equilibrium

The art of life

Cinema Dacia 3D Bistrita

RADEF România Film pregateste un proiect pentru modernizarea cinematografelor din Romania, printre care si cel din Bistrita, sub denumirea de Caffe Cinema 3D. Proiectul se refera si la Cinema Dacia Bistrita, potrivit directorului Radef, Marius Iurascu, un proiect ce va fi functional pana la sfarsitul lui 2011.RADEF România Film încearcă să se adapteze cerinţelor pieţei motiv pentru care a încercat să vină cu un nou concept menit să atragă românii din nou în cinematografele de sub tutela sa. Primul pas a fost făcut cu Bucureşti Caffe Cinema 3D, proiect care s-a bucurat de un real succes încă de la început. RADEF a plusat şi a reuşit chiar să înregistreze conceptul Caffe Cinema 3D, ca marcă înregistrată.Conceptul ia în calcul 27 astfel de proiecte în diferite oraşe ale ţării, urmând ca şi celelalte 3 cinematografe aflate sub tutela regiei şi chiar şi cele care aparţin de consiliile locale să fie integrate în procesul de modernizare şi transformare.Conceptul Caffe Cinema 3D este relativ nou în România şi se bucură deja de succes deşi primele săli de acest tip nu au fost inaugurate de multă vreme. Caffe Cinema 3D este practic un salon cu 50 de locuri, dotat cu aer condiţionat, bar, măsuţe, canapele şi echipament 3D. Sălile Caffe Cinema 3D pot găzdui evenimente precum: premiere cinematografice, conferinţe de presă, spectacole de stand-up comedy, etc. Până în prezent a fost implementat conceptul Caffe Cinema 3D în Bucureşti la Cinema Patria, Târgu Mureş, Cluj-Napoca unde Cinema Republica şi-a schimbat cu această ocazie numele în Florin Piersic. Mai mult Sala Florin Piersic din Cluj este unică în România, iar în Europa de Est mai sunt doar 3 săli la fel de performante, la Praga, Moscova şi Kiev. Urmează ca în 1 martie să-şi deschidă porţile Caffe Cinema 3D Călăraşi, în 8 martie cea de la Ploieşti, iar până la sfârşitul anului 2011 se va mai deschide la Bistriţa, Alba Iulia, Buzău, Botoşani, Brăila, Craiova, Târgu Jiu, Deva, Hunedoara, Târgu Mureş, Piatra Neamţ, Sibiu Vaslui şi Constanţa. (Evz)
UPDATE: 01 februarie 2012 În cadrul lansării unui film 3D dedicat Maramureşului, directorul România Film, Marius Iuraşcu, a anunţat modernizarea cinematografului Dacia Bistrita, după ce sălile bistriţene aşteaptă de aproape doi ani bani de la Bucureşti pentru a mai face un pas: digitizarea. Conform directorului RADEF, Marius Iuraşcu, din lanţul de minisăli ”Cafe Cinema 3D”, vor face parte de anul acesta (2012), Alba Iulia, Deva, Hunedoara, Timişoara, Arad, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Brăila, Constanţa, dar şi Bistriţa.
UPDATE: 29 noiembrie 2012   Cafenea, cinema 3 D şi sală de spectacole în incinta Cinematografului Dacia. 

Sălile A şi C ale Cinematografului Dacia au fost preluate în administrare de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Conducerea instituţiei are în plan să modernizeze cele două săli şi să amenajeze o cafenea, o sală de spectacole iar vechiul cinematograf va fi transformat într-unul nou, cu proiecţii 3 D.Primăria Bistriţa şi Consiliul Judeţean s-au luptat pentru a lua în administrare Cinematograful Dacia. După lungi discuţii clădirea a fost preluată de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud care are planuri măreţe pentru cinematograful care cu ani în urmă era vizitat de sute de bistriţeni. Sălile A şi C au fost preluate de către CJ BN iar conducerea instituţiei doreşte să le modernizeze în aşa fel încât bistriţenii să aibă un loc frumos în care să se distreze şi să îşi petreacă timpul liber.„Va fi un cinematograf 3D, o sală de spectacole cu 300 de locuri şi chiar o cafenea. Avem planuri mari şi aceastea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care vrem să le facem acolo”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Alexandru Pugna. În prezent Cinematograful Dacia este deschis însă are extrem de puţini vizitatori. Clădirea a început cu ani în urmă să se degradeze şi are neapărat nevoie de reparaţii. (Bistriteanul)
UPDATE: 3 iulie 2013 Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va promova, în acest an, două investiţii majore din bugetul propriu, fiecare în valoare de peste 1 milion lei, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan. Este vorba despre modernizarea Sălilor A şi C de la Cinematograful “Dacia”, spaţiu pe care CJ îl va administra pentru o perioadă de încă 18 ani. Proiectul tehnic a fost finalizat, iar procedura de licitaţii va fi lansată în perioada imediat următoare. În 2013, pentru acest obiectiv a fost repartizată suma de 1.318.900 lei. Cel mai devreme, execuţia propiu-zisă ar putea debuta în această toamnă, în prima fază la şarpantă. Odată cu demararea lucrărilor, şi cei de la RADEF “România Film” vor începe reabilitarea Sălii B şi dotarea cu aparatură performantă pentru proiecţii 3D.De asemenea, pentru că, în prezent, Serviciul Public Comunitar Judeţean pentru Evidenţa Persoanelor îşi desfăşoară activitatea în trei locaţii diferite, Consiliul Judeţean a decis să aloce circa 1,133 milioane lei pentru un nou sediu. Clădirea din curtea Bibliotecii Judeţene va fi reabilitată şi extinsă, şi această investiţie fiind în stadiul de achiziţie publică. (Rasunetul)
UPDATE: 16 aprilie 2014 Salvați Marele Ecran!  Bistrita – Nasaud are 4 cinematografe din care doar unul functioneaza si acesta in conditii primitive!
  1. Dacia – Bistrița , Bulevardul Decebal, nr.3-5, status: ACTIV
  2. Bulevard – Bistrița , Bulevardul Republicii, nr.39, status : INGHIS
  3. Tineretului – Bistrița , Strada Gheorghe Şincai nr.22, status: Alta activitate
  4. Flacăra – Năsăud , Bulevardul Grănicerilor nr.24, status: Alta activitate

România este țara europeană cu cele mai puține cinematografe, raportat la numărul de locuitori, spune un studiu dat publicității de www.salvatimareleecran.ro, un site interactiv, parte din campania: ‘Salvați Marele Ecran!’. Demersul urmărește stoparea fenomenului de dispariție a cinematografelor, în condițiile în care în 1990 existau 450 de săli, iar după 20 de ani au rămas mai puțin de 30. Numărul spectatorilor a scăzut de 50 de ori față de anii ’90 și mai puțin de 10 spații au fost modernizate, afirmă Evenimentul Zilei.

Cinematograful Dacia va fi transformat în complex multifuncţional

UPDATE: 20 iunie 2014 Singurul cinematograf care mai funcţiona la Bistriţa şi-a închis porţile în luna martie şi nu va fi redeschis decât în vara anului viitor, după ce va fi modernizat. Cinematograful Dacia este singurul „mare ecran” din Bistriţa care şi-a păstrat funcţionalitatea după 1989. Din păcate în ultimii ani acesta nu a mai fost un punct de atracţie pentru bistriţeni, datorită stării deplorabile a sălilor, care s-au degratat odată cu trecerea timpului, iar iarna erau prost încălzize. O altă cauză pentru care Dacia şi-a pierdut din popularitate a fost şi faptul că filmele ajungeau la Bistriţa la mult timp după lansare. De exemplu, un film inclus în programul săptămânii în curs la cinematografele din Bucureşti sau Cluj-Napoca, ajugea la Bistriţa abia peste două-trei luni. Din aceste cauze, la proiecţiile de la Dacia asistau de multe ori doar câţiva spectatori.

Lucrările de modernizare ale cinematografului Dacia sunt executate de firma Imobil Dan şi vor dura 12 luni. Clădirea se va transforma dintr-un cinematograf într-un complex multifuncţional, care va cuprinde şi spaţii comerciale.

Sala A va deveni sală de spectacole şi va fi extinsă cu încă 4 m în spate, astfel încât scena va avea aproximativ 9 m. Cel mai probabil capacitatea sălii va scădea, pentru a creşte spaţiul şi confortul fiecărui spectator. Sala B va fi modernizată şi va fi singura a cărei destinaţie va rămâne cea de cinematograf. Sala C va fi transformată în sală de repetiţii pentru ansamblul „Dor românesc” şi nu va mai avea structură de amfiteatru.

„Imobil Dan va începe lucrările cu şerpanta pentru că sunt multe locuri în care plouă. Sper că vom avea un constructor bun, serios şi nu vor fi întârzieri, astfel încât în vara anului viitor să putem inaugra noul complex multifuncţional. Consiliul Judeţean va gestiona acest complex, iar RADEF va furniza filme. După recuperarea costurilor, 60 % din profit va ajunge la Consiliul Judeţean, iar 40 % la RADEF”, a declarat Emil Radu Moldovan, preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud. (Bistriteanul)

Anunțuri

Februarie 18, 2011 - Posted by | bistrita, cultura, film |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: