţiului verde, a reţelei de distribuţie apă, de alimentare cu gaze naturale, electrică de joasă tensiune, pentru iluminat public şi a unei staţii de epurare independente. Autorităţile locale îşi doresc să atragă 7 microîntreprinderi, 5 întreprinderi mici, 2 întreprinderi mijlocii şi una mare. (Adevarul de Bistrita)

UPDATE: 27 martie 2014 Primarul municipiului a predat ieri amplasamentul pentru inceperea lucrarilor la Parcul Industrial Bistrita Sud.

Amplasamentul pe care se vor executa lucrările cuprinse în cadrul proiectului „Parc Industrial Bistriţa Sud” a fost predat constructorilor, astăzi, de către primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Teodor Creţu.

„Pe această păşune, de circa 30 de hectare, va apărea un motor de dezvoltare a municipiului. Se doreşte, prin acest proiect, dezvoltarea economică a localităţii, creşterea nivelului de trai şi crearea de noi locuri de muncă. În timp, acest parc va fi populat cu numeroase unităţi economice. Ceea ce facem acum este să punem un sâmbure pentru dezvoltare”, a precizat primarul Ovidiu Teodor Creţu.

Proiectul „Parc Industrial Bistriţa Sud” a fost depus în data de 25.08.2010 la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest în vederea solicitării finanţării prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local”, Domeniul de intervenţie 4.1 „Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională şi locală”. Contractul de finanţare a fost semnat la data de 29.01.2013, iar perioada de implementare a proiectului este 30.01.2013 – 29.09.2015.

Obiectivul general al proiectului: Revigorarea şi dezvoltarea economiei locale şi regionale şi creşterea nivelului de trai prin atragerea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă în municipiul Bistriţa.

Obiective specifice: – crearea unei structuri de sprijinire a afacerilor, care va genera şi pentru a cărei funcţionare sunt necesare 18 locuri de muncă;

 • atragerea de investitori în structura nou creată, care prin investiţiile create vor genera pe termen mediu (până în 2015) cel puţin 200 de noi locuri de muncă.

Amplasamentul Parcului Industrial Bistriţa Sud este situat în extravilanul municipiului Bistriţa, în imediata apropiere a DN 17, direcţia Bistriţa – Cluj-Napoca.

Suprafaţa aferentă este de 298.608,95 mp, din care:

 • suprafaţa destinată concesionării / închirierii către viitorii locatari ai infrastructurii de afaceri – 196.653,95 mp;
 • suprafaţa pe care se va realiza infrastructura din proiect este de 101.955 mp.

Lucrările propriu-zise constau în amenajarea suprafeţei de circa 30 ha a Parcului Industrial Bistriţa Sud, prin:

 • lucrări pentru pregătirea amplasamentului;
 • devieri de reţele de utilităţi, drenaje;
 • asigurarea cu utilităţile necesare obiectivului de investiţie;
 • construirea infrastructurii rutiere din interiorul structurii de afaceri şi a drumului de acces către structura de afaceri (accesul din DJ154 către Parcul Industrial Bistriţa Sud);
 • iluminat public,
 • parcări publice;
 • crearea utilităţilor de bază aferente structurii de afaceri: sistem de canalizare, staţie de transformare a energiei electrice şi posturi de transformare a energiei electrice;
 • refacerea cadrului natural după terminarea lucrărilor.

Valoarea totală a proiectului este de 35.170.442,56 lei, din care:

 • 12.953.779,08 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR (50%);
 • 12.953.779,08 lei, contribuţie proprie (50%);
 • 6.217.813,96 lei, valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile;
 • 3.045.070,43 lei, valoarea neeligibilă estimată.

Contractul de execuţie a lucrărilor a fost semnat la data de 11.03.2014, lucrările urmând să fie executate de asocierea dintre S.C. Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări ARL S.A. Cluj şi S.C. Serbis S.R.L. Bistriţa. Valoarea contractului: 24.005.748,32 lei. Durata contractului: 12 luni. (primariabistrita.ro)

Parcul industrial Bistrita Sud intră în linie dreaptă. Primii rezidenti se pot muta începând din toamna lui 2015.

UPDATE: 15 mai 2015  Constructia Parcului Industrial Bistrita Sud, un proiect important al municipiului, co-finantat din fonduri europene, este aproape de final. Primii rezidenti îsi vor putea ocupa parcelele începând din septembrie 2015.

Există deja solicitări din partea companiilor, atât locale, cât si străine. S-au primit 10 scrisori de intentie din partea firmelor locale, care doresc nu doar relocarea unor afaceri deja existente, cât mai ales demararea unor investitii noi. Suprafata totală solicitată prin aceste scrisori de intentie depăseste 10 hectare, iar numărul locurilor de muncă estimate depăseste cifra de 100. În ceea ce priveste investitiile străine, sunt deschise negocieri cu companii din domeniile aeronautic, constructia de autoturisme electrice, productia de echipamente pentru industria medicală si electrotehnică.

Presedintele ”Clubului Oamenilor de Afaceri Germani din Transilvania de Nord” (DWNT), dl. Ludger Thol, a vizitat recent Parcul Industrial Bistrita Sud si s-a declarat încântat de oportunitătile de investitii de aici, precum si de calitatea parcului industrial în sine. El a promis că va promova proiectul în rândul investitorilor străini care vin în România, subliniind că locatia parcului nostru nu reprezintă deloc un impediment pentru investitori, câtă vreme distanta fată de cele două aeroporturi mari, Cluj si Târgu Mures, este de numai 100 km, viitoarele autostrăzi vor trece la distantă rezonabilă de parc, iar infrastructura de afaceri oferită este la nivelul secolului 21.

Forta de muncă specializată este, poate, primul lucru pe care-l caută un investitor când se pune problema alegerii unei locatii. În acest sens, conducerea parcului industrial a semnat un parteneriat cu Primăria municipiului Bistrita, AJOFM BN, Camera de Comert si Industrie BN, Institutul National de Statistică BN, Inspectoratul scolar Judetean BN, UGIR 1903, Universitatea Tehnică si Universitatea Babes-Bolyai, precum si compania Comelf SA, pentru înfiintarea unei retele care să pregătească forta de muncă în functie de nevoile investitorilor de pe platforma industrială. Astfel, pe măsură ce parcul industrial va fi populat, acest parteneriat va pregăti intensiv forta de muncă solicitată de rezidenti.

Între argumentele noastre prezentate în fata investitorilor străini interesati există si varianta realizării de companii mixte împreună cu acestia, astfel încât o parte cât mai însemnată din valoarea adăugată să rămână comunitătii locale. În acest sens, administratorului parcului industrial va sprijini companiile rezidente în obtinerea de finantări nerambursabile, ajutoare de stat, credite bancare sau surse alternative de finantare, specifice domeniilor de activitate ale rezidentilor. (comunicat Radio ((( T ))) Bistrita 94.1 FM)

Reclame

Mai 28, 2012 - Posted by | bistrita, business |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: