equilibrium

The art of life

B1 Shopping Bistrita

galleriaBNConform ultimelor informatii oferite de Globe Trade Center Romania in sept.2009, centrul comercial Galleria Mall este in proiect a se deschide pe la jumatatea anului 2010. Mall-ul GTC, denumit Galeria Bistrita va fi construit pe Calea Moldovei, in zona din apropierea supermarketului Unicarm. Dispus pe 26.400 metri patrati, mall-ul va avea un etaj si 850 de locuri de parcare. Totodata, prin construirea acestuia se va face o cale de legatura intre Calea Moldovei si strada Granicerilor.

Cu o evolutie pozitiva in randul centrelor comerciale din intreaga Europa, cu şase proiecte realizate în străinătate sau în curs de construcţie, Globe Trade Center,ofera consumatorului principalele atribute de calitate, modernism şi eficienţa în dezvoltarea comerţului cu amănuntul. Afişate pe două niveluri, Galleria Bistriţa va găzdui un supermarket la primul etaj de aproximativ 2400 mp. Al doilea etaj este dedicat zona de Food Court, restaurante şi cafenele. Împărţit cu grijă, acest magazin va avea aproximativ 2.000 mp, precum şi o unitate de mediu de 800 mp. La nivel superior, în sălile de cinema vor reprezenta una dintre principalele atractii ale centrului. Cele mai recente filme şi desene animate va aduce bucurie tuturor cumpărătorilor, elevi, părinţi şi copii. Imbracaminte, incaltaminte si accesorii, decorul locuinţei, Health & Beauty, cadouri, bijuterii, jocuri, moda copii, petrecerea timpului liber şi magazine de servicii, disponibile pentru toate opţiunile, un complet mix de magazine. Zona de parcare este situata la nivelurile subterane si sol. Cu mai mult de 850 de locuri, proiectul va oferi o multime de locuri pentru toţi vizitatorii. Două scări rulante, una pe fiecare parte, şi un lift sunt disponibile în interiorul mall-ul şi vor facilita accesul la nivelurile inferioare, creând astfel o sinergie în cadrul mall-uli. Galleria Bistrita se va dezvolta, împreună cu întregul oraş. Planuri de infrastructură includ o extindere a drumului şi crearea unui sens giratoriu în apropierea site-ului. Zilnic, linii de transport public vor conduce rezidenţii spre centrul comercial nou. Un traseu nou, în partea din spate va fi, de asemenea, prevăzută pentru un acces rapid şi uşor.

Galleria Bistrita va fi situat în nord-estul oraşului, pe drumul principal la Suceava. Suprafata totala construita de 32000 mp este afişat pe un teren de 2.65 ha de teren. Uşor accesibil din toate cartierele, zona este parte a unui proces de modernizare pe infrastructura a orasului. Zonele rezidentiale dezvoltate în ultimii ani spre nordul Bistritei, au creat astfel un bazin hidrografic de anvergura pentru un centru comercial. Cu o deschidere mare de pe Calea Moldovei, Galleria va beneficia de o intrare tip sens giratoriu. În plus, există planuri pentru extinderea drumul spre o strada cu patru benzi.

Proiectul a fost realizat de Edil Concept – proiectant de specialitate, cei care au mai modelat Ambient si Kaufland Bistrita, plus multe alte lucrari finalizate in tara.

www.edilconcept.ro/proiecte2_gal.html

GTC Romania este subsidiara Globe Trade Centre SA. Grupul activeză încă din anul 1994 și este reprezentat în nouă țari central-est europene: Polonia, Ungaria, Cehia, Romania, Serbia, Croația, Bulgaria, Slovacia și Ucraina. Din aprilie 2000, GTC este listat la bursa din Varșovia și activează pe piața imobiliară din București încă din 1999. GTC România a realizat trei dintre cele mai importante centre de afaceri din București, din ultimii 5 ani: Europe House, America House și City Gate. City Gate, clădirea de birouri a GTC România din centrul Bucureștiului, a câștigat 2 premii pentru calitate acordate de CEE Real Estate la categoria „Proiecte”. Acest proiect a fost distins cu premiul pentru cea mai bună clădire de birouri a anului (CEE Real Estate Office Development of the Year) și cu cea mai bună clădire a anului (CEE Real Estate Building of the Year). City Gate dispune de o suprafață de peste 44.000 mp, oferind un spațiu modern unor chiriași renumiți precum: Rompetrol, Microsoft, Millennium Bank, Hoffmann–La Roche și Romtelecom. În portofoliul proiectelor rezidențiale dezvoltate de GTC România până în acest moment se numără Rose Garden (Complexul rezidențial Colentina) și Felicity, ambele în București. In 2004, 2005, 2007 si 2009 GTC a fost declarat cel mai bun dezvoltator din Europa Centrala si de Est, in cadrul CEE Real Estate Quality Awards si Europaproperty SEE Real Estate Awards, dovada a calitatii proiectelor desfasurate.

Mall-uri apartinand companiei israeliene Global Trade Center:

 1. Galeria Kazimierz (Poland)
 2. Galeria Mokotów (Poland)
 3. Galeria Jurajska (Poland)
 4. Avenue Mall (Croatia)
 5. Avenue Mall 2 (Croatia)
 6. Galerie Harfa Praga (Czech Republic)
 7. Galleria Buzău (Romania)
 8. Galleria Piatra Neamţ (Romania)
 9. Galleria Suceava (Romania)
 10. Galleria Arad (Romania)
 11. Galleria Stara Zagora (Bulgaria)
 12. Galleria Burgas (Bulgaria)
 • Galleria Mall Bistrita
 • Supermarket
 • Multiplex Cinema
 • Magazine de haine
 • Magazine de electrocasnice
 • 7-8 magazine de fast-food
 • Cafenele si restaurante
 • 850 locuri de parcare la subsolul cladirii

UPDATE: 20 oct.2009 Capital.ro scrie pe portalul online ca oficialii companiei, pregatesc ca în 2010 sa inaugureze alte două centre comerciale, la Arad şi la Bistriţa. “ Vom continua seria investiţiilor în oraşele cu o populaţie de peste 75.000 locuitori, în condiţiile în care stadiul de dezvoltare al retailului în aceste oraşe şi puterea de cumpărare a locuitorilor justifică apariţia unui format complex de centru comercial, aducând beneficii tuturor părţilor implicate ”, a declarat Shimon Galon, CEO GTC România.

UPDATE: 18 noiembrie 2009 Operatorul de cinematografe Cinema City International va deschide trei multiplexuri in proiectele comerciale din Arad, Bistrita si Galati ale companiei de dezvoltare imobiliara Globe Trade Center (GTC), a anuntat operatorul listat la Bursa de la Varsovia. Cinema City a mai deschis doua multiplexuri in proiectele GTC din Varsovia si Cracovia si va mai inaugura in cel mult trei ani de zile alte trei centre multiplex in Bulgaria, in Romania, situat in Bucuresti si inca unul in Polonia. „Bulgaria si Romania sunt principalele tinte de dezvoltare teritoriala a Cinema City, iar aceste proiecte noi vor contribui cu siguranta la extindere”, a declarat Moshe Greidinger, CEO al Cinema City. Compania va mai opera un multiplex si in centrul comercial Iulius Mall din Cluj-Napoca, precum si in proiectul Gold Plaza din Baia Mare, unde a inchiriat un spatiu de 2.300 de metri patrati pentru opt sali de cinema. Compania este activa pe pietele din Cehia, Polonia, Ungaria, Bulgaria si Romania prin brandurile Cinema City si IMAX, tari in care administreaza 61 de multimplexuri cu 508 sali de cinema. Firma a inregistrat venituri de 80,3 milioane de euro in primul trimestru al acestui an. (zf)

UPDATE: 02 mart.2010 GTC a fost unul dintre dezvoltatorii imobiliari cu cea mai agresiva expansiune anuntata pentru segmentul centrelor comerciale, unde intentiona sa realizeze 20 de proiecte, dar planurile au fost treptat ajustate. Compania a finalizat trei proiecte pana in prezent, in Buzau, Suceava si Piatra-Neamt, iar pana in 2012 ar mai trebui finalizate inca trei, in Arad, Galati si Bistrita, in urma unor investitii cumulate de circa 180 de milioane de euro. „La Arad avem si finantare, de la BERD si Raiffeisen, iar finalizarea proiectului era programata pentru luna noiembrie a acestui an, dar a fost amanata pentru 2011, proiectul fiind preinchiriat 40%. In Bistrita avem autorizatie de construire si am inceput licitatia pentru a gasi constructorul, in timp ce la Galati suntem inca la procesul de autorizare”, a precizat Galon. Managerul spune ca ar trebui sa stea jos, sa numere loturile de teren pe care compania pe care o conduce le detine in Romania, deoarece nu stie numarul exact, desi in ultimul an nu a mai facut nicio achizitie. „N-am vandut niciun teren. Toate investitiile sunt facute integral din fonduri proprii, astfel ca nu ne preseaza nimeni. Cand se va intoarce piata, vom incepe sa dezvoltam pe ele. De cumparat, ultimul teren l-am cumparat in urma cu un an, o parcela pe care am lipit-o unui lot pe care il aveam deja. Am putea cumpara si alte terenuri, dar in zone care sa nu ridice niciun fel de intrebare”, spune Galon. Semnele de intrebare in piata imobiliara sunt insa deocamdata destul de multe, dar dezvoltatorii care nu au tras inca obloanele ar putea prinde un nou val de crestere, chiar daca „tunurile” din perioada 2005-2008 nu se vor mai intoarce. (ZF)

UPDATE: 24 mart.2010 Dezvoltatorul israelian Aura Investments a vândut către Globe Trade Centre (GTC), parte a grupului Kardan, 37% din acţiunile deţinute la centrele comerciale din România dezvoltate în joint-venture cu GTC, în schimbul ştergerii unor datorii de 13,6 milioane euro, potrivit unui anunţ transmis de Aura bursei din Tel Aviv, dat publicitatii de Capital.ro. Potrivit acordului dintre cele două companii israeliene, participaţia Aura la joint-venture-ul NCC, înregistrat în Olanda, care deţine mai multe mall-uri în România, scade de la 50% la 13% din acţiuni. Aura dezvoltă în parteneriat cu GTC o reţea de şase centre comerciale în România, sub brandul Galleria, din care trei au fost deja deschise, la Suceava, Buzău şi Piatra Neamţ. Celelalte trei vor fi dezvoltate la Arad, Bistriţa şi Galaţi.

Cum poate costa o camasa in Romania de doua ori mai mult ca in New York?

UPDATE: 24 februarie 2010 Shimon Galon, directorul dezvoltatorului imobiliar GTC, care detine trei malluri in Romania sub brandul Galleria, in orasele Suceava, Buzau si Piatra Neamt, spune ca din piata de retail lipseste la ora actuala tocmai cumparatorul, „femeia cu zambetul pe buze cu plasele in mana”, iar pentru acest lucru principalii vinovati sunt „la Cotroceni sau Casa Alba” sau in randul comerciantilor. „Intr-unul dintre mallurile noastre aducem 140.000 de oameni lunar. Organizam evenimente, astfel ca fiecare locuitor trece o data si jumatate prin mall. Cu toate acestea, magazinele o duc foarte prost. Marea provocare este sa ii facem pe oameni sa cumpere, daca au bani, dar asta este in primul rand responsabilitatea retailerilor. Cum este posibil ca pretul unei camasi in Bucuresti sa fie de doua ori mai mare decat in New York, pentru aceeasi camasa, aceeasi firma? Nu sunt retailer, nu stiu cat costa sa o produci, dar ceva nu e in regula”, a declarat Galon in cadrul unui semninar pe teme de retail. (ZF)

UPDATE: 09 iunie 2010 GTC Galleria Mall construieste in Bulgaria in acest an si mai putin in Romania scrie astazi Dailybusiness.ro. Desi avea cateva noi proiecte la Bistrita, Arad si Galati,  GTC isi muta noile proiecte in Bulgaria, cel putin pana in 2012. Dezvoltatorul imobiliar GTC (Globe Trade Center) are in plan sa investeasca pe piata din Bulgaria 350 mil. euro in constructia a 3 centre comerciale. Unul din cele 3 mall-uri numite Galeria va fi amplasat in Stara Zagora si se va deschide in cel de-al treilea trimestru din acest an, cu 50% din spatiu inchiriat. Mall-ul va fi primul din tara care va avea magazinele retailerului spaniol Inditex (Zara, Bershka, Stradivarius si Pull&Bear).

UPDATE: 20 august 2010 Conform ultimelor declaratii facute de reprezentantii GTC, constuctia Galleria Mall Bistrita va fi data in folosinta pe la finele anului 2012.

UPDATE: 08 noiembrie 2010 Shimon Galon, seful dezvoltatorului imobiliar GTC Romania, intr-un interviu acordat pentru wall-street.ro a declarat ca pana in acest moment GTC detine trei mall-uri sub brandul Galleria, la Suceava, Piatra Neamt si Buzau, care, potrivit lui Galon, nu au pierdut chiriasi de la deschidere. Compania va mai dezvolta la Arad inca un proiect inchiriat in proportie de peste 53%. Printre chiriasi se numara Cora, H&M, Pure Fitness, Takko, Reserved, Leonardo, House of Art, Tina R, Fox, Centrofarm. GTC a desemnat recent compania insraeliana Denya Cebus contractor general al constructiei, iar mall-ul va fi gata in a doua parte a anului viitor. Pana in anul 2012, intentionam sa ajungem al un numar de sapte mall-uri Galleria in principalele orase ale tarii. La inceputul anului viitor (2011) vom inaugura unitatea de la Arad, care este in curs de finalizare, iar celelalte unitati vor fi deschise la Galati, Bistrita si Bucuresti, pana in anul 2012. Potrivit directorului executiv al GTC, pentru centrul comercial din Bistrita se va aloca aproximativ 40 milioane euro, scrie banisiafaceri.ro

UPDATE: 20 mai 2011 Globe Trade Center (GTC) anunta asocierea cu Ana Group, detinut de omul de afaceri George Copos, in vederea dezvoltarii unui turn de birouri in Bucuresti, cu o suprafata de circa 30.000 de metri patrati si a carei finalizare este stabilita pentru inceputul anului 2013, informeaza Mediafax. Ana Tower va avea circa 30.000 de metri pătraţi, structuraţi în 24 de etaje. Imobilul este al cincea proiect de birouri dezvoltat de GTC în Bucureşti, după Europe House, America House, City Gate South şi City Gate North. Pe zona retail, GTC are in plan ca in urmatorii 2 ani sa continue constrictiile la proiectele mai vechi pentru Centele Comerciale Galleria din Galati si Bistrita. BERD şi GTC au semnat, în anul 2007, un contract de finanţare în valoare de 80 milioane euro a proiectelor de centre comerciale dezvoltate sub brandul Galleria de către GTC şi Aura Investments. Reţeaua dezvoltată de cei doi parteneri numără şase centre comerciale, din care trei au fost deja deschise, la Suceava, Buzău şi Piatra Neamţ. Celelalte trei vor fi dezvoltate la  Arad, Bistriţa şi  Galaţi. Compania estimează că va mai încheia în acest an 2-3 contracte importante pe segmentul comercial şi rezidenţial, dar a decis să nu se implice deocamdată în lucrări pe segmentul infrastructurii. În luna martie a acestui an, Aura Investments a vândut către GTC 37% din acţiunile deţinute la centrele comerciale din România, în schimbul ştergerii unor datorii de 13,6 milioane euro. În prezent Aura mai deţine 15% din afacere.

UPDATE: 05 iunie 2011 Siteul dedicat afacerilor imobiliare Imopedia ne anunta ca printre brandurile care au mai semnat contracte de închiriere în Galleria Arad se numără Reserved, House of Art, Leonardo, Sprider şi Cinema City. În prezent, centrul comercial care se află pe principala arteră a oraşului, Str. Aurel Vlaicu, este închiriat în proporţie de 60%, iar GTC se află în negocieri cu alte companii care doresc să deschidă magazine aici. Galleria Arad, care a necesitat o investiţie de 70 de milioane de euro, va fi inaugurată la finalul lui 2011, când suprafaţa închiriabilă va fi de aproximativ 33.000 mp. Acest proiect a fost finanţat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. GTC Romania a intrat pe piaţa de retail în parteneriat cu Aura Investments pentru a dezvolta lanţul internaţional de centre comerciale „Galleria”. GTC deţine 85% din acţiunile mall-ului din Arad, în timp ce Aura Investments controlează restul de 15%. Brandul „Galleria” este numele sub care GTC dezvoltă centre comerciale şi locuri pentru petrecerea timpului liber în Europa Centrală şi de Est, şi acum şi în România şi Bulgaria. În afară de mall-ul din Arad, GTC Romania mai deţine încă trei centre comerciale în Buzău, Suceava şi Piatra Neamţ. În plus, până la anul compania intenţionează să înceapă construirea unui nou mall în Galaţi, iar proiectul din Bistrita e probabil sa fie deschis la finele lui 2012 sau primul trimestru din 2013.

UPDATE: 07 semptembrie 2011 Dezvoltatorii imobiliari au anunţat că vor construi malluri­ în oraşe precum Slatina, Bistriţa, Hunedoara, Botoşani, Huşi sau Târgovişte încă de dinainte de începerea crizei; unele au fost deja începute şi se apropie de finalizare. În partea a doua a acestui an se vor inaugura şase proiecte noi, care însumează 170.000 mp. Oferta anului viitor include deschiderea câtorva extensii, parcuri de retail şi centre comerciale noi. Sutele de hectare de teren achiziţionate de investitorii imobiliari înainte de criză sunt incluse periodic în rapoartele financiare ale companiilor sub forma unor proiecte viitoare. Cu toate acestea, în ultimii doi ani, aceste planuri nu s-au concretizat, singurele modificări fiind aduse datei de livrare a proiectelor. Centura de siguranţă a unui centru comercial o reprezintă hipermarketul. Agresiunea cu care lanţurile internaţionale de hipermarketuri şi-au anunţat expansiunea în România este o garanţie în plus pentru dezvoltatorii de malluri. ” Am semnat deja contract cu cei de la Cora pentru centrul comercial de la Galaţi şi vom începe lucrările la sfârşitul acestui an. Galleria Galaţi va fi inaugurat în 2012, după care ne vom gândi şi la Bistriţa, dar încă nu pot avansa o dată pentru acest proiect „, au declarat recent reprezentatii Globe Trade Center. Lanţul Galleria va ajunge la patru centre comerciale odată cu inaugurarea mallului din Arad, în octombrie 2011, restul fiind amplasate în Suceava, Buzău şi Piatra-Neamţ. Printre chiriaşii mall-ului se numără hipermarketul Cora, Flanco, Cinema City, Inditex Group, Pure Fitness, Go Sport şi Peeraj Group. Alte magazine ce vor fi deschise in noul centru comercial sunt Sprider Stores, Sephora, Fox, Levi’s, Kenvelo, Zoo Mania, Daiso Japan, Optinova, Eponge, Calibro, Diverta, Noriel Toys, Leonardo, Jacobs Café, Tina R, Skiny, Gatta, Mondex si Mexton. (Flux Imobiliar)

UPDATE: 06 octombrie 2011 GTC vrea sa investeasca 230 mil. in 3 mall-uri Galleria Bucuresti, Galati si Bistrita. Dezvoltatorul GTC, care a inaugurat joi centrul comercial Galleria Arad, are in plan sa dezvolte inca trei centre comerciale in orasele Bucuresti, Galati si Bistrita. Investitiile in viitoarele mall-uri ar putea ajunge la 230 milioane de euro. Pana in prezent, pe piata locala GTC a deschis trei centre comerciale Galleria, in orasele Buzau, Suceava, Piatra Neamt si, cel mai recent, in Arad. Cel mai profitabil dintre mall-urile Galleria este cel din Piatra Neamt, in timp ce la polul opus se afla proiectul din Suceava, potrivit oficialilor GTC. In urmatorul an, GTC isi propune sa inceapa lucrarile de constructie la inca un centru comercial, fie in Bucuresti, fie in Galati, unde a incheiat deja un parteneriat cu operatorul de hipermarketuri Cora.  Investitiile in cele trei proiecte ar putea ajunge la 230 de milioane de euro, cea mai mare fiind alocata pentru Bucuresti (100 de milioane de euro), urmata de Galati (70 de milioane de euro) si Bistrita (60 de milioane de euro).  „Dezvoltam pe rand: terminam un mall incpem altul”, spun reprezentantii GTC, adaugand ca nu a fost obtinuta inca nicio finantare, insa se poarta negocieri avansate pentru Galati. Cel mai recent proiect deschis de GTC, mall-ul Galleria Arad, a fost deschis joi, dupa o investitie de 66 de milioane de euro. Printre chiriasii centrului comercial se numara: Cora, Cinema City, Zara, Bershka, Stradivarius, Pull&Bear, Mango si Terranova.  Centrele Galleria din Suceava, Buzau si Piatra Neamt au fost evaluate la sfarsitul primului semestru la 54 milioane de euro, in scadere cu peste 8% fata decembrie 2010. (WallStreet)

UPDATE: 6 octombrie 2011  Mall-ul Galleria şi-a deschis astăzi porţile la Arad, în prezenţa ambasadorului Belgiei în România. Excelenţa sa a tăiat panglica la hypermarket-ul Cora, alături de Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. Potrivit oficialilor de la Galleria, noul mall din Arad are deja aproape toate spaţiile închiriate. Acesta este al patrulea mall Galleria din România, urmând ca în viitorul apropiat să mai deschidă încă două (Galati si Bistrita). 100 de poze de la inaugurarea Galleria Mall Arad care are aproape aceeasi structura de constructie ca urmatorul mall Galleria Bistrita.

UPDATE: 10 noiembrie 2011  Investitie de 60 de milioane de euro in mall Galleria Bistrita. GTC, care are deja patru centre comerciale Galleria, in orasele Buzau, Suceava, Piatra Neamt si Arad se pregateste sa vina si la Bistrita, unde are in plan sa investeasca 60 de milioane de euro.In 2012, GTC va incepe lucrarile de constructie la un centru comercial in Bucuresti sau Galati, urmand ca dupa sa-si indrepte atentia si asupra municipiului Bistrita. Investitiile ar putea ajunge la 230 de milioane de euro pentru cele trei, cea mai mare fiind alocata pentru Bucuresti, 100 de milioane, urmata de Galati, 70 de milioane si Bistrita, 60 de milioane. (wall-street.ro)

UPDATE: 19 noiembrie 2011  Dezvoltatorul GTC, care a inaugurat in oct.2011 centrul comercial Galleria Arad, are in plan sa dezvolte inca trei centre comerciale in orasele Bucuresti, Galati si Bistrita. Investitiile in viitoarele mall-uri ar putea ajunge la 230 milioane de euro. Grupul GTC a incasat in primele noua luni chirii de 97 milioane de euro, in crestere fata de 92 milioane de euro in 2010. Dezvoltatorul este prezent in Romania prin participatii la 24 de firme, care detin sau dezvolta, sub umbrela GTC Romania, inregistrata in Olanda, centre comerciale, rezidentiale sau cladiri de birouri. Compania face parte din grupul Kardan, inregistrat in Olanda. (WallStreet)

UPDATE: 22 martie 2012 Conform unui site mama celui din ro, cel polonez, am aflat din cateva cautari pe net ca proiectul Galleria Bistrita Shoping Mall a fost impins spre realizare in anul 2015. Deocamdata nimeni nu stie absolut nimic concret. Oficialii locali spun ca au incercat sa contacteze firma respectiva insa nu reusesc nici ei sa primeasca date concrete. Povestea mall-ului in orasul nostru ramane in faza de stand-by, toata lumea asteptand ca economia tarii sa isi revina, ceea ce poate insemna 2015 sau de ce nu 2025. Iata si site-ul unde am observat pentru prima data un ultimii 4 ani ca anul a fost schimbat brusc in urma cu cateva zile din 2012 in 2015 ca an de finalizare a constructiei de la Bistrita. Pe acest site oficial apar urmatoarele: Galleria Bistrita – Planned in 2015. (gtc.com)

UPDATE 25 aprilie 2012  GTC a prelungit autorizatia pentru constructia Mall-ului Galleria de pe Calea Moldovei din Bistrita, scrie CityNews Bistrita. Reprezentanţii Globe Trade Centre s-au prezentat la Primăria Bistriţa, aproape de termenul limită, pentru a solicita prelungirea autorizaţiei de construire a Mall-ului de pe Calea Moldovei, care ar urma să fie construit în apropiere de Kaufland 2. Viceprimarul municipiului Bistriţa, George Avram, spune că dacă cei de la GTC au solicitat această prelungire, cealaltă firmă care şi-a exprimat disponibilitatea de a construi un centru comercial, în zona Pieţei din Calea Moldovei, nu au mai făcut niciun pas după ce au demolat construcţiile UCTA. Criza financiară a stricat planurile de afaceri ale GTC, care conservă proiectele puse pe hârtie, în speranţa unor vremuri mai bune. Mall-ul „Galleria Bistriţa” ar urma să fie construit în zona fostelor sere de pe Calea Moldovei, pe o suprafaţă de 32 de mii de metri pătraţi.

UPDATE: 14 mai 2012  Veniturile GTC au crescut cu 40% in T1. Veniturile grupului Globe Trade Centers (GTC) in Romania si Bulgaria au urcat cu 41% in primul trimestru fata de aceeasi perioada din 2011, la 5,5 milioane euro, cea mai mare parte a incasarilor fiind realizate pe piata romaneasca, prin cele patru mall-uri Galleria si complexul de birouri City Gate. GTC detine in prezent in Romania patru mall-uri sub brandul Galleria, la Arad, Suceava, Piatra Neamt si Buzau, cu o suprafata totala de 69.500 metri patrati. Rata medie de ocupare a acestora este de 87%, iar nivelul mediu al chiriei se situeaza la 9 euro/mp/luna. Centrele comerciale erau estimate in martie la 84 milioane de euro. Compania mai detine complexul City Gate, GTC are, de asemenea, o serie de terenuri in Bucuresti iar pe segmentul de birouri, GTC a construit imobilele Europe House si America House, ambele vandute. (WallStreet.ro)

UPDATE: 18 mai 2012  Situaţia de pe piaţa imobiliară românească este mai gravă decât pare, retailul şi rezidenţialul sunt afectate de lipsa cumpărătorilor, iar pe segmentul de birouri „se învârt” aceleaşi companii dintr-o clădire în alta, fără să apară chiriaşi noi, a declarat Shimon Galon, şeful dezvoltatorului GTC. „În retail, în oraşele secundare, vânzările sunt de 10 euro pe coş, în supermarketuri sau hipermarketuri. Oamenii nu cumpără, cumpărătorii nu vin în centrele comerciale. GTC deţine în România atât proiecte rezidenţiale şi birouri, în Bucureşti, cât şi centre comerciale la Arad, Suceava, Piatra Neamţ, Buzău si avea in plan sa construiasca alte centre comerciale Galleria in Galati, Bucuresti si Bistrita insa deocamdata proiectele sunt in faza de asteptare ca piata sa isi revina. Acest an merge prost, vindem cam 3-4 locuinţe pe lună, ceea ce nu e bine. Oamenii nu au încredere în viitorul lor din cauza instabilităţilor politice şi economice, iar pe mall-uri cel mai greu merge mall-ul din Suceava”, a adăugat Galon. Tot el crede ca: „situaţia nu se va îmbunătăţi dacă autorităţile nu vor lua măsuri de stimulare a consumului. Fără o schimbare dramatică în economie nu vor fi bani pentru a cumpăra case, mâncare sau maşini. Va dura mult timp pentru acest lucru. Pe de altă parte criza a curăţat piaţa de neprofesionişti, dar gata, s-a terminat cu asta, acum trebuie să începem să dezvoltăm. Pentru a dezvolta însă ai nevoie de bani în buzunar pentru că băncile nu vor să finanţeze proiecte imobiliare”, a precizat Galon. (bursa.ro)

UPDATE: 02 august 2012  Din zona investitorului GTC Romania vin foarte greu informatii legate de viitorul mall Galleria Bistrita. Nimeni nu stie cand vor incepe lucrarile la aceasta constructie iar site-urile oficiale dau de multe ori update-uri contradictorii. Asa se face ca in martie anul acesta pe site-ul mama al celor din Polonia aparea o informatie legata de o inaugurare a Galleria Mall Bistrita ce va avea loc in 2015 (informatie care in urma cu doua zile a disparut) iar pe site-ul romanesc se facea referire la anul 2012. Acum, ramane sa asteptam momentul cand cineva oficial va face si o declaratie cu privire la investitia de la Bistrita. Cert e ca suntem la jumatatea lui 2012 si nu vad cum ar fi posibila o inaugurare pana pe finalul acestui an.

UPDATE: 17 august 2012  Dezvoltatorul GTC care avea in plan deschiderea unui mall Galleria pana la finele anului acesta si la Bistrita a mai pierdut inca 19 milioane de euro in primele 6 luni ale acestui an. Portofoliul din Romania al dezvoltatorului imobiliar israelian GTC a fost reevaluat in scadere cu 19 milioane euro in prima jumatate a anului, la 241 milioane euro, din cauza performantelor reduse ale proiectelor de retail, iar compania vrea sa vanda un teren in Galati cu 4,2 milioane euro. Cele patru mall-uri din Romania erau evaluate la 84 de milioane de euro la sfarsitul anului, iar valoarea acestora s-a diminuat in sase luni cu 12 milioane de euro, la 72 milioane de euro. Mall-urile totalizeaza 69.000 metri patrati, cu o rata de ocupare de 89%. Chiria medie practicata in cazul centrelor comerciale este de 8 euro pe metru patrat pe luna. Reprezentantii companiei mentioneaza intr-un raport ca nu se poate asigura profitabilitatea proiectelor de retail din Bulgaria (Stara Zagora) si Romania (Arad, Piatra Neamt, Buzau si Suceava) din cauza gradului redus de ocupare si a nivelului redus al chiriei. Grupul nu poate sa excluda nici ca nu va lua in calcul suspendarea temporara sau anularea unor proiecte care nu au justificare din punct de vedere comercial. Mai mult, reprezentantii GTC spun ca si alte proiecte ar putea incepe sa genereze pierderi in viitor. (Wallstreet)

GTC ISI OPRESTE EXTINDEREA PE ZONA DE MALL-URI

PROIECTUL GALLERIA MALL BISTRITA RAMANE MOMENTAN IN AER

UPDATE: 25 august 2012 Se pare ca proiectul Galleria Bistrita pare sa fie un vis din ce in ce mai indepartat. In urma cu cateva zile a disparut de pe site cateva informatii cu privire la viitoarea constructie cat si anul de inaugurare a centrului comercial (2012) investitorul multumindu-se a ne anunta ca livrarea va fi decalata, nu se stie din pacate exact anul cand bistritenii vor beneficia de mall-ul celor de la GTC. Pe site a disparut de cateva zile anuntul de livrare in 2012 fiind inlocuit cu „SE VA ANUNTA„. De aici tragem urmatoarea concluzie: Bistrita nu va avea niciun mall in 2012 iar alte proiecte pe segmentul mall-urilor nu se prea arata pana dupa anul 2015 !

UPDATE: 07 septembrie 2012  Proiectele Galleria Mall sunt din ce in ce mai neprofitabile. Dezvoltatorul celor patru mall-uri Galleria din orasele Arad, Piatra Neamt, Buzau si Suceava nu exclude varianta ca unele dintre acestea sa fie inchise, fie si temporar, daca vor continua sa fie neprofitabile. Un raport al proprietarului GTC indica faptul ca Grupul nu poate asigura profitabilitatea unor proiecte, printre care sunt amintite si mall-urile din cele patru orase. Globe Trade Center spune ca nu poate atrage noi chiriasi si nici sa creasca nivelul chiriei, din cauza conditiilor economice. Daca mall-uri precum cel din Arad s-ar putea sa stea mai bine in privinta chiriasilor, alte mall-uri, precum cel din Suceava, au avut inca din anii trecuti rezultate slabe. „Daca aceasta cerere continua sa scada, Grupul ar putea fi nevoit sa vanda sau sa inchirieze proiectele in pierdere sau s-ar putea sa nu poata sa vanda sau sa inchirieze proiectele chiar deloc”, mai indica raportul GTC. Cu atat mai improbabila este considerata acum constructia unor astfel de proiecte in viitorul apropiat (precum proiectele Galleria Bistrita si Galati) care nu ar face decat sa adanceasca pierderile pe acest segment. Mai mult decat atat, GTC vrea chiar sa vanda terenul de 32.000 metri patrati din Galati unde isi propusese sa ridice un alt mall Galleria. Terenul este evaluat la 4,244 milioane de euro. (Finantistii)

UPDATE: 02 noiembrie 2012  Dezvoltatorul GTC care avea in plan deschiderea unui centru comercial Galleria si la Bistrita isi vinde mall-urile Galleria din Buzau, Piatra Neamt si Suceava. Tranzactie de 6-7 mil. euro. GTC vinde mallurile Galleria din Buzau, Piatra Neamt si Suceava, ajungand la o intelegere cu un investitor privat pentru achizitia celor trei active, cu o suprafata totala de peste 30.000 mp. „GTC a decis sa se focuseze pe dezvoltarile de centre comerciale de dimensiuni mari, care urmare a schimbari conditiilor de piata, a costurilor operationale mari pentru activele de mici dimensiuni si a mixului de chiriasi diferit care duce la o lipsa a sinergiilor cu active de retail mai mari”, a spus intr-un anunt Alain Ickovics, presedinte al boardului companiei. Cumparatorul celor 3 centre comerciale este un investitor privat international, iar tranzactia este in prezent in curs de due dilligence si aprobare. Oficialii GTC se asteapta ca tranzactia sa fie incheiata pana la finalul primului trimestru din 2013. Pe langa cele trei malluri care se vand, GTC detine si Galleria Arad. Vanzarea va imbunatati bilantul financiar al companiei, avand in vedere ca anual generau pierderi de 3-4 mil. euro. Tranzactia va duce si la o pierdere de 19 mil. euro in reevaluarea portofoliului companiei. Potrivit Mediafax, valoarea tranzactiei este estimata la 6-7 mil. euro. Primul mall sub brandul Galleria a fost deschis la Buzau, in septembrie 2008, investitie de circa 20 milioane de euro, iar cateva luni mai tarziu, in primavara anului 2009 a fost inaugurat si Galleria Suceava, in urma unei investitii de 25 de milioane de euro. Galleria Piatra Neamt a fost deschis la inceputul lunii septembrie 2009. Investitia a fost de 20 de milioane de euro. (Wallstreet)

Cum arata celelalte mall-uri Galleria si ce magazine se gasesc in centrele comerciale apartinand GTC puteti vedea accesand urmatoarele link-uri: Galleria Mall Buzau, Galleria Mall Suceava, Galleria Mall Piatra Neamt.

GTC ISI VINDE SI TERENUL UNDE URMA SA CONSTRUIASCA MALL-UL GALLERIA GALATI

UPDATE: 22 ianuarie 2013 GTC a vandut un teren de 3,2 ha in Galati companiei Dedeman, a anuntat The Advisers / Knight Frank, compania care a intermediat tranzactia. Tranzactia a fost incheiata in decembrie. Terenul tranzactionat, cu destinatie comerciala, apartinea dezvoltatorului GTC si initial avea ca scop dezvoltarea unui alt proiect de retail. In luna decembrie a anului trecut au avut loc ultimele etape ale procesului de vanzare-cumparare dintre cele doua parti. GTC a anuntat in toamna ca vrea sa vanda terenul de 32.000 mp din Galati, pe care intentiona sa dezvolte tot un centru comercial Galleria, dupa ce anterior a anuntat vanzarea mallurilor din Piatra Neamt, Suceava si Buzau. Aceasta este cea de-a doua tranzactie de terenuri pentru Dedeman in care este implicata compania The Advisers/Knight Frank, prima fiind incheiata in 2011 pentru un teren in Drobeta Turnu Severin. Deocamdata proiectul mall-ului Galleria Bistrita ramane si la inceputul lui 2013 in faza de stand-by! (Wallstreet)

UPDATE: 29 ianuarei 2013 A picat tranzacţia GTC pentru mallurile Galleria. Mallul de la Bistrita inca in faza de stand-by. Tranzacţia prin care dezvoltatorul GTC vindea trei dintre cele patru malluri din reţeaua Galleria din România a fost blocată. GTC va păstra, astfel, mallurile Galleria Suceava, Buzău şi Piatra-Neamţ, cel puţin pentru moment. Cele trei malluri care ar fi trebuit vândute aau între 10.000 mp şi 14.000 mp suprafaţă închiriabilă, iar GTC le-a scos la vânzare din cauza costurilor ridicate de operare. În urma afacerii, GTC ar fi urmat să încaseze 6-7 milioane de euro, după ce investise circa 60 de milioane de euro, pierderea asumată din reevaluare ridicându-se la 19 milioane de euro. Compania susţine faptul că se va concentra pe proicte de dimensiuni mari, pentru că cele mici sunt ineficiente. În reţeaua de malluri Galleria ar mai trebui să apară într-un viitor neprecizat şi GALLERIA BISTRITA (26.000 mp), Galaţi (28.500 mp) şi Bucureşti (54.000 mp). Compania a dezvoltat în România şi imobilele de birouri Europe House şi America House (ambele vândute) şi City Gate, deţinut în parteneriat cu fondul de investiţii Bluehouse şi lucrează în prezent la un alt imobil office de 33.000 mp, denumit Ana Tower şi realizat în parteneriat cu omul de afaceri George Copos. Portofoliul total autohton al GTC era, la jumătatea anului, de circa 240 de milioane de euro. (Business Cover)

Mall-urile Galleria GTC, din ce in ce mai neprofitabile

Evaluare la patru malluri din ţară: 540 de euro/metrul pătrat închiriabil, cât un metru pătrat de garsonieră în Ferentari. Patru malluri din ţară, cu o suprafaţă închiriabilă cumulată de aproape 70.000 de metri pătraţi, au fost evaluate la 38 de milioane de euro, în scădere cu 63% faţă de anul precedent, potrivit raportului financiar al grupului israelian GTC, care deţine la nivel local reţeaua Galleria. Potrivit acestei evaluări, metrul pătrat închiriabil în proiectele Galleria din Arad, Buzău, Piatra Neamţ şi Suceava a fost evaluat la o medie de circa 540 de euro, echivalentul unui metru pătrat de garsonieră sau apartament în cartierul bucureştean Ferentari, cel mai slab cotat din Capitală.

Proiectul Galleria din Arad poate fi considerat cel mai performant din portofoliul companiei, în condiţiile în care la o suprafaţă închiriabilă de 32.500 de metri pătraţi a fost evaluat la 31,3 milioane de euro, aproape 1.000 de euro/metrul pătrat închiriabil. Chiriile medii în cadrul proiectului sunt de 4 euro/metrul pătrat lunar, iar gradul de ocupare este de 97%, potrivit datelor GTC. Celelalte trei malluri, situate în Buzău, Piatra Neamţ şi Suceava au fost evaluate la 7 mil. euro şi au fost încadrate într-o categorie de proiecte propuse spre vânzare. Suma creditelor rămase de rambursat pentru cele trei proiecte este de 27 mil. euro, astfel că valoarea netă a acestor active este de minus 20 mil. euro. “Suprafaţa comercială netă din România se ridică la 32.500 mp închiriabili. Gradul de ocupare este la nivelul de 97% (date valabile pentru proiectul din Arad – n.red.). Valoarea spaţiilor comerciale deţinute în România se ridică la 31,3 mil. euro, comparativ cu un nivel de 84,4 mil. euro în 2011, situaţie rezultată din reclasificarea a trei malluri (Galleria Buzău, Galleria Piatra Neamţ şi Galleria Suceava) în categoria activelor propuse spre vânzare în cel de-al treilea trimestru din 2012 şi din devalorizarea proiectului Galleria Arad, ca urmare a deteriorării condiţiilor economice din România”, afirmă reprezentanţii GTC, companie care s-a remarcat pe piaţa locală în primul rând prin dezvoltarea unor proiecte de birouri ca Europe House, America House şi City Gate. (zf.ro)

UPDATE: 07 martie 2013 Galleria Mall Suceava a ramas cu doar cativa chiriasi. Ajustare drastica a activitatii care se deruleaza intr-unul din mall-urile din Suceava, dupa ce managerii acestui spatiu comercial au renuntat la contractele cu zeci de chiriasi. In prezent, pe baricade au ramas doar 3-4 chiriasi pe o suprafata de 11.000 de metri patrati. Galleria Mall, unul din centrele comerciale existente in municipiul Suceava, a inceput ,,curatenia de primavara”. Conducerea mall-ului a decis sa rezilieze majoritatea contractelor incheiate cu diferite societati. Foarte putine contracte au ramas in picioare, iar majoritatea spatiilor sunt acum scoase la inchiriere. Chief operations Galleria Mall Suceava, Stefan Cremene, a precizat ca au fost reziliate contractele neperformante si ca raman in picioare doar cele in cazul carora chiriasii s-au dovedit de buna credinta si si-au achitat toate obligatiile. Galleria Mall Suceava are o suprafata construita de 15.000 mp si pune la dispozitie o suprafata inchiriabila de aproape 11.000 mp, precum si 270 de locuri de parcare, atat la suprafata, cat si in subteran Galleria Mall Suceava a fost deschisa in urma cu patru ani, iar investitia a fost de 25 de milioane de euro. Dezvoltatorul israelian Globe Trade Center (GTC) mai are spatii similare in Piatra Neamt si Buzau, iar anul trecut a anuntat ca va vinde unui investitor privat international cele trei centre comerciale, care s-au confruntat cu dificultati in ultimii ani din cauza scaderii vanzarilor, valoarea tranzactiei fiind estimata la 6-7 milioane deeuro/mall. (Adevarul Suceava)

Ajustare drastică a activităţii care se derulează într-unul din mall-urile din Suceava, după ce managerii acestui spaţiu comercial au renunţat la contractele cu zeci de chiriaşi. În prezent, pe baricade au rămas doar 3-4 chiriaşi pe o suprafaţă de 11.000 de metri pătraţi. Galleria Mall, unul din centrele comerciale existente în municipiul Suceava, a început „curăţenia de primăvară”. Conducerea mall-ului a decis să rezilieze majoritatea contractelor încheiate cu diferite societăţi. Foarte puţine contracte au rămas în picioare, iar majoritatea spaţiilor sunt acum scoase la închiriere. Chief operations Galleria Mall Suceava, Ştefan Cremene, a precizat că au fost reziliate contractele neperformante şi că rămân în picioare doar cele în cazul cărora chiriaşii s-au dovedit de bună credinţă şi şi-au achitat toate obligaţiile. Galleria Mall Suceava are o suprafaţă construită de 15.000 mp şi pune la dispoziţie o suprafaţă închiriabilă de aproape 11.000 mp, precum şi 270 de locuri de parcare, atât la suprafaţă, cât şi în subteran Galleria Mall Suceava a fost deschisă în urmă cu patru ani, iar investiţia a fost de 25 de milioane de euro. Dezvoltatorul israelian Globe Trade Center (GTC) mai are spaţii similare în Piatra Neamţ şi Buzău, iar anul trecut a anunţat că va vinde unui investitor privat internaţional cele trei centre comerciale, care s-au confruntat cu dificultăţi în ultimii ani din cauza scăderii vânzărilor, valoarea tranzacţiei fiind estimată la 6-7 milioane de euro/mall.Citeste mai mult: adev.ro/mja5v4
Ajustare drastică a activităţii care se derulează într-unul din mall-urile din Suceava, după ce managerii acestui spaţiu comercial au renunţat la contractele cu zeci de chiriaşi. În prezent, pe baricade au rămas doar 3-4 chiriaşi pe o suprafaţă de 11.000 de metri pătraţi. Galleria Mall, unul din centrele comerciale existente în municipiul Suceava, a început „curăţenia de primăvară”. Conducerea mall-ului a decis să rezilieze majoritatea contractelor încheiate cu diferite societăţi. Foarte puţine contracte au rămas în picioare, iar majoritatea spaţiilor sunt acum scoase la închiriere. Chief operations Galleria Mall Suceava, Ştefan Cremene, a precizat că au fost reziliate contractele neperformante şi că rămân în picioare doar cele în cazul cărora chiriaşii s-au dovedit de bună credinţă şi şi-au achitat toate obligaţiile. Galleria Mall Suceava are o suprafaţă construită de 15.000 mp şi pune la dispoziţie o suprafaţă închiriabilă de aproape 11.000 mp, precum şi 270 de locuri de parcare, atât la suprafaţă, cât şi în subteran Galleria Mall Suceava a fost deschisă în urmă cu patru ani, iar investiţia a fost de 25 de milioane de euro. Dezvoltatorul israelian Globe Trade Center (GTC) mai are spaţii similare în Piatra Neamţ şi Buzău, iar anul trecut a anunţat că va vinde unui investitor privat internaţional cele trei centre comerciale, care s-au confruntat cu dificultăţi în ultimii ani din cauza scăderii vânzărilor, valoarea tranzacţiei fiind estimată la 6-7 milioane de euro/mall.Citeste mai mult: adev.ro/mja5v4
Galleria Mall Suceava a rămas cu doar câţiva chiriaşiCiteste mai mult: adev.ro/mja5v4
Galleria Mall Suceava a rămas cu doar câţiva chiriaşiCiteste mai mult: adev.ro/mja5v4
Galleria Mall Suceava a rămas cu doar câţiva chiriaşiCiteste mai mult: adev.ro/mja5v4

UPDATE: 11 martie 2013 Dezvoltatorul cu capital israelian Globe Trade Centre (GTC), care deţine în România un portofoliu imobiliar evaluat la circa 200 mil. euro, are în continuare de furcă cu cele trei malluri din Buzău, Piatra Neamţ şi Suceava, a căror vânzare a eşuat la finalul anului trecut. Cele trei proprietăţi s-au devalorizat puternic până la 7 mil. euro, adică 189 euro/mp.

Efectul crizei imobiliare: Trei malluri româneşti valorează cât două maşini Lamborghini Veneno

„Grupul este în prezent incapabil să atragă noi chiriaşi sau să crească nivelul chiriei din cauza unor factori ce nu pot fi controlaţi, în principal din cauza condiţiilor de piaţă. Nu se pot oferi garanţii că Grupul va putea să lichideze asemenea proiecte în curând sau să restructureze asemenea active pentru a limita pierderile. Nu poate fi exclus ca Grupul să nu mai urmărească lichidarea sau suspendarea temporară a unor asemenea active dacă se justifică comercial; într-un asemenea caz, nu se pot oferi garanţii că urmare a acestor acţiuni Grupul îşi va limita pierderile pe termen scurt. Mai mult, şi alte proiecte ale Grupului ar putea să genereze pierderi în viitor“, se arată în raportul financiar al GTC.

Compania a anunţat, în noiembrie anul trecut, că este în proces de vânzare a mallurilor Galleria Buzău (13.400 mp), Piatra Neamţ (12.800 mp) şi Suceava (10.800 mp), pe care le-a dezvoltat cu un împrumut în valoare de  28,8 mil. euro făcut la BERD şi Raiffeisen Bank. Cumpărătorul care a vizat cele trei proprietăţi a fost canadianul Michael Topolinsky, proprietarul companiei Benevo, care a cumpărat tot anul trecut platforma Vulcanul din Bucureşti. Preţul de vânzare a fost stabilit la circa 6-7 mil. euro, însă la începutul acestui an, GTC a anunţat că tranzacţia a fost anulată.

La finalul lui 2012, valoarea netă a celor trei imobilie era de -20 mil. euro, în condiţiile în care valoarea creditelor se ridică la 27 mil. euro şi valoarea proprietăţilor a fost stabilită la 7 mil. euro. Nici celălalt mall al GTC, Galleria Arad, nu o duce mai bine. Valoare s-a a scăzut la 32 mil. euro şi mai trebuie returnat un credit de 29 mil. euro.

„Suprafaţa netă închiriabilă pe care Grupul o deţine în România este de 32.500 mp. Rata de ocupare este la nivelul de 97%. Valoarea de inventar a spaţiilor de retail din România este de 31,3 mil. euro, comparativ cu 84,4 mil. euro în 2011, ca rezultat al reclasificării celor trei malluri (Galleria Buzău, Galleria Piatra-Neamţ şi Galleria Suceava) drept active scoase la vânzare în trimestrul trei din 2012 şi a devalorizării Galleria Arad, ca urmare a deteriorării condiţiilor economice din România“, se mai specifică în raportul dezvoltatorului.

În acelaşi document se mai precizează că dezvoltarea centrului comercial din Bucureşti, Galleria Bucharest, a fost amânată din cauza întârzierii obţinerii autorizaţiilor de construire. „Dacă Grupul nu va putea finalizat proiectele la timp, ar putea fi nevoit să extindă liniile de finanţare şi nu pot fi date garanţii că băncile care oferă aceste finanţări vor fi de acord cu extinderile“, se detaliază în raportul financiar. Galleria Bucharest ar trebui să fie dezvoltat pe un teren de 12 ha şi este trecut în balanţa GTC cu o valoare de 22 mil. euro. (Capital)

Si la Bistrita urma sa se investeasca 60 de milioane de euro in mall-ul GTC. GTC, care are deja patru centre comerciale Galleria, in orasele Buzau, Suceava, Piatra Neamt si Arad se pregatea prin 2009 sa vina si la Bistrita, unde avea in plan sa investeasca 60 de milioane de euro. GTC a sistat deocamdata lucrarile la mall-ul de la Bistrita pana cand economia isi va reveni. Conform GTC investitiile in noile proiecte ar fi trebui atunci sa ajunga la 230 de milioane de euro pentru cele trei mall-uri noi de la Bucuresti, Galati si Bistrita, cea mai mare fiind alocata pentru Bucuresti, 100 de milioane, urmata de Galati, 70 de milioane si Bistrita, 60 de milioane. Pamantul pe care trebuia construit mall-ul Gallaria Galati a fost vandut anul trecut spre dezvoltatorul pe segmentul brocolaj, Dedeman. Pana la aceasta ora, din cauza conditiilor proaste din economia romaneasca, Galleria Mall Bistrita se afla in stadiul de proiect insa cu foarte multe semne de intrebare daca se va mai face sau nu!

UPDATE: 17 aprilie 2013 GTC – Globe Trade Center Romania se afla pe locul 3 in top 10 investitori imobiliari in Romania. Ocupantul locului trei este unul dintre cei mai vechi dezvoltatori imobiliari străini care activează în România. Israelienii de la Globe Trade Centre (GTC) au realizat primele două clădiri de birouri moderne din Bucureşti – este vorba despre Europe House şi America House, ambele amplasate în Piaţa Victoriei. Din vânzarea celor două imobile, GTC a încasat circa 100 mil. euro. Dezvoltatorul a investit în cele şapte proiecte finalizate, pe care le are acum în portofoliu, un total de 377 mil. euro. Este vorba despre clădirea de birouri City Gate, ansamblurile rezidenţiale Rose Garden şi FeliCity şi centrele comerciale Galleria din Arad, Suceava, Piatra-Neamţ şi Buzău. „În România, reevaluarea proiectelor rezindenţiale, în urma încetinirii vânzărilor şi a scăderii preţurilor de vânzare şi a proiectelor de retail, pe fondul reducerii valorii estimate a chiriilor, a totalizat 41 mil. euro în ultimul trimestru din 2011 şi 120 mil. euro pe tot anul trecut“, se precizează în ultimul raport financiar al GTC. Dezvoltatorul a obţinut, pe parcursul anului trecut, din România şi Bulgaria, venituri totale de 26,5 mil. euro. Pe zona retail GTC are pana in acest moment patru Mall-uri Galleria active (Buzau, Piatra Neamt, Suceava, Arad) si doua (Bistrita plus Bucuresti) proiecte in asteptare. (Imopedia)

UPDATE: 23 aprilie 2013  Reviste Galleria Mall

UPDATE: 10 mai 2013  –  GTC vrea să scape de mall-ul din Suceava. După ce în centrul comercial Galleria Suceava singurul chiriaș rămas este Penny Market, proprietarii mall-ului cautand in acest moment potențiali cumpărători.  Printre foștii chiriași ai complexului se numără companii cunoscute precum: Fox, Mondex, Leonardo, TinaR, Eponge sau House of Art. Toți și-au închis treptat unitățile din mall, cu excepția supermarketului Penny. Complexul este situat la ieșirea din Suceava spre Fălticeni și are o suprafață de aproximativ 12.500 mp. În Suceava mai există două centre comerciale mari Iulius Mall și Suceava Shopping City. Studiile de piață mult prea optimiste și încrederea exagerată a dezvoltatorilor  în sumele trimise acasă de românii din partea de est a țării plecați în străinătate au făcut din Suceava orașul cu cel mai mare număr de spații comerciale moderne pe cap de locuitor. GTC mai deține trei mall-uri în Piatra Neamț, Buzău și Arad. Terenul pe care urma să se construiască Galleria Galați a fost vândut la sfârșitul anului trecut către Dedeman, iar proiectele anunțate la Bistrița și București au rămas în stand-by. (Property Buyer)

UPDATE: 13 mai 2013 – Galleria Mall Suceava, scoasă la vânzare pentru trei milioane de euro. Centrul comercial de la ieşirea din Suceava nu mai are niciun chiriaş în afara Penny Market iar surse din mediul de afaceri susţin că reprezentanţi ai proprietarilor Galleria Mall poartă în aceste zile discuţii cu potenţiali cumpărători din Suceava, sumele avansate fiind cuprinse între două şi trei milioane de euro. Niciun magazin nu mai funcţionază în incinta Galleria Mall Suceava, singurii care fac excepţie de la această tristă regulă şi care se încapăţânează să funcţioneze sunt cei de la Penny Market. Asta probabil pentru că au un contract prea bine făcut şi fiindcă, făcând parte dintr-un lanţ puternic de magazine, aflat în plină expansiune la nivel de ţară, nu îşi permit să renunţe uşor la un magazin situat, altminteri, într-o zonă destul de bună ca potenţial comercial pentru Suceava. Cu toate acestea, mai bine de un hectar de spaţii comerciale zac neutilizate, mare parte din acestea de câteva luni de zile, ultimele fiind închise din jurul datei de 1 Mai. Pentru acestea a şi început căutarea de cumpărători, nu doar de la nivel central, ci şi pe plan local. Discuţiile purtate, în acest zile, au fost însă pentru sume cuprinse între două şi trei milioane de euro, mult sub valoarea investită în 2007 şi 2008 pentru contruirea acestui centru comercial. Deocamdată, nu s-a ajuns la niciun consens, chiar şi suma de trei milioane de euro fiind una destul de mare pentru perspectivele, cel puţin imediate, din mediul de afaceri sucevean.(Obiectiv de Suceava)

UPDATE: 15 mai 2013 – GTC rămâne fără mall în Bucureşti. GTC susţine că nu mai poate construi mallul Galleria Bucureşti după ce în martie a fost adoptată o decizie care nu mai permite utilizarea terenului clasificat ca zonă verde pentru alte scopuri, iar din această cauză compania a pierdut 15,1 milioane euro, două treimi din valoarea proprietăţii. „În data de 12 martie, Camera Deputaţilor din România a aprobat o decizie care prevede că nu mai este posibil să utilizezi pentru alte scopuri orice teren care este clasificat în prezent ca zonă verde. Legea actuală nu permite GTC Group să construiască pe terenul din Bucureşti, unde intenţiona să dezvolte Galleria Bucureşti, fiind clasificat ca zonă verde. Ca rezultat, compania a pierdut 15,2 milioane de euro“, se arată în raportul trimestrial al companiei. Terenul în suprafaţă de 12,3 hectare era evaluat de companie la 22 mi­lioane de euro la finele anului trecut. GTC in­tenţiona să construiască un mall de 54.000 de metri pătraţi, însă nu a reuşit să obţină autorizaţia de construire. Terenul se află în zona Petricani, într-o arie aflată pe traseul proiectului de racordare la autostrada Bucureşti – Ploieşti. Centrul comercial Galleria Arad a fost evaluat la 31 de milioane de euro, la fel ca în decembrie 2012. Mallul are 32.500 de metri pătraţi închiriabili şi o rată de ocupare de 97%. Chiria medie este de 5 euro/metru pătrat/lună. GTC mai deţine în România alte trei centre comerciale, Galleria Piatra-Neamţ, Galleria Suceava şi Galleria Buzău, evaluate la 7 milioane euro, acestea fiind disponibile la vânzare. Dezvoltatorul a obţinut anul trecut venituri totale în România şi Bulgaria de 8,4 milioane de euro, faţă de 6 milioane de euro în perioada similară din 2012. (zf)

UPDATE: 17 mai 2013 – Galleria Mall Bistrita se deschide in 2015? Daca e sa ne luam dupa ultima updatare realizata recent de cei de la GTC Polonia (Planowany w 2015 r. – in traducere din poloneza – Planned in 2015) pe pagina oficiala atunci anul 2015 e dat ca sigur pentru deschiderea oficiala a Galleria Bistrita. Acum raman de vazut cum se misca economia romaneasca si cat va creste puterea de cumparare a bistriteanului. Mai multe amanunte pe GTC Global Look PL.

UPDATE: 02 iulie 2013 Penny Market a inchis de la 1 iulie magazinul de la Galleria Mall Suceava. Declinul unuia dintre marile centre comerciale din Suceava, Galleria Mall, continuă, lovitura finală fiind dată de plecarea celui mai mare chiriaş, ultimul rămas pe baricade.După ce, în primăvară, majoritatea contractelor de închiriere a spaţiilor comerciale au fost reziliate, cu unele excepţii, precum magazinul Penny Market sau 3D Cafe, care între timp s-a şi mutat la Shopping City Suceava, acum Galleria Mall rămâne şi fără cel mai mare chiriaş al său.Odată cu plecarea celui mai mare chiriaş, care era şi una dintre cele mai bune metode de atragere a clienţilor către mall, centrul comercial Galleria nu rămâne decât o clădire imensă şi pustie, în care s-au băgat foarte mulţi bani pentru a o construi, chiar şi preţul terenului fiind foarte piperat în acea zonă. Cu o suprafaţă construită de 15.000 mp, Galleria Mall Suceava punea la dispoziţie o suprafaţă închiriabilă de aproape 11.000 mp, precum şi 270 de locuri de parcare, atât la suprafaţă, cât şi în subteran.Anul trecut, GTC, compania care deţine mall-ul Galleria Suceava, a încercat vânzarea clădirii, la pachet cu alte două mall-uri, din Buzău şi Piatra Neamţ, dar tranzacţia nu a mai fost finalizată. (Monitorul de Suceava)

UPDATE: 05 iulie 2013 Galleria Mall Suceava un pariu riscant pentru Penny Market. Retailerul Galleria Mall a inchis locatia de la Suceava datorita declinului galeriei comerciale. Ramas ultimul chirias al centrului comercial Galleria Mall din Suceava, Rewe a inchis la finalul lunii trecute (30 iunie a.c.) magazinul Penny Market amplasat in aceasta locatie. Cel mai probabil, decizia a fost motivata de declinul centrului comercial care a inceput in primavara acestui an, ca urmare a faptului ca o mare parte din chiriasi au reziliat contractele cu dezvoltatorul. Galleria Mall, o investitie de circa 25 de milioane de euro, a fost inaugurat in 2009 la intrarea in Suceava dinspre Falticeni, avand o suprafata inchiriabila de aproape 11.000 mp. Inainte de inchiderea magazinului din Galleria Mall, Penny Market a extins spatiul de vanzare al unui alt magazin din Suceava, primul deschis in acest oras si amplasat in cartierul Burdujeni. In prezent, retailerul german opereaza in Romania 138 de locatii sub acest brand si 7 magazine XXL Mega Discount. (Modern Buyer)

Centrul comercial Galleria Mall Suceava a fost cumparat de Costica Tudosa, proprietarul Primagra rulmenti.

UPDATE: 23 august 2013  Centrul comercial Galleria Suceava, care stă gol de câteva luni după retragerea ultimilor chiriaşi, a fost vândut în cele din urmă de dezvoltatorul proiectului, GTC România, antreprenorului sucevean Costică Tudosă, proprietarul comerciantului de rulmenţi Primagra. „Cel mai probabil vor face acolo un sediu de firmă. Noi am avut o oportunitate şi am speculat momentul. Nu pot spune că am ieşit în pierdere în urma vânzării. Cifrele vehiculate cu privire la valoarea tranzacţiei (de 1-2 mil. euro n.red.) nu au nicio bază reală. Celelalte două malluri (Galleria Piatra Neamţ şi Buzău) vor rămâne în continuare în portofoliul companiei. În cazul lor am reuşit să le revigorăm activitatea“, a declarat pentru Capital Ştefan Cremene, Chief Operations Manager în cadrul GTC România. Numai Galleria Suceava, în dezvoltarea căruia s-au investit circa 25 mil. euro, înregistra pierderi anuale de 1 mil. euro. La Galleria Buzău, Cremene se aşteaptă să încheie anul cu o pierdere de circa 50.000 de euro, după ce a reuşit să stabilizeze zona de food. Cea mai bună situaţie e la Piatra Neamţ, unde spaţiile au fost ocupate în totalitate, după închirierea unei suprafeţe de 1.200 mp către retailerul de mobilă Casa Rusu şi a încă 1.500 mp către C&A, care va deschide magazinul din toamnă. GTC mai are în portofoliu şi Galleria Arad. Din reţeaua Galleria trebuiau să facă parte şapte centre comercial, însă doar patru au fost dezvoltate.  (Capital)

Raport GTC: Mallurile Galleria din Piatra-Neamţ, Buzău şi Arad nu sunt profitabile

UPDATE 24 august 2013 La începutul acestei luni, dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Center (GTC) a vândut mallul Galleria din Suceava către firma suceveană Primagra, după ce anul trecut a eşuat vânzarea la pachet a participaţiei deţinută în trei centre comerciale (nr. Suceava, Buzău şi Piatra Neamţ). Acum, GTC mai are în funcţiune Galleriile din Arad, Piatra-Neamţ şi Buzău, care generează perderi şi despre care grupul a anunţat în cel mai recent raport financiar că este în imposibilitate de a atrage noi chiriaşi, drept pentru care nu poate asigura profitabilitatea acestor proiecte. „Grupul are în prezent un număr de proiecte care nu sunt profitabile, în principal din cauza ratelor de neocupare şi nivelul chiriilor, inclusiv proiestele Galleria Stara Zagora şi Burgas din Bulgaria, Galleria Piatra Neamţ, Buzău şi Arad din România, dar şi Avenuel Mall Osijek din Croaţia”, se arată în cel mai recent raport financiar al companiei privind rezultatele la sfârşitul lui iunie 2013. În plus, referitor la aceste proiecte, grupul GTC mai arată în raportul financiar că nu poate da nicio asigurare că va putea vinde proiectele într-un timp util sau să restructureze activele pentru a limita pierderile. Nu este exclus faptul că GTC ar putea să nu ia în calcul lichidarea sau suspendarea temporară a acestor proiecte ca fiind justificată comercial; în astfel de cazuri, nu poate exista nicio asigurare că grupul va limita pierderile sale. GTC nu exclude nici posibilitatea de a fi forţat să întrerupă realizarea unor proiecte similare. Mai mult, alte proiecte ale grupului ar putea genera pierderi în viitor, respectiv Galleria Bucuresti si Galleria Bistrita, proiecte care devin din ce in ce mai nesigure. (Economica.net)

GTC a făcut publică valoarea tranzacţiei pentru Galleria Suceava. 800 de euro…

UPDATE: 14 noiembrie 2013  Dezvoltatorul GTC a anunţat, în ultimul raport de piaţă, valoarea tranzacţiei prin care mallul Galleria Suceava a intrat în portofoliul distribuitorului de rulmenţi Primagra. 800 de euro, în condiţiile în care dezvoltarea centrului comercial de 12.500 mp închiriabili a costat 20 de milioane de euro. Cel mai probabil, însă, Primagra a preluat şi datoriile mallului, şi astfel, preţul creşte la câteva milioane de euro. Galleria Suceava e unul dintre mallurile care au eşuat, mai ales că se afla în concurenţă cu alte două centre comerciale mai mari, Iulius Mall şi Suceava Shopping Center, care oricum sunt prea multe pentru oraşul cu sub 100.000 de locuitori. GTC a intrat devreme pe piaţa imobiliară românească şi a marcat câteva succese, precum vânzarea, în 2007, a clădirilor de birouri America House şi Europe House din Piaţa Victoriei cu nişte profituri uriaşe (mai ales în cazul America House, care a făcut un profit brut, la vânzarea către Natixis, de 70-80 milioane de euro). Compania deţine şi jumătate dintr-un proiect extrem de bine văzut, City Gate din Piaţa Presei şi lucrează la un alt imobil în parteneriat cu Ana Holding. Pe piaţa de retail, însă, lucrurile nu merg prea bine, dezvoltatorul a ratat proiectul Galleria Bucureşti (amplasat într-o zonă verde, a cărei funcţionalitate nu mai poate fi schimbată, pe noua legislaţie) şi încearcă demult să vândă Galleria Piatra Neamţ şi Buzău. In anul 2010 dezvoltatorul GTC anunta ca incepe constructia la alte mall-uri in orasele Bistrita si Bucuresti, proiecte care pana in acest moment au fost sistate. (Business Cover)

După 15 ani de activitate, Shimon Galon a demisionat din fruntea GTC „din motive personale”.

UPDATE: 6 martie 2014 Potrivit Ziarului Financiar, după 15 ani de activitate, Shimon Galon a demisionat din fruntea GTC „din motive personale”. „În două-trei săptămâni voi lansa o afacere proprie. Nu am regrete. Nu sunt mulţi oameni în piaţa imobiliară care au făcut ce am făcut eu.“ Shimon Galon, unul dintre cei mai experimentaţi dezvoltatori imobiliari de pe piaţa locală, a plecat de la conducerea companiei GTC România după 15 ani, poziţie din care a coordonat proiecte de birouri, comerciale şi rezidenţiale evaluate la circa 400-500 de milioane de euro. Conducerea GTC România a fost preluată de Danny Bercovich, managing director al GTC Bulgaria, executivul urmând să gestioneze operaţiunile grupului din ambele ţări după ce Shimon Galon a plecat din companie „din motive personale“, potrivit reprezentanţilor GTC.

UPDATE: 21 martie 2014 Vanzarea mallurilor Galleria Buzau si Piatra Neamt pare imposibila pe fondul rezultatelor slabe, arata raportul financiar al GTC. In prezent, grupul are mai multe proiecte care nu sunt profitabile in principal din cauza unui grad mic de ocupare si a unui nivel redus al chiriilor, incluzand Galleria Stara Zagora si Galleria Burgas din Bulgaria, Galleria Piatra Neamt, Galleria Buzau si Galleria Arad in Romania, precum si Avenue Mall Osijek in Croatia. Grupul se afla in imposibilitatea de a atrage noi chiriasi si de a creste nivelul chiriei din cauza unor factori care nu tin de controlul sau, ci din cauza conditiilor pietei. Astfel, nu exista nicio asigurare ca vom putea vinde astfel de proiecte intr-un timp rezonabil sau ca le vom putea restructura pentru a limita pierderile”, se arata in raportul financiar al companiei, relateaza Mediafax. Astfel, centrele Galleria Piatra Neamt si Galleria Buzau au fost reclasificate in portofoliul companiei, din active disponibile la vanzare, in active generatoare de venituri. GTC a incercat anul trecut sa vanda cele doua proprietati, impreuna cu un mall din Suceva, insa a reusit sa gaseasca cumparator doar pentru cel din urma, cedat pentru 800 de euro, in conditiile in care investitia a fost de 25 de milioane de euro. GTC a anuntat in anul trecut ca nu mai poate construi mall-ul Galleria Bucuresti, dupa ce autoritatile au clasificat terenul ca zona verde pentru alte scopuri, astfel ca spatiul nu mai poate fi utilizat pentru dezvoltarea centrului comercial, iar despre proiectul Galleria Bistrita nu se mai vorbeste nimic.  (Wall Street.ro)

UPDATE: 6 aprilie 2014 Mall-urile Galleria nu aduc deloc profit chiar si dupa noua schimbare din conducere. Recent, proprietarii grupului au încercat o ultimă soluţie, şi anume aducerea unui nou manager. La scurt timp după înlocuirea garniturii de conducere a companiei israeliene (Shimon Galon a demisionat, fiind inlocui de Danny Bercovich) Galleria Mall Buzău a ieşit de pe lista de active pe care le aveau de vînzare proprietarii grupului. Astfel, grupul israelian GTC a anunţat că nu poate vinde mall-urile Galleria Buzău şi Piatra Neamţ din cauza rezultatelor financiare slabe, înregistrate pe fondul unor rate ridicate de neocupare şi nivelului redus al chiriilor, astfel că proiectele vor rămîne în portofoliul companiei.

În prezent, echipa de management GTC România este condusă de Danny Bercovich, venit de la GTC Bulgaria, care are misiunea grea de a face ca mall-urile Galleria să revină pe linia de plutire. Un ultim raport financiar al companiei arată destul de clar că Galleria Buzău  se numără printre proiectele care nu sînt profitabile în principal din cauza unui grad mic de ocupare şi a unui nivel redus al chiriilor. În aceeaşi situaţie mai sînt Galleria Piatra Neamţ şi Galleria Arad, precum şi două centre Galleria din Bulgaria şi unul din Croaţia. „Grupul se află în imposibilitatea de a atrage noi chiriaşi şi de a creşte nivelul chiriei din cauza unor factori care nu ţin de controlul său, ci din cauza condiţiilor pieţei. Astfel, nu există nici o asigurare că vom putea vinde astfel de proiecte într-un timp rezonabil sau că le vom putea restructura pentru a limita pierderile”, se arată în raportul financiar al companiei. Din 2012, cînd criza îşi pusese deja amprenta negativă asupra economiei româneşti, GTC a încercat să scape de mall-urile din Piatra Neamţ, Suceava şi Buzău. Pînă acum, doar obiectivul din Suceava a fost vîndut unui om de afaceri local, Costică Tudosă, iar tranzacţia s-a petrecut anul trecut. (Sansa Buzoiana)

Creste consumul: 2014 este cel mai bun an de dupa criza economica din 2008

UPDATE: 3 iunie 2014 GTC Romania: Suntem interesati de dezvoltarea sau achizitia de noi proiecte. Ne orientam mai ales pe zona de birouri.  „Piata imobiliara din Romania trece printr-o etapa pozitiva, existand numeroase posibilitati de investitii. Terenurile au ajuns la un cost mai bun iar cererea din partea companiilor pentru spatii de birouri moderne sau pentru spatii comerciale a revenit la niveluri atractive. Analizam diferite oportunitati de dezvoltare a activitatii GTC Romania, fiind interesati de demararea unor noi proiecte sau chiar de achizitia altora care se afla in faze incipiente de dezvoltare”, a declarat Danny Bercovich, CEO GTC Romania. „Nu toate centrele comerciale inregistreaza rezultatele celor din Bucuresti sau ale marilor poli economici din tara si acest fapt este normal. Exista comunitati si in alte orase si persoane care doresc sa isi faca cumparaturile intr-un centru comercial modern iar noi suntem acolo pentru ei”, a mai afirmat CEO-ul GTC Romania. (WallStreet.ro)

Valoarea mall-urilor GTC a scăzut cu 17%

UPDATE: 26 august 2014  Valoarea mall-urilor Galleria din Arad, Piatra Neamţ şi Buzău, deţinute de dezvoltatorul imobiliar GTC, a scăzut cu 17%, la 29 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al companiei. Pe de altă parte, complexul de birouri City Gate, cel mai important activ al GTC, a pierdut 1% din valoare în ultimele trei luni, fiind evaluat la 156 milioane euro. Reevaluarea în scădere a centrelor comerciale a avut loc ca urmare a reducerii veniturilor actuale şi viitoare din chirii, potrivit raportului financiar al companiei, în care se arată că mall-urile au pierdut 6 milioane euro din valoare. Veniturile din chirii obţinute de GTC în România şi Bulgaria s-au redus la 11,8 milioane de euro, faţă de 12,2 milioane de euro în perioada corespunzătoare a anului trecut. Veniturile totale au crescut însă de la 16,3 milioane de euro la 17,9 milioane de euro, iar pe fondul reducerii cheltuielilor, rezultatul net obţinut de dezvoltatorul imobiliar pe cele două pieţe a urcat de la 6,4 milioane de euro la 6,8 milioane de euro.  Suprafaţa închiriabilă a celor trei centre comerciale însumează 59.000 de metri pătraţi, din care 87% este ocupată, faţă de 89% în luna martie martie. Chiria medie generată de cele trei centre comerciale este de 3,8 euro/mp/lună, iar randamentul investiţional este de 10,9%, conform sursei menţionate. Complexul de birouri City Gate, cu o suprafaţă închiriabilă de 48.000 de metri pătraţi, are o rată de ocupare constantă, de 93%, în timp ce chiria medie pe care o generează proprietatea s-a situat la 19,7 euro/mp/lună. Randamentul investiţional al City Gate este de 7,9%. (Bursa)

UPDATE: 24 octombrie 2014 De cateva zile a disparut de pe pagina oficiala a GTC.com planul de proiect al Galleria Mall Bistrita. Atat la sectiunea Investments cat si la cea de Planned proiectul de la Bistrita a disparut pur si simplu fara un comunicat oficial. In schimb pe pagina GTC.ro pe zona de Retail exista inca acelasi anunt postat inca din 2010 cum ca proiectul este inca in plan cu specificatia „Se va anunta„.

Parc de distracţii de 1 milion de euro, în mall-ul Galleria Arad

UPDATE: 10 noiembrie 2014  Dezvoltatorul imobiliar GTC România a investit un milion de euro într-un parc de distracţii în centrul comercial Galleria Arad, despre care spune că este cea mai mare zonă de entertainment dintr-un mall la nivel regional.  (Mediafax)

GTC Romania vrea să se concentreze doar pe Bucureşti, după ce valoarea mallurilor din provincie a scăzut cu 19 de milioane de euro

UPDATE: 20 ianuarie 2015 Proprietăţile din România deţinute de dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Center (GTC), listat pe Bursa de la Varsoşia, s-au depreciat cu 32 de milioane de euro în doar trei luni. Compania vrea să se concentreze doar pe Bucureşti, după ce valoarea mallurilor din provincie a scăzut cu 19 de milioane de euro. În plus, GTC este în negocieri cu creditorii pentru cedarea ansamblului de apartamente Felicity. Cea mai mare depreciere, de 19 milioane de euro, a fost înregistrată în cazul proprităţilor comerciale din oraşele secundare. GTC deţine trei centre comerciale sub brandul Galleria la Arad, Buzău şi Piatra Neamţ. Trei malluri, în afară de cel din Arad, au făcut obiectul unei tranzacţii ratate la începutul lui 2013. GTC a vandut totusi un teren la Galati cu destinatia mall, iar ulterior, în vara aceluiaşi an, a fost vândut şi mallul Galleria din Suceava. (Economica.net)

UPDATE: 23 martie 2015  GTC scoate la vânzare primul său mall din România, cel din Buzău. Dezvoltatorul GTC, listat pe Bursa de la Varşovia şi cu operaţiuni în România, a decis vânzarea mallului galleria din Buzău. Compania GTC îşi anunţa acţionarii în luna ianuarie a acestui an că a decis să nu mai susţină o parte din proprietăţi şi să le scoată la vânzare, fără a menţiona care sunt aceste active. Raportul financiar aferent anului 2014, publicat astăzi, 23 martie, arată că pe lista activelor scoase la vânzare este mallul Galleria din Buzău. (Economica.net)

Mall-urile Galleria transformate in fabrici de stingatoare si rulmenti

UPDATE: 26 martie 2015  Mallul Galleria din Buzău a fost cumpărat de producătorul autohton de stingătoare Eurosting. Grupul Eurosting, care activează în domeniul producţiei şi comercializării produselor de prevenire şi stingere a incendiilor este cumpărătorul mallului dezvoltat de Globe Trade Cetner (GTC). GTC a mai vândut în vara lui 2013 şi mallul Galleria din Suceava tot unui antreprenor local – Primagra, care se ocupă de comerţul cu rulmenţi. (Economica.net)

GTC România are un nou director ex- Mega Image

UPDATE: 25 noiembrie 2015 Bogdan Jigman, executivul care a ocupat funcţia de manager de expansiune şi francize în cadrul reţelei de supermarketuri Mega Image, este noul director general al GTC România, subsiara locală a dezvoltatorului imobiliar polonez GTC. GTC deţine în România pachetul majoritar de acţiuni în companiile care deţin turnurile City Gate, centrele comerciale Galleria din Arad şi Piatra-Neamţ, ansamblurile rezidenţiale Rose Garden din Colentina şi FeliCity din Băneasa, precum şi terenuri destinate unor dezvoltări noi in Bucuresti si Bistrita. Compania a vândut anul acesta centrul comercial Galleria din Buzău, primul mall construit în România de GTC, grupului de firme Eurosting. Israelianul Shimon Galon a fost timp de 15 ani directorul GTC România, iar de la începutul anului trecut, în locul său a venit Danny Bercovich. (ZF)

Mai mult ca sigur la Bistrita nu se va mai construi centrul comercial Galleria Mall. GTC isi vinde ultimele doua malluri din Romania, dupa ce a cumparat doua cladiri de birouri

UPDATE: 15 mai 2016  Dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Centre (GTC), al carui actionar majoritar este gigantul american Lone Star, are semnate angajamente preliminare de vanzare pentru ultimele doua malluri pe care le mai detine in Romania, Galleria Arad si Piatra Neamt, dupa ce anii trecuti a vandut altele doua. Investitorul se concentreaza pe sectorul birourilor. Ultimele doua active de retail cu care GTC a ramas in Romania se confrunta cu un grad mare de neocupare si cu o scadere constanta a veniturilor, informeaza Capital. Ultimele două active de retail cu care GTC a rămas în România se confruntă cu un grad mare de neocupare şi cu o scădere constantă a veniturilor. Investitorul a încasat din închirierea Galleria Arad şi Piatra Neamţ în primele trei luni ale acestui an circa 500.000 euro, cu 41% sub nivelul înregistrat în primul trimestru din 2015, potrivit ultimului raport financiar al companiei.

Globe Trade Centre IESE DEVINITIV din reţeaua de malluri Galleria. GTC a scăpat şi de ultimul său mall din România. Galleria Arad s-a vândut cu 2,1 mil. euro

UPDATE: 28 noiembrie 2016 Dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Centre (GTC), aflat în proces de schimbare a strategiei de investiţii în România, a vândut mallul Galleria din Arad cu 2,1 mil. euro unei firme cu afaceri de 6.000 de euro controlată de sirianul Abdulwahed Nour Ideen. Pierderea vânzătorului este uriaşă ţinând cont că a investit peste 60 mil. euro în dezvoltarea mallului. Cu o lună mai devreme, sirianul Nour Ideen a cumpărat şi Galleria Piatra Neamţ, pentru 2,7 mil. euro. În primele nouă luni ale acestui an, veniturile generate de mallurile Galleria Piatra Neamţ şi Arad au scăzut cu peste 45%, până la 1,2 mil. euro, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015. Prin noua tranzacţie, Globe Trade Centre a reuşit să iasă definitiv din reţeaua de malluri Galleria pe care a construit-o înainte de criză în România. GTC a vândut în total patru centre comerciale. Pe parcursul ultimilor ani, compania a reuşit să vândă în pierdere mallurile Galleria Suceava şi Buzău, în încercarea de a lichida activele cu probleme. Compania a vândut Galleria Suceava antreprenorului sucevean Costică Tudosă pentru 1 mil. euro, plus 8 mil. euro datorii bancare; iar Galleria Buzău a fost cumpărată de omul de afaceri Liviu Avram. (Capital)

Terenul pe care trebuia construit mall-ul GTC Galleria Bistrita a fost vandut la SC Apple Development SRL

UPDATE: 14 octombrie 2016 GTC, al cărui acţionar majoritar este gigantul american Lone Star, este într-un proces de curăţare a portofoliului românesc de activele neperformante. În România, compania a vandut si ultimul teren în Bistriţa. Terenul pe care trebuia construit mall-ul GTC Galleria Bistrita a fost vandut la SC Apple Development SRL pe care firma doreste sa construiasca un Centru Comercial sub numele de Galeria. Construcția va avea o suprafață de 8.300 mp situată lângă magazinul Kaufland 2 de pe Calea Moldovei. Vor fi 215 locuri de parcare și spații verzi amenajate pe 1.900 mp. Investitorul deține o suprafață de teren de 28.000 mp, iar activitatea principală propusă: funcțiuni comerciale și de recreere. (Capital)

UPDATE: 9 decembrie 2016 La Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud a fost depusă în decembrie 2016 solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul ”Construire ansamblu comercial – regim parter, amenajări exterioare, accese, racord utilităţi”, propus a fi amplasat pe Calea Moldovei nr. 40A, titular SC Apple Development SRL, în vederea solicitării autorizației de construcție de la Primăria Bistrița. Este vorba de construcția unui centru comercial pe o suprafață de 8.300 mp situată lângă magazinul Kaufland de pe Calea Moldovei. Vor fi 215 locuri de parcare și spații verzi amenajate pe 1.900 mp. Investitorul deține o suprafață de teren de 28.000 mp, iar activitatea principală propusă: funcțiuni comerciale și de recreere. Centrul comercial va purta numele ”Galeria” pe locatia fostei proprietati GTC care ar fi urmat sa construiasca Galleria Mall Bistrita.

Decizie incadrare SC. Apple Development SRL proiect (8 dec 2016) – (APM Bistrita – Nasaud)

Centrele comerciale Bistrita Retail Park si Centru Comercial Galeria isi grabesc lansarea!

UPDATE: 9 februarie 2017 ” Știu că foarte mulți bistrițeni se duc în week-end la Cluj la mall. Sigur că dacă va fi aici un astfel de centru comercial lumea va scuti timp și bani. Sunt două grupări care se concurează cine să facă mai repede mall-ul. O lucrare se va executa pe locul fostei UCTA (Bistrita Retail Park + Selgros), iar alta în zona de lângă Kaufland 2 (Galeria). În cele două zone avem niște documente de urbanism, ei se contestă unii pe alții, vor să fure startul. Am discutat și cu unii și cu alții, din punctul de vedere al Primăriei beneficiază de tot sprijinul, și unul și altul. Tot ce trebuie să facem noi legal rezolvăm în viteza cea mai mare, pe urmă ei să-și rezolve problemele între ei, e vorba de concurența între firme și aici nu suntem noi arbitri. La ora aceasta nu a fost emisă nicio autorizație de construcție. În acest an, cel puțin unul dintre ele va fi finalizat, așa de dur se pune problema. Mall-urile nu depind de noi, le fac privații, totul a depins de cum s-a mișcat economia românească” – Ovidiu Crețu la AS TV Bistrita

Ce surprize pregătesc investitorii pentru cel de-al doilea mall care se va construi în ora: mall, hipermarket, sedii de firme, blocuri, parcari, spatii verzi, eoliene

UPDATE 31 martie 2017  Dacă lucrările la primul mall care se pregătește în partea de sus a orașului au început deja, al doilea este în faza de obținere a avizelor. Potrivit documentației, investitorul pregătește un adevărat complex pe Calea Moldovei, lângă Kaufland, care va include și blocuri de locuit și sedii de firme. În viitorul apropiat, bistrițenii vor avea nu unul, ci două mall-uri în partea de sus a orașului. La unul dintre ele, situat lângă piața de la ruși, s-au început deja lucrările, în timp ce celălalt investitor este în faza de obținere a avizelor necesare. Apple Galeria Mall BistritaDevelopment, investitorul care pregătește al doilea centru comercial situat în imediata apropiere a supermarketului Kaufland de pe Calea Moldovei, are planuri mari cu terenul pe care l-a achiziționat cu tot cu proiect. Potrivit documentației depuse la Agenția pentru Protecția Mediului, complexul pregătit va fi compus dintr-un hipermarket, un mall, un spațiu dedicat sediilor de companii și firme, precum și mai multe blocuri de locuințe. În partea din față va fi construit centrul comercial, iar în spate blocurile de locuințe, care vor avea spații verzi, parcare și chiar două locuri de joacă pentru copii, de 150 de metri pătrați fiecare. Investitorul și-a propus să protejeze mediul, motiv pentru care mizează pe centrale eoliene de mici dimensiuni, panouri solare și sisteme de încălzire geotermală. În total, vor fi ridicate 10 imobile, dintre care în 7 vor fi amenajate locuințe. Cele 7 vor avea 4, 5 sau 6 etaje și se vor întinde pe peste 5.000 de metri pătrați. La cele 7 blocuri se adaugă complexul cu spațiile comerciale, ce se va întinde pe 1.725 de metri pătrați, o clădire de 290 de metri pătrați în care va funcționa o unitate de alimentație publică, o stație de carburanți amenajată pe 160 de metri pătrați și două parcări. O parcare va fi dedicată centrului comercial și unității de alimentație publică și va avea 70 de locuri. Cea de-a doua va avea 64 de locuri de parcare și va fi dedicată zonei rezidențiale. Complexul va avea două intrări, una din Calea Moldovei și alta din strada Grănicerilor. De asemenea, se va face legătura și cu supermarketul Kaufland aflat în apropiere. Intre timp lucrarile sunt in desfasurare la primul mall Bistrita Retail park & Selgros care se estimeaza a fi deschis oficial in septembrie 2017. (Bistriteanul)

Branduri prezente in Galeria Bistrita: KFC, H&M, New Yorker, CCC, Deichmann, Hervis, Takko, Pepco, Noriel, Flanco…si multi altii! Inaugurarea Galeria Bistrita se va face oficial in noiembrie 2017!

UPDATE: 22 mai 2017  Șantierul B1 Retail Park (Galeria Bistrița), noul centru comercial care va fi ridicat pe Calea Moldovei nr. 40A, în imediata vecinătate a magazinului Kaufland, a fost deschis oficial în prezența reprezentanților investitorului, dezvoltatorului, constructorului și Primăriei Bistrița. Investitor este Mitiska Reim, un fond privat de investiții specializat în real estate, cu sediul în Bruxelles, Belgia. Mitiska Reim, care are o capacitate totală de investiții de 500 de milioane de euro, deține 19 parcuri de retail în România, cel din Bistrița urmând să fie al 20-lea. Reprezentatul dezvoltatorului a precizat că B1 Retail Park va fi un modern centru de retail cu un mix atractiv de branduri internaționale și naționale, desfășurat pe 13.000 mp, cu 500 de locuri de parcare în total. Vor fi create circa 250 de noi locuri de muncă. Majoritatea spațiilor au fost închiriate, printre brandurile care vor veni aici numărându-se H&M, New Yorker, CCC, Deichmann, Flanco, Hervis Sport, Takko Fashion, Pepco, Noriel, dar și KFC, conform dezvoltatorului. Sunt așteptați în parc și comercianți și retaileri locali. Inaugurarea B1 Retail Park este programată pentru luna noiembrie a acestui an, investitorul dorind să deschidă neapărat galeria înainte de startul sărbătorilor de iarnă, astfel că lucrările vor fi realizate într-un ritm alert. (SURSA: Timponline.ro)

Despre Mitiska Reim – Mitiska Reim este o companie privată specializată în investiţii imobiliare şi în gestionarea fondurilor, cu sediul la Bruxelles, Belgia. Mitiska Reim investeşte exclusiv în sectorul centrelor comerciale din Europa de Vest şi Europa Centrală şi de Est. Fondul de investiţii belgian Mitiska Reim, deţine 19 centre comerciale în România. Acesta este şi unul dintre cei mai mari astfel de investitori din Europa. Mitiska Reim a dezvoltat proiecte de tip centru comercial şi în Polonia, Cehia, Slovacia, Germania, Belgia, Franţa, Italia şi Spania.

Despre H&M – H&M – moda si calitate la preturi bune. O poveste de succes Made in Sweden ce a inceput in Västerås acum 68 de ani, cand Erling Persson a deschis primul sau magazin Hennes si a inceput sa vanda imbracaminte pentru femei. Asta a fost in 1947. Douazeci de ani mai tarziu, Erling a achizitionat haine pentru barbati Mauritz Widforss si noul nume s-a nascut. Hennes & Mauritz a devenit un lant multinational cu peste 94 000 de angajați in 50 de tari, o cifra de afaceri anuala de 128 miliarde coroane suedeze si cu o viziune de a se extinde cu 10-15% in fiecare an. De-a lungul anilor, H&M si-a pastrat mostenirea si imaginea sa lucrand cu cantareti de renume si designeri de moda ducand la furnizarea oamenilor ” obisnuiti ” haine exotice la preturi rezonabile. Dar un bun simt al afacerilor si un ochi pentru moda nu sunt singurele chei ale succesului. H&M se mandreste cu privire la alegerea locatiilor geografice, motivul fiind ca fiecare magazin poate fi folosit ca un punct de reper in orase din toata lumea: daca te pierzi, tot ce trebuie sa faci este sa te uiti dupa cel mai apropiat magazin H&M si sansele de a te afla in inima orasului cresc simtitor. In anul 1998 H&M incepe sa-si vanda produsele si pe Internet. In 2008 se inaugureaza primul magazin H&M in Romania.

Despre New Yorker – New Yorker a inceput sa isi desfasoare activitatea in anul 1971. Retailerul a fost infiintat in Germania, urmand ca de-a lungul anilor sa isi extinda afacerea si in alte tari din Europa. New Yorker detine mai mult de 1.000 de magazine in peste 39 de tari. Retailerul german a intrat pe piata din Romania in anul 2007 dupa ce a deschis primul magazin in Cluj-Napoca. New Yorker a ajuns sa detina mai mult de 27 de magazine pe plan local.

Despre CCC – CCC este o rețea de retail de încălțăminte, deținută de firma NG2 din Polonia. Compania a fost fondată de Dariusz Milek, absolvent al unei școli de minerit, care în 1991, după căderea comunismului, vindea bunuri într-o piață în aer liber din orașul Lubin. În 1996 și-a deschis un lanț de magazine de încălțăminte ieftină, numit Golden Feet. În 1999, pe măsură ce sectorul de retail începea să crească în Polonia și mallurile își făceau apariția, Milek a fondat lanțul de magazine CCC, care acum este prezent în aproape toate mallurile din țară. Până în 2000, polonezul avea și o fabrică de încălțăminte, iar în 2004 a listat compania pe Bursa de la Varșovia. In anul 2009, compania deținea 585 de magazine din Polonia și 29 din Cehia iar Dariusz Milek era unul din cei mai bogați oameni din Polonia. Compania este prezentă și în România din vara anului 2012, când a deschis primul magazin de încălțăminte în Galeriile Feeria din zona comercială Băneasa. In anul 2014, rețeaua a ajuns la un număr de 19 magazine.

Despre Deichmann – Totul a inceput cu un singur magazin. Deichmann  este o companie din Germania si a început în 1913 în cartierul muncitorilor din Essen-Borbeck, în inima regiunii Ruhr. Heinrich Deichmann, născut în 1888, a deschis o cizmărie pe care o conducea împreună cu soția sa, Julie. Două generații mai târziu și la o distanță de peste 100 de ani, compania a ajuns lider de piață în Europa. Deichmann este reprezentată astăzi în 25 de țări cu peste 3.700 de magazine și are în jur de 37.300 de angajați. La fel ca atunci, Deichmann este o afacere de familie, ce pune preț pe creșterea prin propriile forțe.  În 2008 Deichmann a vândut, la nivel mondial, peste 127 de milioane perechi de pantofi în cele peste 2.550 de magazine proprii. Compania este prezentă în 18 țări din Europa, precum și pe continentul american. În anul 2010 Deichmann a vândut pe piața românească 1,36 milioane perechi de încălțăminte iar în 2011 a vândut 1,9 milioane perechi.

Despre Flanco – Flanco este o companie din Romania, o retea de magazine de produse electronice, electrocasnice și IT&C operate de compania Flamingo. Compania a fost înființată de omul de afaceri Florin Andronescu, iar numele Flanco vine de la Florin Andronescu Company. În 2011 rețeaua de magazine Flanco a ajuns la 75 de magazine, având o suprafață de retail de 35.000 de metri pătrați.

Despre Hervis Sport – Hervis Sports si Fashion SRL apartine 100% grupului SPAR Austria. Compania este prezentă în Romania din anul 2007 si avea dupa zece ani 20 de magazine. Motto-ul Hervis Get Movin’ simbolizeaza dedicatia Hervis pentru un stil de viata mai bun prin miscare. Hervis este unul dintre marii sustinatori ai sportului in Europa, fiind partener in organizarea majoritatii evenimentelor sportive pentru amatori si profesionisti, in tarile in care activeaza. Vienna City MarathonPrag MarathonHervisCupAntenne Snowtour si Swatch Snow Mobile sunt doar cateva nume sonore ale evenimentelor sportive cu traditie in Europa si pe care Hervis le-a sustinut de-a lungul timpului. Produsele apartinand a peste 40 de branduri internationale si marca proprie, sunt oferite in reteaua Hervis Sports la cele mai bune preturi si sunt dedicate activitatilor zilnice recreative si sporturilor indoor si outdoor (ciclism, inot, schi, alpinism, tenis, badminton, sporturi de echipa, fitness, bodybuilding, patinaj, sporturi de apa, etc.). Hervis Sports reprezintă un concept multi-brand, cu 60% din produse aparținând mărcilor sport consecrate – Adidas, Nike, Puma, Columbia, Wilson, Kettler, Scott, Fischer, Atomic etc., iar 40% mărcilor proprii – Kilimanjaro, X-Fact, Denali, Benger, Seems etc. Magazinele Hervis Sports îți oferă o gamă variată de articole sportive de cea mai înaltă calitate, la cele mai bune prețuri și cu cele mai atractive oferte, urmând tradiţia austriacă şi experienţa în sport de peste 30 de ani.

Despre Takko Fashion – Takko Fashion este o companie de retail de îmbrăcăminte din Germania. Compania operează în peste 1.200 de magazine în Europa, atât direct, cât și în sistem de franciză, și este al doilea mare retailer de pe piața de profil din Germania. În afara Germaniei, Takko deține 400 de magazine în Austria, Olanda, Belgia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Elvetia si Romania. Compania este prezentă și în Romania începând cu anul 2007 si pana in prezent are 65 de magazine (vara 2017).

Despre Pepco – Pe piața de retail firma exista încă din 1999 in Polonia, iar primul magazin PEPCO a fost deschis în anul 2004 și tot atunci am devenit parte a holdingului de investiții sud-african, Pepkor. Zece ani mai târziu, am devenit parte a Grupului de Capitaluri Steinhoff International Holdings Limited. Grupul își desfășoară activitățile în 44 de țări din Europa, Africa și Australia și este proprietarul a 42 de mărci de retail. Pepkor Holding își desfășoară activitatea în Africa, Australia și Europa și are aproape 38.000 de angajați. Grupul a fost înființat în anul 1965. În prezent, administrează rețele comerciale, oferind în primul rând articole de îmbrăcăminte, încălțăminte și textile, în peste 4000 de magazine. Cele mai importante mărci ale Grupului sunt Pep și Ackermans. Steinhoff Grup are în componența sa societăți care produc, livrează și comercializează mobilier, articole de uz casnic și articole de îmbrăcăminte, în Africa, Europa și Australia. Compania a fost înființată în Germania, în anul 1964, de Bruno Steinhoff. Este cotată la bursa JSE din Johannesburg și din 2015, la FSE din Frankfurt. În Europa, este pe locul doi în domeniul mobilierului, după Ikea. In Romania primele magazine Pepco apar in 2015 si avea 128 de magazine pana in vara anului 2017.

Despre Noriel – Noriel este un grup de companii din Romania care deține o fabrică de jucării, magazine de jucării și o editură. Grupul Noriel include companiile Noriel Impex (distribuitor de jucării), Toys and Games Industry (fabrica de jucării din Prahova), Noriel Maxim (editura de reviste și materiale educaționale pentru copii), Intertoy Zone (divizia de retail). Grupul a avut o cifră de afaceri de 12 milioane euro în anul 2009. În martie 2010, compania Noriel a fost preluată de grupul de societăți BAF, deținut de fondul de investiții Balkan Accession Fund, care este administrat de Axxess Capital. Fondul de investiții mai deține in portofoliu si rețeaua Profi. Pana in acest moment Noriel detine peste 50 de magazine si isi propune ca pana in anul 2020 să-și dubleze numărul de magazine și să ajungă la 100 de unități, ceea ce ar putea duce la o triplare a cifrei de afaceri, spre valoarea de 90 milioane euro, potrivit datelor companiei.

Despre KFC – KFC este cel mai popular lant de restaurante specializat in produse din carne de pui din lume. Peste 15.000 de restaurante KFC deservesc zilnic peste 12 milioane de clienti in 109 tari. In Romania, lantul KFC numara 51 de restaurante, fiind parte din grupul YUM!Brands, cea mai mare companie de lanturi de restaurante si unul dintre cei mai mari angajatori la nivel mondial. Povestea KFC incepe cu peste 70 de ani in urma, cand Colonelul Sanders a descoperit o combinatie secreta de 11 ierburi si condimente, ce urma sa devina cea mai faimoasa reteta de pui din lume. Inovatia KFC consta in modul de preparare a produselor, acestea fiind pregatite pe loc, in restaurant. Condimentat, picant sau nepicant, marinat si pregatit dupa Reteta Originala®, Reteta Hot & Spicy ® sau Extra Crispy, puiul de la KFC are intotdeauna acel gust unic si delicios pe care clientii il iubesc si pentru care intotdeauna revin la KFC. Kentucky Fried Chicken este un lanț de restaurante american, deținut de către Yum! Brands. Inc., cu sediul în Louisville, Kentucku – USA, având vânzări de 3,6 miliarde dolari anual și circa 750,000 de angajați la nivel mondial. Deține peste 15.000 de restaurante în 109 țări, din care 5.200 sunt în SUA. Restaurantele KFC sunt prezente în Romania din 1996, investițiile totale în extinderea rețelei ridicându-se la opt milioane de euro până în anul 2008. KFC este adus în România în sistem de franciză de compania US Food Network, aflată în portofoliul grupului Altrom, controlat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu. În ianuarie 2012, KFC avea deschise 42 de restaurante în România, dintre care 18 în București.  Reteta Originala KFC este inca secreta. De-a lungul mai multor ani Colonelul Sanders a fost singurul care a cunoscut Reteta Originala KFC. In prezent ea se afla intr-un seif din Trezoreria din Louisville, Kentucky. Cateva persoane cunosc reteta care valoreaza milioane de dolari, semnand contracte de confidentialitate foarte restrictive. Colonelul a dezvoltat-o inca din 1930; amestecul sau de 11 ierburi si mirodenii i-a facut pe trecatori sa devina clienti fideli la Sanders Cafe.

Centrul Comercial Galeria Bistrita – Data inceperii proiectului: 1 martie 2017 – Data terminarii proiectului: 1 martie 2017 

UPDATE: 7 iulie 2017 Stadiu lucrarilor: se lucreaza la structura. Proiectul a fost actualizat cu poze de la santier. UPDATE: 22 mai 2017 Stadiu lucrarilor: au inceput lucrarile de nivelare a terenului pentru Centru Comercial Galeria Bistrita. Proiectul pentru imobilele de locuinte, pentru spatiu alimentatie publica, si pentru statie distributie carburanti se afla inca in faza PUZ. Firma Mitiska Reim este finantatorul acestui proiect. Antreprenorul a mentionat ca se pot trimite oferte pentru materiale de constructie incepand de la fier beton pana la finisaje. Vor fi în total 10 imobile din care sapte imobile de locuinte, un imobil cu spatii comerciale care se va intinde pe 1725 de metri patrati, o unitate de alimentatie publica pe 290 de mp si o statie de carburanti auto. Se vor amenaja trei parcaje auto, una cu 70 de locuri pentru galeria comerciala si doua cu 64 de locuri pentru zona rezidentiala, 2 statii de hidrocarburi pentru filtrarea apei meteorice provenite din zonele de parcaje; 2 platforme gospodaresti. De asemenea, se vor face si doua locuri de joaca pentru copii a câte 150 de mp fiecare. Va fi amenajat si un totem (semnal publicitar pentru ansamblul comercial). Majoritatea spatiilor au fost inchiriate, printre brandurile care vor veni aici numarându-se H&M, New Yorker, CCC, Deichmann, Flanco, Hervis, Takko Fashion, Pepco, Noriel, dar si KFC. (Santiere Online)

UPDATE: 7 iulie 2017 Stadiu proiectului: se lucreaza la structura, acoperis. Proiectul a fost actualizat cu poze de la santier.

KFC Bistrita va avea si Drive-In. Se va putea comanda mancare direct din masina

UPDATE: 2 august 2017  E oficial! KFC va veni la Bistrița, unde va amenaja nu doar un restaurant, ci și un drive-in. Gigantul lanț de fast-food-uri a cerut deja acordurile necesare pentru amenajarea localului.  Reprezentanții KFC deja au solicitat acord de mediu pentru un local de tip drive-in, ceea ce înseamnă că vom putea comanda și ridica mâncarea chiar din confortul mașinii noastre. Majoritatea spațiilor din centrul comercial Galeria Bistrita au fost închiriate, printre brandurile care vor veni aici numărându-se H&M, New Yorker, CCC, Deichmann, Flanco, Hervis, Takko Fashion, Pepco, Noriel, dar și KFC, conform dezvoltatorului. Sunt așteptați în parc și comercianți și retaileri locali. Inaugurarea B1 Retail Park este programată pentru luna noiembrie a acestui an, investitorul dorind să deschidă neapărat galeria înainte de startul sărbătorilor de iarnă, astfel că lucrările vor fi realizate într-un ritm alert. (Bistriteanul + Timpoline)

Din 23 noiembrie, ora 9, te asteptam la cumparaturi in B1 Shopping Bistrita

B1-Shopping-Bistrita-2UPDATE: 19 noiembrie 2017 Noul centru comercial Galeria Bistrita – B1 Shopping City este construit pe Calea Moldovei langa magazinul Kaufland 2.  Investitorul este Mitiska Reim, un fond privat de investiții cu sediul în Bruxelles, Belgia, deține 19 parcuri de retail în România, cel din Bistrița urmând să fie al 20-lea.

Compexul va reuni branduri internaționale și naționale, pe o suprafata de 13.000 mp si vor fi create 250 de noi locuri de muncă,  va cuprinde 10 imobile din care şapte imobile de locuinţe, un imobil cu spaţii comerciale, o unitate de alimentaţie publică şi o staţie de carburanţi auto. Se vor amenaja si parcaje auto si doua locuri de joaca pentru copii.

Inaugurarea B1 Shoping Bistrita este programată pentru joi, 23 noiembrie, ora 9.

Printre brandurile care vor veni aici numărându-se H&M, New Yorker, CCC, Deichmann, Flanco, Hervis Sport, Takko Fashion, Pepco, Noriel, KFC , LC Waikiki, CCC, Plafar si cativa comercianți locali. (SURSA: Radio (( T )) Bistrita 94.1 FM)

Facebook oficial B1 Shopping Bistrita

Reclame

septembrie 4, 2009 - Posted by | bistrita, business | , ,

6 comentarii »

 1. Mai aveti ceva noutati? …sunt chiar curios avand in vedere ca mai au mall-uri deschise.

  Comentariu de DanuTz | februarie 10, 2012 | Răspunde

  • Foarte greu vin noutatile de la acest investitor, insa din cate am inteles undeva prin toamna e posibil sa inceapa constructia mall-ului la Bistrita. Cum voi intra in posesia altor noi informatii le voi posta pe blog.

   Comentariu de zupernews | februarie 10, 2012 | Răspunde

   • Multumesc pentru raspuns…astept cu nerabdare

    Comentariu de DanuTz | februarie 22, 2012

 2. Conform site-ului http://www.gtc.com.pl/?s=inwestycje&lang=pl&id=140 Galleria Mall Bistrita se va deschide doar din 2015 ! Deocamdata informatia nu e confirmata si de staff-ul din RO !

  Comentariu de zupernews | martie 23, 2012 | Răspunde

 3. trist…

  Comentariu de DanuTz | aprilie 11, 2012 | Răspunde

  • Din pacate visul ca Bistrita sa aibe un Mall e din ce in ce mai indepartat. Sa speram ca vom vedea totusi un complex de acest gen mai repede de 2015 si ca economia tarii se redreseaza ceva mai repede!

   Comentariu de zupernews | aprilie 11, 2012 | Răspunde


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: